Update coronamaatregelen juni: de impact voor kmo’s in enkele krachtlijnen

De ministerraad en de zogeheten superkern keurden op vrijdag 12 juni opnieuw een reeks maatregelen goed om de impact van de coronacrisis op onze arbeidsmarkt en economie te beperken. In dit handige overzicht bespreekt Acerta kort de veranderingen die van tel zijn voor jou en je medewerkers.

  1. Wat met tijdelijke werkloosheid wegens overmacht na 31 augustus? Nog even koffiedik kijken

Sinds maart 2020 en al zeker tot 31 augustus kun je als bedrijf tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona inroepen als er geen of onvoldoende werk is voor medewerkers. De superkern kondigde aan dat ‘sectoren in moeilijkheden’ dit nog zeker tot 31 december kunnen inroepen. Rest alleen nog de vraag wie allemaal tot de categorie ‘in moeilijkheden’ behoort. De overheid komt nog met een lijst die verdere duiding geeft.

Vanaf 1 september zullen alle andere werkgevers overschakelen op economische werkloosheid als ze een omzetsdaling van minstens 10% kunnen aantonen in het derde of vierde kwartaal van 2020, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Hoe dit praktisch in zijn werk zal gaan, is nog niet uitgewerkt. Hou de website van Acerta in de gaten voor updates.

  1. Tewerkstelling in vitale sectoren verlengd tot 31 augustus

Ben je als onderneming actief in de land-, tuin- of bosbouw – een van de zogeheten vitale sectoren? Dan kun je nog tot 31 augustus medewerkers in dienst nemen die tijdelijk werkloos zijn of onder het SWT-stelsel vallen. Zij behouden 75% van hun uitkering. Ook de schorsing van tijdskrediet zodat ze het werk weer voltijds kunnen hernemen is verlengd tot eind augustus.

  1. Medewerkers voordelig belonen met de consumptiecheque

Om de horeca, cultuur en sport te steunen, besliste de regering om werkgevers toe te laten hun werknemers een parafiscaal interessante consumptiecheque van 300 euro te schenken. De cheques zijn aftrekbaar als beroepskosten voor jou als werkgever, voor je personeel zijn ze vrijgesteld van inkomstenbelasting en sociale zekerheidsbijdragen.

  1. Ontslag vermijden met arbeidsduurvermindering

Ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden zullen de arbeidsduur kunnen verminderen in afwachting van de hervatting van hun normale activiteit om zo ontslagen te voorkomen. Dit kan via:

  • een collectieve arbeidsduurvermindering;
  • het toekennen van tijdskrediet;
  • het toekennen van een landingsbaan. Hierbij zal de werknemer al vanaf 55 jaar een uitkering kunnen krijgen.
  1. Vergoeding bij telewerk

Sinds 1 april 2020 kon je thuiswerkers een forfaitaire bureauvergoeding toekennen van maximaal 129,48 euro per maand of 10% van het brutoloon van de werknemer in kwestie. Die is vrij van sociale zekerheidsbijdragen en belasting.

Om het bedrag ook werkelijk te kunnen uitbetalen, moest je tot voor kort een ruling aanvragen bij de fiscus. De FOD Financiën heeft nu beslist dat je geen goedkeuring meer moet aanvragen bij bedragen tot 127 euro. Vermoedelijk zal dit later nog gelijkgesteld worden met het bedrag dat de RSZ hanteert.

  1. Studentenarbeid? Enkel als je voldoet aan 5 voorwaarden

Door de groep van virussen waaronder Covid-19 is geklasseerd, zou het verboden zijn om studenten in te schakelen in jobs waarbij ze in aanraking kunnen komen met het virus. Uitzonderingen zijn toegelaten als:

  • de jobstudent minstens 18 jaar oud is;
  • de studierichting overeenstemt met het te presteren werk;
  • je als werkgever de nodige preventiemaatregelen neemt;
  • de jobstudent in het bijzijn van een ervaren werknemer blijft;
  • je het advies vraagt van het comité van veiligheid en preventie op het werk en je preventieadviseur.
  1. Corona-ouderschapsverlof uitgebreid en verlengd

Het corona-ouderschapsverlof wordt verlengd tot en met 30 september 2020. Bovendien worden vanaf 1 juli de mogelijkheden uitgebreid voor alleenstaande ouders en ouders van kinderen met een beperking. Zij zullen voortaan ook voltijds corona-ouderschapsverlof kunnen aanvragen en ze zullen recht hebben op een verhoogde uitkering (+50%).

  1. Tijdelijke werkloosheid corona schorst opzegtermijn

Op 22 juni is de veelbesproken wet over de schorsing van de opzegtermijn bij ontslag door de werkgever tijdens corona-werkloosheid gepubldiceerd in het Belgisch Staatsblad. Hierdoor schorsen de dagen van corona-werkloosheid nu de opzegtermijn, waardoor deze pas terug begint te lopen wanneer de ontslagen werknemer weer aan de slag gaat. Deze regel is van toepassing op lopende opzegtermijnen, aangevangen vanaf 1 maart 2020 en op nieuwe opzegtermijnen. Je leest er meer over in dit artikel.

  1. Ziekte en tijdelijke werkloosheid tellen nu mee voor moederschapsrust

Heel wat werknemers zijn door Covid-19 afwezig geweest op het werk, door ofwel ziekte of tijdelijke werkloosheid. Slecht nieuws voor zwangere werknemers, want zij konden die afwezigheidsperiode niet overdragen naar de postnatale rust omdat deze niet-gewerkte dagen niet gelijkgesteld zijn met een periode van arbeid. Dankzij een wetsvoorstel dat het Parlement goedkeurde, komt hier nu verandering in. Ontdek de nieuwe regeling in dit artikel.

Wil je meer info over (een van) deze maatregelen? Check dan zeker de FAQ op de website of stel je vraag via onderstaand formulier.

Terug aan de slag met het relanceplan

Je hr-beleid staat voor grote uitdagingen. Daarom werkte Acerta voor werkgevers het relanceplan uit. Je vindt er tools, support en advies om je personeelsbeleid toekomstgericht te organiseren.

Bekijk het aanbod

 

Lees meer

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Acerta

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Acerta

Ook interessant

Bekijk de socials