Slim investeren in vastgoed: fiscale tips
Aan de lange periode van een historisch lage rente kwam begin 2022 een einde. Sindsdien is de rente aan een stevige opmars bezig, wat zorgde voor een daling van het aantal vastgoedtransacties waarvoor een lening afgesloten werd. Die afkoeling van de vastgoedmarkt zet zich ook door in 2023. Consultancybedrijf Moore bundelde de essentie van vastgoedfiscaliteit in 9 pertinente vragen.
Ondanks de invloed van de inflatie heeft de stijging van de rentekosten een temperend effect op de toename van de vastgoedprijzen. Ook de prijsverhoging van bouwmaterialen lijkt over haar hoogtepunt heen. Voor wie geen lening afsluit, is het meer dan ooit het moment om te investeren. Kortom, de basisfundamenten voor een gezonde vastgoedmarkt blijven ook dit jaar aanwezig. Maar wat is de beste keuze: privé investeren of via jouw vennootschap? Enkele experten van Moore geven antwoorden waar je meteen mee verder kan.
“Beslis je om je investeringsvastgoed te verkopen, dan betaal je enkel meerwaardebelasting als de verkoop binnen vijf jaar na de aankoop gebeurt.”
In het e-book ‘Slim investeren in vastgoed: fiscale tips & tricks voor ondernemers’ vind je de essentie van de vastgoedfiscaliteit, met waardevolle inzichten.
“Wist je dat je tot en met 31 december 2023 in heel België panden kan afbreken en heropbouwen aan een btw-tarief van 6%?”
Wat je als ondernemer zeker moet weten:
- De fiscale gevolgen van een belegging in vastgoed vanuit je privévermogen
- Welke belastingen moet je betalen op vastgoed?
- Wanneer is er sprake van speculatie als je in meerdere panden investeert?
- Wat zijn de voordelen van een investering via jouw vennootschap?
- Hoe wordt de uitkering van vastgoed in een vennootschap belast?
- Verplichte aangifte buitenlands onroerend goed
- Is een gesplitste aankoop interessant?
- Mag je gratis wonen in een pand van jouw vennootschap?
- Hoe draag je een vastgoedvennootschap over aan een derde partij?