Wetgeving rond drones: alweer nieuwe spelregels rond vliegen
Sinds 1 januari geldt in Europa nieuwe wetgeving voor het gebruik van drones. Er is nu onder meer een verplichte registratie en het risicogehalte van de vlucht bepaalt aan welke voorwaarden drones en piloten verder moeten voldoen. Smart Surveys, dochteronderneming van ASA Surveys en specialist in expertises met drones, zet de nieuwigheden op een rij.
Tot 31 december 2020 had elke Europese lidstaat eigen wetgeving voor drones. In België dateerde die al van 2016. In de tussentijd zijn drones alleen maar populairder geworden, dus een update drong zich op. De Europese Commissie greep de kans om de wetgeving rond drones in de verschillende EU-landen gelijk te trekken.
Regels in het luchtruim afhankelijk van wat jij wil doen
De nieuwe wetgeving rond drones bevat drie categorieën vluchten op basis van het risiconiveau en de drone waarmee gevlogen wordt: open, specifiek en gecertificeerd. Voor die laatste categorie moet Europa nog de regelgeving uitwerken.
De categorie ‘open’ is bestemd voor professionele gebruikers en amateurs, en omvat dronevluchten die slechts een laag risico vormen. Om in de categorie te vallen, mag de drone niet meer dan 25 kilogram wegen, moet de vlucht plaatsvinden op een veilige afstand van personen en niet boven een menigte, is de maximale vlieghoogte beperkt tot 120 meter en moet het toestel te allen tijde binnen het gezichtsveld blijven. Verder is het verboden om gevaarlijke goederen te vervoeren en voorwerpen uit de drone te droppen.
De categorie ‘specifiek’ bepaalt de regels voor vluchten met een verhoogd risico, zoals gevallen waarbij de drone niet in het zicht vliegt of op plaatsen die een groter risico vormen voor derden zoals in de buurt van mensen. Voor deze vluchtuitvoeringen is een vergunning van het Directoraat-generaal Luchtvaart nodig of moet deze volgens een standaardscenario uitgevoerd worden.
Maak je geen zorgen over de wetgeving rond drones: laat Smart Surveys je ondersteunen
Toen Smart Surveys zijn activiteiten startte, was er nog geen wetgeving rond drones. De stevige technische én juridische ervaring die Smart Surveys de voorbije jaren opbouwde, maakt dat ze de geknipte partner zijn als je drones wilt inzetten met of voor je bedrijf. Smart Surveys is ervaren in vluchten in havengebieden, vlakbij luchthavens of in het centrum van grote steden.
In april 2017 controleerde het bedrijf bijvoorbeeld samen met het Havenbedrijf Antwerpen de Boudewijnbrug aan de Boudewijnsluis op slijtage zoals kleine haarscheurtjes, roest en bouten in slechte staat. De brug is een basculebrug waarbij het tegengewicht boven het wegdek hangt - dat zorgt voor een enorme belasting in de liggers waardoor regelmatige inspecties nodig zijn.
Verder bracht Smart Surveys voor Engie en Port of Antwerp projecten in beeld zoals de 30-jarige concessie op kaai 523 voor de bouw en operatie van een bunker en filling station op LNG, CNG en elektriciteit. Ook de voormalige General Motors-site aan de Noorderlaan is opgemeten per drone in het kader van de herbestemming.
Heb je een project waarbij een dronevlucht aan te pas komt? Schakel dan zeker de hulp van Smart Surveys in. Check de website voor meer informatie over hun diensten of stel je vraag via het contactformulier hieronder.
Contactinformatie
-
ASA Surveys
-
Traktaatweg 11
9000 Gent -
09/231 80 00