Rapporteren op duurzaamheid? Vergeet dan de werkkleding niet!
Alle beursgenoteerde bedrijven en grote ondernemingen moeten vanaf 2024 verplicht verslag uitbrengen over duurzaamheidsbeleid en prestaties. Dat is het gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Uit onderzoek van IPSOS blijkt echter dat 89% van de Belgische bedrijven die hieraan moet voldoen nog niet klaar is voor de verplichte rapportage. Waar te beginnen als bedrijf? Als werknemers bedrijfs-, werk- of veiligheidskleding dragen, dan is daar een hoop winst te behalen.
Milieu-impact kleding
De kledingindustrie is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 5 tot 8 procent van de jaarlijkse klimaatuitstoot, waarbij sommige ondertekenaars van het klimaatakkoord er niet in slagen de emissiedeadline van 2030 te halen als er niet snel veranderingen worden doorgevoerd. Dit valt te lezen in het rapport van Stand.Earth 'Major Fashion Brands Increase Emissions in 2022’. Ter vergelijking, dat is gelijk aan de gecombineerde uitstoot van Frankrijk, Duitsland en het VK. Het grootste deel van de uitstoot vindt plaats in de productiefase. Bij bedrijven die veel bedrijfs-, werk- of veiligheidskleding gebruiken werkt dat door in de hoogte van de scope 3 emissies, oftewel de overige indirecte emissies, waar zij volgens CSRD ook op moeten rapporteren.
Environmental Product Declaration
Wat is dan de milieu-impact van een kledingstuk? Kledingfabrikant Fristads heeft samen met het Zweedse onderzoeksinstituut RISE een procedure ontwikkeld om de totale milieu-impact van een kledingstuk gedurende zijn hele levenscyclus te meten. Dat heeft geresulteerd in een milieuproductverklaring, de Environmental Product Declaration (EPD). Een EPD is gebaseerd op de ISO 14025 standaard, beter bekend als EPD Type III. In het kader van het internationale EPD® systeem wordt een milieuverklaring Type III opgesteld en geregistreerd.
De omschakeling naar deze standaard betekende voor Fristads een analyse van de volledige productieketen en levenscyclus van het kledingstuk. Van materiaalkeuze tot de hoeveelheid materialen, het verfproces tot het water- en elektriciteitsverbruik in fabrieken en de verpakking tot aan het transport van het kledingstuk. Elk aspect van het kledingstuk is onderzocht en deze informatie is zorgvuldig opgenomen in de EPD.
Significante besparingen
Het hele proces heeft het bedrijf veel gebracht. Zij hebben nu de kennis om de juiste veranderingen in ontwerp en productie aan te brengen. En met succes. Zo is bij een werkbroek uit de nieuwe Fristads Green kledinglijn de CO2-uitstoot met 45% gereduceerd en het waterverbruik met 92% gedaald. Daar hebben gebruikers direct profijt van. Voor vrachtwagen- en busfabrikant Scaniaheeft Fristads een collectie milieuvriendelijke werkkleding ontwikkeld. Daarmee wordt 676 ton CO2-equivalenten en 4.380.778 m3 waterequivalenten bespaard in vergelijking met een conventioneel geproduceerde collectie.
Impact berekenen
De gegevens van alle kledingstukken met een EPD en vergelijkbare producten uit het overige assortiment van Fristads zijn verzameld in de Green Calculator. Door te kiezen welke werkkleding het bedrijf op dit moment gebruikt of zou willen aanschaffen, evenals het aantal medewerkers van het bedrijf, berekent de Green Calculator snel de milieu-impact van de kledingstukken. Maar misschien nog interessanter, het laat ook zien hoeveel CO2- en waterverbruik kan worden verminderd door producten uit de Fristads Green-collectie te kiezen. Kortom, het is de moeite waard om werkkleding mee te nemen in het duurzaamheidsbeleid.
Door Hugo Vedder, Product Specialist bij Fristads en deelnemer van de NEN-werkgroep certificering Circulair Textiel en de werkgroep Werkkleding – UPV Textiel.