Welzijn op het werk: het jaarlijks actieplan

Als werkgever heb je wettelijke verplichtingen rond veiligheid, gezondheid en veiligheid op het werk. Je moet hier jaarlijks een actieplan voor uitwerken.

Jouw verplichtingen als werkgever wat betreft welzijn op het werk

Je hebt als werkgever de verplichting om de nodige maatregelen te treffen om het welzijn van de werknemers tijdens het werk te verbeteren. Dit omvat een aantal elementen:

  • Het uitvoeren van een risicoanalyse
  • Het vastleggen van preventiemaatregelen
  • Het opstellen van een globaal preventieplan en een actieplan

Acerta legt uit wat die 2 plannen exact inhouden:

Wat is een globaal preventieplan?

Een globaal preventieplan moet je om de 5 jaar opstellen. Je legt hierbij schriftelijk de grote lijnen van het preventie- en welzijnsbeleid vast.

Wat hoort er allemaal in dit plan?

  • De resultaten van de uitgevoerde risicoanalyse
  • De belangrijkste te behalen doelstellingen van het preventiebeleid. Ook de middelen om die doelstellingen te bereiken neem je op in dit plan.
  • De preventiemaatregelen die genomen moeten worden
  • De evaluatiecriteria voor het welzijnsbeleid

Wat is het jaarlijks actieplan?

Niet enkel om de 5 jaar, maar ook jaarlijks moet je aan de slag rond welzijn op het werk. Dit doe je niet alleen maar wel met de diensten voor preventie en bescherming op het werk en de leden van de hiërarchische lijn.

Wat moet er in dit plan staan? Dit plan omvat een gedetailleerd verslag van de in het komende werkjaar te realiseren preventiemaatregelen. Je baseert je hiervoor op het globaal preventieplan. Dikwijls gaat het over algemene doelstellingen, maar ook een op de werkvloer voorgevallen (arbeids)ongeval of beroepsziekte kan hiervoor de basis vormen.

Concreet omvat dit plan:

  • De voor het komende dienstjaar belangrijkste doelstellingen qua preventiebeleid
  • De middelen en methoden om die doelstellingen te behalen
  • Alle betrokken personen met hun rol en verantwoordelijkheden
  • De eventueel aan het globaal preventieplan aan te brengen aanpassingen

Is je actieplan klaar?

Wat doe je met dit actieplan? Dit maak je jaarlijks over aan het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW). Is er geen CPBW? Dan bezorg je dit aan de vakbondsafvaardiging. Is dit er ook niet, dan breng je zelf je werknemers op de hoogte.

Vergeet niet om jaarlijks ook na te gaan of de doelstellingen ook effectief behaald werden en of er qua veiligheid en welzijn in je bedrijf ook vooruitgang geboekt is.

Heb je nood aan meer info? Bekijk dan de Sociale Gids op Trefzeker (afdeling 36, III).

Welzijn op het werk en de coronacrisis

Het welzijn op het werk garanderen tijdens de coronacrisis is een grote uitdaging. Een studie van Acerta rond welzijn wijst uit dat hoewel 3 op 4 werknemers tevreden is met de genomen afstands- en hygiënemaatregelen op de werkvloer, 40% meer stress op het werk ervaart door deze crisis. Ditzelfde percentage zegt niet altijd de nodige steun te vinden bij de leidinggevende. Een kwart is door de crisis ook minder gelukkig op het werk. De gevolgen van de coronacrisis zijn wat welzijn betreft vandaag zeker prioriteit.

Wat kan je concreet doen om het welzijn op het werk te verbeteren?

Acerta heeft een heel aanbod wat welzijn betreft. Dit gaat van een concrete welzijnsbevraging uitvoeren tot verschillende soorten coaching gericht op diverse doelgroepen. Via Acerta kan je je verdiepen in leidinggeven op afstand en welzijnscoaching voor medewerkers of teams. Dankzij werkbaarheidscheques kan je trouwens tot 60% van de som gesubsidieerd krijgen!

Wil je meer info rond welzijn op het werk of het concrete aanbod van Acerta? Neem dan contact op met de experten van Acerta via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Acerta

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Acerta

Ook interessant

Bekijk de socials