Vermogensplanning: waarom je er maar beter op tijd aan begint
Je herkent het ongetwijfeld, als ondernemer ben je dag in dag uit in de weer om je business tot een succes uit te bouwen. Maar in deze onzekere tijden stel je jezelf misschien wel de vraag: “Wat met mijn levenswerk als ik plots door ziekte tijdelijk buiten strijd raak, of erger, van het toneel verdwijn?” Accountancykantoor Vandelanotte, expert in vermogensplanning, geeft tekst en uitleg.
Als ondernemer beschik je over een waaier aan mogelijkheden om je vermogen uit te bouwen, te beschermen en op een fiscaal voordelige manier over te dragen. Een sterk vermogensplan biedt je op ieder moment een duidelijk zicht op je situatie en helpt je de juiste beslissingen te nemen.
De zorgvolmacht: de noodzakelijke aanvulling van elke vermogensplan
Wie het beheer van zijn vermogen wil veiligstellen voor het geval hij daartoe zelf niet meer bekwaam is (bijvoorbeeld in geval van dementie of wanneer je slachtoffer wordt van het coronavirus), kan sinds september 2014 een zogeheten ‘zorgvolmacht’ opstellen. Daarmee geef je een vertrouwenspersoon het recht om tijdens de periode van onbekwaamheid een reeks bevoegdheden waar te nemen, zoals het runnen van je zaak en het verder opvolgen van huurcontracten of het regelen van successieplanning en het vermijden van hoge erfbelastingen.
Wissel van de macht: denk aan successieplanning
Als je ook al een stap verder wil kijken en de overdracht van je vermogen wil regelen, moet je je twee belangrijke vragen stellen: wie zijn je erfgenamen en weet je wie welk deel krijgt? Hoog tijd dus om je huwelijkscontract en je eventuele testament erbij te nemen en die zaken te controleren.
Laat je ook bijstaan door erkende specialisten om de erfbelasting te simuleren. Die kan oplopen tot 27% wanneer je kinderen en/of kleinkinderen erven en zelfs tot 55% als je vermogen nalaat aan broers of zussen. Op dat moment kan het interessant zijn om aan schenkingen te denken, eventueel met de nodige voorwaarden aan gekoppeld.
Expert aan het woord
Carolien Christiaens, specialist in vermogensplanning bij Vandelanotte, verkent in deze editie van de 'On topic'-reeks op YouTube de wereld van vermogensplanning en geeft daarbij enkele praktische voorbeelden. Van de zorgvolmacht tot de erfbelasting, Carolien zet de aandachtspunten op een rij.
De financiële partner voor jouw kmo
Vandelanotte is met zijn 8 vestigingen en meer dan 350 gespecialiseerde accountants, revisoren, fiscalisten en (sociaal)-juristen de geknipte partner voor kmo’s. Je krijgt er een eigen contactpersoon die je dossier nauwgezet opvolgt en je met raad en daad bijstaat.
Plan nu al een zorgeloze morgen
De experten van Vandelanotte beantwoorden al je vragen en begeleiden je bij iedere stap in je Estate Planning om jouw toekomst, die van je naasten en je onderneming veilig te stellen.
Ben je ook op zoek naar een partner die je kan helpen op het vlak van vermogens- en successieplanning? Neem contact op met Vandelanotte via hun website of stel je vraag via onderstaand formulier.
Contactinformatie
-
Vandelanotte
-
Posthofbrug 6/4
2600 Berchem -
+32 3 320 97 97
Neem contact op met Vandelanotte, more than accountants.
Zoekt u een accountant of adviseur die echt betrokken is bij uw onderneming?
Ook interessant
Crypto: gebakken lucht of een niet te missen belegging?
Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Belgen al van cryptomunten - virtuele munten,...