Wat doet een private banker en welke soorten vermogensbeheer zijn er?
Onder vermogensbeheer verstaat niet iedereen hetzelfde. Hierna in grote lijnen waarover het gaat.
Verschillende vormen van vermogensbeheer
Niet elke bank verstaat hetzelfde onder ‘private banking’. De ene keer gaat het over oplossingen op maat van de individuele klant, en de andere keer om profielfondsen op maat van een groep individuen met hetzelfde risicoprofiel.
Voor een groot stuk is die dienstverlening medebepalend door de persoonlijk adviseur die elke klant krijgt toegewezen.
Private banking
Deze term hoor je het vaakst, maar is meestal voorbehouden voor grote vermogens.
Voor vermogens van 250.000 euro en meer kan je bij de meeste Belgische banken een beroep doen op een private banker. In ruil voor een jaarlijkse vergoeding helpt die niet alleen met het beheer van je beleggingen, maar b.v. ook met vastgoedbeheer, private equity – dat zijn investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen –, schenkingen en successieplanning.
Met sommen van 250.000 euro kan je als belegger ook voor een fonds dédié kiezen, een levensverzekering waarmee je in individuele aandelen en/of obligaties kunt investeren zonder roerende voorheffing te betalen op de inkomsten. Wel betaal je op elke premie eenmalig 2% belasting. Uiteraard zijn er daarnaast nog de kosten van het verzekeringsproduct zelf en de transactiekosten.
Personal banking of premium banking
Dit zijn de kleinere broertjes van private banking. Ze richten zich ook op de minder vermogende – maar weliswaar nog altijd bemiddelde – klanten.
Geautomatiseerd vermogensbeheer
Deze vorm van vermogensbeheer houdt een democratisering in. Dankzij de technologische vooruitgang krijgt het grote publiek toegang tot vermogensbeheer. Klanten die enkele tienduizenden euro willen laten beheren, kunnen bij de internetbanken terecht voor geautomatiseerd beheer.
Private bankers ondervinden meer en meer concurrentie van websites die vooropstellen dat zij het geld van beleggers tegen veel lagere kosten beleggen. In ons land heeft dit fenomeen nog niet veel bijklank. In de Verenigde Staten is het wel een snelgroeiende markt.
Wealth management
Sommige banken bieden ook een service aan die is weggelegd voor de superrijken. De drempel daarvoor ligt tussen de 4 à 5 miljoen euro.
Discretionair beheer
Als je het beheer van je vermogen volledig uit handen geeft en vertrouwt op je bankier, spreken we over discretionair beheer. Die kan dan voor al zijn klanten met hetzelfde risicoprofiel dezelfde transacties in één beweging uitvoeren.
Adviserend beheer
Bij adviserend beheer neemt de klant nog altijd alle beslissingen zelf. Deze vorm van beheer neemt meer tijd in beslag, want de bankier moet zijn klant consulteren voor elke transactie. Begrijpelijk dat met deze dienstverlening een hoger prijskaartje is gemoeid.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Crypto: gebakken lucht of een niet te missen belegging?
Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Belgen al van cryptomunten - virtuele munten,...