Vastgoed kopen op lijfrente als belegging
Vastgoed kopen op lijfrente, wat heeft het om het lijf? Eén ding is zeker: ga goed voorbereid aan te slag. Je betaalt enerzijds een voorschot (het boeket) en anderzijds een maandelijkse rente (lijfrente) ten bate van de verkoper. KMOinsider onderzocht de voordelen en verplichtingen. Waarom zou je (ver)kopen op lijfrente?
Wat is verkoop op lijfrente?
De verkoop op lijfrente van een onroerend goed is een verkoop waarbij de koopsom wordt gesplitst in:
- een voorschot dat de verkoper ontvangt bij de notariële akte (het boeket),
- een maandelijkse rente ten voordele van de verkoper (de lijfrente).
Het is een periodieke en geïndexeerde uitkering die de koper aan de verkoper moet betalen tijdens een overeen te komen periode. Als hij dat wenst, kan de verkoper in het verkochte goed blijven wonen tijdens zijn verdere leven. Overlijdt de verkoper vroegtijdig, dan moet de koper niet meer betalen. Een verkoop op lijfrente is namelijk een kanscontract. Dat kan ervoor zorgen dat de koper minder zal betalen dan de huidige geschatte waarde van het goed.
Wat is de ideale leeftijd om dit te doen?
Als je je eigendom wil verkopen op lijfrente, dan ligt de ideale leeftijd om dit te doen tussen de 65-85 jaar.
Wat is de rol van de koper van het onroerend goed?
Degene die het onroerend goed koopt, is vooral een investeerder. Hij is op zoek naar een veilige investering in vastgoed, maar het kan evengoed een investering zijn voor zijn kinderen.
Waarom zou je verkopen op lijfrente?
Het is de perfecte manier om een (levenslang) belastingvrij extra inkomen te genereren, aangepast aan de inflatie. Bovendien kan je in principe nog steeds in je woning blijven wonen. Je verkoopt namelijk enkel de naakte eigendom en behoudt het vruchtgebruik. Zo wordt een deel van je vastgoed omgezet in kapitaal. Ook successieplanning speelt een rol: hierdoor kan je je onroerend goed aan voordelige tarieven wegschenken.
Voorts ...
- Zijn er geen notaris- en registratiekosten voor jou als verkoper.
- Is er een grote contractuele vrijheid tussen verkoper en koper.
- Kan het in bepaalde familiale kwesties een alternatief zijn.
Waarom zou je dit onroerend goed kopen ?
Als je in vastgoed wil investeren, maar beperkte middelen hebt, dan is kopen op lijfrente iets voor jou. Je hoeft de gehele verkoopprijs niet meteen bij aankoop te betalen, waardoor je geen beroep hoeft te doen op een financiële instelling.
Daarenboven is het een kanscontract waarbij je de kans hebt het onroerend goed voor een lagere vergoeding te verwerven dan de eigenlijke waarde ervan. Ook vervalt de verplichting tot betaling wanneer de rentegenieter overlijdt. Je zal nooit de huidige geschatte waarde van dat onroerend goed betalen, mede dankzij de beperking in tijd van de maandelijkse rente.
Als je in naakte eigendom koopt, heb je de garantie van ‘goede huurders’. De verkoper blijft in zijn eigendom wonen. De huuropbrengst wordt meteen verrekend in de te betalen rente. Jij staat enkel in voor grote herstellingen aan het onroerend goed.
Als je koopt in volle eigendom, dan kan de huurprijs de rente geheel of partieel dragen.
Voorts ...
- Is er een grote contractuele vrijheid tussen verkoper en koper.
- Heb je hierbij een berekend risico of verwacht rendement.
Bron: www.immo2life.be
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Crypto: gebakken lucht of een niet te missen belegging?
Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Belgen al van cryptomunten - virtuele munten,...