Een coronabesmetting op het werk kan erkend worden als arbeidsongeval. Preventie blijft prioriteit!
De stijgende coronacijfers zijn overduidelijk en de weer verstrengde maatregelen een logisch gevolg. Dit heeft uiteraard ook de nodige impact op de werkvloer. Telewerk wordt weer de norm, wat de kans op besmetting verlaagd. Toch een coronabesmetting op het werk? Dan kan dit als arbeidsongeval erkend worden. Acerta geeft hierover de nodige uitleg en benadrukt het belang van preventie.
Een coronabesmetting op of buiten het werk
Een coronabesmetting op het werk of daarbuiten? Dan zijn er verschillende pistes mogelijk. Miet Vanhegen van Acerta legt uit:
- Raakt een werknemer besmet buiten het werk? Dan valt dit gewoon onder ‘ziekte’: gewaarborgd inkomen de eerste periode en later arbeidsongeschiktheidsuitkering via het ziekenfonds. (Tenzij de werknemer ziek werd tijdens een quarantaineperiode of tijdens een andere periode van tijdelijke werkloosheid. In dit geval valt de werknemer meteen terug op een arbeidsongeschiktheidsuitkering).
- Raakt een werknemer besmet op het werk? Dan zijn er 2 pistes mogelijk. Voor beide pistes is er sprake van een hogere uitkering dan een gewone arbeidsongeschiktheidsuitkering via het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (Fedris):
- Een erkenning als beroepsziekte voor bepaalde werknemers uit bepaalde sectoren (de gezondheidszorg of cruciale sectoren en essentiële diensten)
- Een erkenning als arbeidsongeval (als alle voorwaarden zijn vervuld)
Een coronabesmetting als arbeidsongeval
Welke algemene voorwaarden moeten er vervuld zijn om te spreken van een arbeidsongeval:
- Het gaat om een plotselinge gebeurtenis.
- Die gebeurtenis heeft een letsel veroorzaakt.
- De gebeurtenis deed zich voor tijdens en door het feit van de arbeidsovereenkomst.
Een coronabesmetting op het werk voldoet aan de laatste 2 voorwaarden, met de ziekteverschijnselen van COVID-19 en de gevolgen hiervan als letsel. De eerste voorwaarde was tot voor kort minder eenduidig. “Het standpunt van Fedris is veranderd en dat heeft wel een impact op hoe het in de praktijk verloopt.”, vertelt Miet. Sinds eind september kan het contact met een besmet persoon of voorwerp op het werk die vereiste plotselinge gebeurtenis zijn. Hierover stonden ze vroeger eerder weigerachtig, maar nu is er dus wel ruimte om COVID-19 als arbeidsongeval te laten erkennen. Het is wel aan de besmette werknemer om de nodige bewijzen te leveren, wat niet zo vanzelfsprekend is.
Voor een werknemer is een erkenning als arbeidsongeval voordelig omdat die een ruime vergoeding krijgt:
- Een vergoeding voor loonverlies (die hoger ligt dan een gewone arbeidsongeschiktheidsuitkering) en medische kosten
- Een vergoeding als de werknemer hulp van anderen moet inschakelen
- In geval van overlijden van de werknemer: een vergoeding voor de nabestaanden voor begrafeniskosten, levenslange rente voor de echtgeno(o)t(e) en een rente voor de kinderen zolang zij recht hebben op kinderbijslag
Een coronabesmetting op het werk: de rol van de werkgever
Als er bij een coronabesmetting sprake is van een arbeidsongeval dan geeft de werkgever het ongeval (zelf of via het sociaal secretariaat) door aan de verzekeraar. Die verzekeraar beslist dan of het effectief om een arbeidsongeval gaat.
Miet vertelt: “De werkgever is sowieso verplicht om een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Verzekeraars houden rekening met de schadehistoriek bij de berekening van de premies. Als je al veel schadegevallen op je track record hebt, dan gaan je premies omhoog.” Naast het feit dat de gezondheid van je werknemers aangetast wordt en je werknemers ziek uitvallen, kunnen er dus ook financiële gevolgen zijn voor jou als werkgever bij coronabesmettingen op het werk.
Preventie blijft prioriteit!
Als werkgever blijft het dus enorm belangrijk om besmettingen te voorkomen. Dankzij thuiswerk is er in ieder geval al minder kans op besmetting op de werkvloer. Zorg er dus voor dat het telewerk zo goed mogelijk georganiseerd is. Telewerk is momenteel sowieso weer verplicht voor functies waarbij dit kan.
Zorg daarnaast voor een veilige werkvloer voor de mensen die toch moeten komen werken. Het nemen van passende preventiemaatregelen is wettelijk verplicht (zie de generieke gids + de sectorale aanvullingen). Overleg over de best passende maatregelen met je preventiedienst en je Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. “Werknemers zijn ook verplicht die preventiemaatregelen toe te passen. Spreek werknemers die er te los mee omspringen hier zeker op aan. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.”, aldus Miet.
Lees regelmatig de FAQ over het coronavirus die continu wordt aangevuld door een team juristen van Acerta. Heb je nog vragen over coronabesmettingen op het werk en de preventie hiervan? Neem dan contact op met de experts van Acerta via onderstaand formulier!
Meer lezen: