Werknemers delen

Online debat rond ‘Werknemers delen’: kan dit in coronatijden de weegschaal weer in balans brengen?

Door het coronavirus zitten in verschillende sectoren werknemers verplicht thuis, terwijl andere sectoren om extra werkkrachten schreeuwen. Werknemers delen, is dan misschien een oplossing om een nieuw evenwicht te vinden op de arbeidsmarkt.

Nieuwe maatregelen goedgekeurd om werknemers te kunnen delen

Onlangs werden er enkele nieuwe maatregelen goedgekeurd door het kernkabinet. De tijdelijke flexibiliteit voor de terbeschikkingstelling van personeel en de mogelijkheid tot cumul van uitkeringen en loon in vitale sectoren (land-, tuin-, en bosbouwsector) zijn er daar enkele van. Deze waren voer voor het eerste Acerta HR Crossroads online debat.

Help de land- en tuinbouw uit de nood om de voedselvoorziening te garanderen

Chris Botterman (hoofd Sociale Zaken Boerenbond) vertelt dat de om extra handen smekende land-, tuin- en bosbouwsector nu beroep kan doen op tijdelijk werklozen die naast hun loon dat ze met die seizoensarbeid verdienen, toch ook nog 75% van hun uitkering tijdelijke werkloosheid behouden. ‘Uitzonderlijke omstandigheden vergen uitzonderlijke maatregelen’, zegt Wim Adriaens (gedelegeerd bestuurder VDAB). Hij voegt er nog aan toe dat dit een opportuniteit is, máár dat de mensen er financieel wel iets aan moeten overhouden.  

Deze versoepeling is een win-win voor verschillende partijen, aldus Botterman. Voor de werknemer werkt dit motiverend want zij houden er financieel iets aan over dankzij de mogelijke cumul, de RVA moet een kwart aan uitkeringen niet uitbetalen, de overheid verdient eraan via de belastingen en de sector heeft de extra helpende handen waar zij nood aan hebben.

Wil je helpen of heb je zelf een dringende vacature? Check dan www.helpdeoogst.be.

De goede wil is er, maar er is geen nood aan extra hulp in de ziekenhuizen

Men is het erover eens dat een verplichting (van zowel werkgevers als werknemers) geen goede aanpak zou zijn. Jan Van Raes (hr director UZ Brussel) geeft aan dat er wel veel goede wil is van verpleegkundigen om te helpen op de kritische afdelingen en van externen die willen helpen in de ziekenhuizen, maar dat vaak de nodige expertise ontbreekt. Ook is er in de ziekenhuizen op zich geen nood aan extra handen, eerder aan een verschuiving van die ziekenhuizen naar de woonzorgcentra.

Tijdelijk ergens inspringen kan het mentaal welzijn een boost geven

Voor Deb Vansteenwegen (hr director KU Leuven) is technische werkloosheid de laatste optie, maar de KU Leuven onderzoekt wel de versoepeling van de terbeschikkingstelling. Hun telewerkers zijn zelf vragende partij om zinvol bij te dragen aan de huidige maatschappelijke noden. Ook vanuit mentaal welzijn, om de routine van het thuiswerk te doorbreken, ziet de KU Leuven mogelijkheden.

Van Raes is blij dat hij elke dag naar het ziekenhuis kan om daar te helpen. We moeten volgens hem meer aandacht hebben voor de geestelijke gezondheid van de mensen die nu verplicht thuis zitten en weinig kunnen bijdragen.

De verwachtingen zijn hooggespannen

Botterman verwacht veel van de nieuwe maatregelen maar geeft aan dat er wel goede afspraken moeten gemaakt worden tussen de betrokken partijen. Hij denkt dat we een aantal mogelijkheden hebben om hieruit lessen te trekken en misschien een reglementair kader voor de toekomst uit te werken.

Adriaens vindt het een interessant experiment en benadrukt dat het nu ook een heel goed moment is om werk te maken van competentieversterking.

Hoe pakt de overheid het aan?

Federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle vertelt dat de maatregelen intussen al een aantal keer werden aangepast door de wijzigende omstandigheden. Met de maatregelen van het paasweekend proberen ze een stuk sectorgericht te werken, waar de noden vandaag het hoogst zijn.

Ze geeft aan dat er naar de herstart toe als regering ook heel sectorgericht zal moeten gekeken worden waar er al dan niet wordt verdergegaan met dat systeem en zal er een pakket aan steunmaatregelen moeten komen voor de zwaarst getroffen sectoren.

Online debat - 1200 627.png

Het online debat kan je integraal herbekijken. Acerta schreef ook een whitepaper over het delen van werknemers.

Wil je meer weten over deze nieuwe maatregelen en hoe je dit kan toepassen binnen jouw bedrijf? Lees zeker de FAQ en neem contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Acerta

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Acerta

Ook interessant

Bekijk de socials