Wat als ik een ontslagbrief naar een onjuist adres heb verstuurd?

Wetgeving

Als je een werknemer ontslaat, hetzij om dringende reden, hetzij met opzegtermijn, moet je dat doen via een aangetekende brief. Op die manier heb je bewijs van de verzending van de brief en de datum van de verzending. Het is onmiskenbaar dat je de ontslagbrief naar het correcte adres van je medewerker moet verzenden. Als dat niet gebeurt, loop je het risico dat het ontslag als onrechtmatig wordt beschouwd door de rechtbank. Je kan veroordeeld worden tot betaling van een verbrekingsvergoeding.

Maar ...

De wet zegt niet wat het juiste adres van je werknemer is. Er wordt bv. niet verwezen naar het domicilieadres. Wel schrijft de rechtspraak voor dat de werkgever de ontslagbrief moet verzenden naar het laatst gekende adres dat de medewerker heeft doorgegeven. Daarbij komt het de werknemer toe te bewijzen dat hij de werkgever heeft ingelicht over zijn juiste adres. Hij is immers verplicht iedere wijziging door te geven.

Dus ...

Heeft je medewerker deze verplichting nageleefd en heb je tóch de aangetekende brief naar een oud of onjuist adres gestuurd, dan zal je veroordeeld worden tot betaling van een verbrekingsvergoeding. Is daarentegen de werknemer in fout gegaan, door zijn nieuwe adres niet door te geven, dan kan de werkgever niets verweten worden. Hij gebruikte immers het gekende adres. In dat geval is het ontslag rechtmatig gebeurd.

Lees ook: Mag een werknemer worden ontslagen via videoconferentie?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials