Hoe kan je een octrooi aanvragen en genieten van een fiscaal gunstregime?
Octrooien ken je wellicht beter onder de Engelse verbastering ‘patenten’. Wat je misschien (nog) niet weet is dat het bijzonder waardevolle vaste activa zijn voor jouw kmo. Bovendien kan een octrooi aanvragen een fiscaal voordeel opleveren. Dat heeft alles te maken met de ‘innovatieaftrek’-regeling. De advocaten van ARTES vertellen er meer over.
ARTES specialiseert zich in intellectuele eigendomsrechten, informatietechnologie, gegevensbescherming en security. In deze domeinen adviseert en begeleidt het niche-advocatenkantoor kmo’s en ondernemers. In dit artikel lichten de advocaten toe wat een octrooi nu eigenlijk is. Vervolgens maken ze het verband duidelijk tussen een octrooi aanvragen en de regeling rond de ‘innovatieaftrek’.
Waarvoor kan je een octrooi aanvragen?
Een octrooi is een specifiek intellectueel eigendomsrecht voor uitvindingen. Op basis van een dergelijk recht verkrijgt de octrooihouder gedurende twintig jaar lang exclusieve rechten met betrekking tot de uitvinding. Die periode gaat in op het moment van de indiening van de octrooiaanvraag. Een octrooi voor een uitvinding kan de houder ervan in staat stellen anderen te verbieden de uitvinding te gebruiken of hij/zij/die kan de uitvinding zelf commercialiseren bv. door middel van het sluiten van licentieovereenkomsten. Belangrijk detail: niet elke uitvinding komt in aanmerking voor octrooibescherming. We zetten de beschermingsvoorwaarden voor jou op een rijtje.
Voorwaarden voor octrooibescherming
- Een octrooi wordt enkel toegekend voor een werkelijke ‘uitvinding’. Dat betekent dat het uitgevonden product of de werkwijze een technisch karakter moet hebben, in de zin dat het een technische bijdrage levert tot de stand van de techniek. Zo zullen bv. loutere ontdekkingen uit de natuur, esthetische vormgevingen en de presentatie van gegevens niet als uitvindingen gekwalificeerd kunnen worden. Ook zijn bepaalde zaken uitgesloten van de bescherming als uitvinding, zoals biologisch materiaal en chirurgische of geneeskundige behandelingsmethoden.
- Het moet om een ‘nieuwe’ uitvinding gaan. Dit wil zeggen dat de uitvinding nog geen deel mag uitmaken van de zogenaamde ‘stand van de techniek’ op de datum van de indiening van de octrooiaanvraag. Deze ‘stand van techniek’ behelst alles dat, waar ook ter wereld, op schriftelijke of mondelinge wijze is geopenbaard, bv. via (wetenschappelijke) publicaties, persconferenties, het internet, een rondleiding in een bedrijf, etc.
- Verder moet de uitvinding moet getuigen van ‘uitvinderswerkzaamheid’. Begrijp: ze moet inventief zijn. Dit zal het geval zijn indien de uitvinding voor de vakman niet op een voor de hand liggende wijze voortvloeit uit de stand van de techniek. De ‘vakman’ is iemand met een relevante technische achtergrond en vorming in de materie van de uitvinding.
- Tot slot, zal de uitvinding industrieel toepasbaar moeten zijn. Hieraan zal voldaan zijn als bij de aanvraag aannemelijk wordt gemaakt dat de uitvinding kan worden vervaardigd of toegepast op enig gebied van handel, industrie of landbouw.
Wat is het fiscaal voordeel van een octrooi aanvragen?
De Belgische overheid wil innovatie stimuleren en riep met dat doel voor ogen een specifieke fiscale gunstregeling voor o.a. octrooien in het leven: de zogenaamde innovatieaftrek of aftrek voor innovatie-inkomsten. Concreet kan je via de innovatieaftrek netto-inkomsten (bv. licentievergoedingen), die voortvloeien uit de exploitatie van een aantal intellectuele eigendomsrechten (waaronder dus octrooien) voor 85% vrijstellen van de vennootschapsbelasting. De innovatieaftrek is toepasbaar vanaf de aanvraag van het octrooi en vindt plaats na de DBI-aftrek en voor de notionele interestaftrek (aftrek voor risicokapitaal), de aftrek van vorige verliezen en de investeringsaftrek. Een octrooi aanvragen levert je dus niet alleen exclusieve rechten op. Je kan ook vanuit fiscaal oogpunt een aanzienlijk voordeel genieten.
Wit je graag meer informatie over een octrooi aanvragen en de innovatieaftrek? Neem contact op met het ARTES-team via mail (info@artes.law), of telefonisch +32 3 502 59 39 (kantoor Antwerpen) of +32 11 41 57 46 (kantoor Hasselt). Of vul het formulier onderaan in.
Contactinformatie
-
ARTES Antwerpen
-
ARTES Hasselt