Verloning onder de loep: is er bij jou nog ruimte voor optimalisatie?
De tijd dat we na een drukke werkdag een handvol klinkende munten ontvingen? Die ligt al een tijdje achter ons. Vandaag zijn de mogelijkheden wat verloning betreft, erg uitgebreid. Nu we 2020 bijna achter ons laten en een nieuw jaar lonkt, is het misschien een goed idee om je manier van verloning eens onder de loep te nemen...
Recent onderzoek naar verloning
In september werden 576 werkgevers online bevraagd over verloning door hr-dienstengroep Acerta, KU Leuven en HR Square. We zoomen in op de belangrijkste conclusies:
- Bedrijfswagen is een blijver
Ondanks het vele en intussen ingeburgerde thuiswerk geeft meer dan 53% aan dat de bedrijfswagen onderdeel zal blijven uitmaken van het loonpakket. De toegevoegde waarde ervan na corona wordt maar door 14% in vraag gesteld.
Ellen Roelants, hr-expert van Acerta Consult, vertelt: “Wie een auto gebruikt, zowel voor werk- als privéverplaatsingen, kijkt hoe dan ook aan tegen een belangrijke basiskost. Een bedrijfswagen - of laat ons spreken over salariswagen- is een aantrekkelijke manier om die kost te dekken. En dus is er weinig bereidheid om die wagen los te laten.”
- Verloning naar anciënniteit wordt in vraag gesteld
Anciënniteit zorgt vandaag nog in heel wat ondernemingen voor een belangrijk deel van de loonkost. 66% van de werkgevers wil de impact van anciënniteit herzien. Ook in het regeerakkoord worden er vraagtekens gezet bij dit soort verloning.
- Geen uren, maar daden: resultaatgericht verlonen
Verlonen puur op basis van gewerkt aantal uren? Dit wordt stilaan toch ook in vraag gesteld. Bijna de helft van de werkgevers is intussen gewonnen voor een meer resultaatgericht verloningsbeleid. 1 op 5 past dit vandaag zelfs al toe.
- Alternatieve verloningsvormen blijven aantrekkelijk
Ook na corona blijven alternatieve vormen van verloning (zoals flexibilisering, extralegale voordelen of een cafetariaplan) interessant voor de werkgever. Meer dan 60% van de werkgevers vindt deeltijds werk en mogelijkheden zoals ouderschapsverlof of tijdskrediet goede manieren om arbeid en de relatie met werknemers in balans te houden. De visie van werknemers over werk en verloning is sinds corona namelijk veranderd én deze mogelijkheden drukken de loonkost.
Mix & match wat voor jouw bedrijf en werknemer het best past!
Er wordt door werkgevers graag grondig bekeken hoe ze de verloningen best aanpakken. Een flexibel loonbeleid of een cafetariaplan, waarbij een deel van het loon flexibel kan worden gekozen, blijkt een win-win te zijn. De tevredenheid van je werknemers stijgt en ze worden productiever en loyaler. En dit zonder extra loonkosten. Beluister deze Acerta Podcast en ontdek hoe jij je medewerkers optimaal kan verlonen.
70% van de in 2018 door Acerta bevraagde Belgische werknemers wil zélf zijn loonpakket samenstellen. De belangrijkste ingrediënten? Vakantie, mobiliteit en pensioen:
- 31% (en dan vooral werknemers jonger dan 30) zou overwegen om vakantiedagen in te ruilen voor cash loon.
- 25% focust op mobiliteit: de keuze voor een bedrijfswagen of een elektrische fiets in ruil voor cash loon.
- Een kwart (en dan vooral de ouderen) wil meer inzetten op pensioenopbouw.
Wat beloningen betreft, zitten warrants - als alternatief voor de klassieke bonus -duidelijk in de lift. Je medewerker kan hiermee aandelen kopen en zelf beslissen of hij ze houdt of (direct) verkoopt.
Er is wat verloning betreft, tegenwoordig héél veel mogelijk. Kan jij hulp gebruiken om jouw verloningsbeleid op punt te stellen? Ontdek 4+1 manieren om je personeel te belonen of neem contact op met de experts van Acerta via onderstaand formulier.
Meer lezen: