Leleux Associated Brokers presenteert haar selectie van 20 aandelen voor 2025
Met het nieuwe jaar voor de deur maakt Leleux Associated Brokers haar macro-economische vooruitzichten en verwachtingen bekend. Verder heeft de beursvennootschap 20 aandelen geselecteerd die beleggers in de huidige omgeving groeivooruitzichten op lange termijn bieden.
Belangrijkste aandachtspunten in 2024
Terugblikkend op het voorbije jaar mogen we stellen dat 2024 ons uit macro-economisch oogpunt positief verrast heeft, vooral dan in de VS, waar de gezinsbestedingen goed standhouden. Met de aankondiging afgelopen september van een grootschalig plan voor economisch herstel zorgde ook China voor een positieve verrassing, zij het in wat mindere mate.
De herverkiezing van Trump als Amerikaans president markeert een belangrijk keerpunt in de geopolitieke verhoudingen. Aansluitend op de overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat hebben de Amerikaanse aandelen hun outperformance tegenover de rest van de wereld in versneld tempo voortgezet, terwijl ook de dollar sterker geworden is.
De Fed en de ECB zijn begonnen met het normaliseren van hun monetaire beleid. Zoals we echter eind 2023 hadden voorspeld, moesten de verwachtingen voor renteverlagingen naar beneden worden bijgesteld omdat de inflatie hardnekkiger bleek dan verwacht.
Op alle fronten en vooral dan in Oekraïne en het Midden-Oosten hebben de geopolitieke spanningen in 2024 een hoogtepunt bereikt. Naarmate het jaareinde nadert, klinkt de roep om een wederzijds staakt-het-vuren alsmaar luider zodat de verwachtingen steeds hoger komen te liggen.
Vooruitzichten voor 2025
Amerikaanse economie: er bestaat grote onzekerheid over de wijze waarop Donald Trump uitvoering zal geven aan zijn verkiezingsprogramma, niet alleen op het gebied van immigratie, fiscaal beleid en budgettaire besparingen, maar ook en vooral wat de dreiging met een handelsoorlog betreft. De nieuwe Amerikaanse president moet echter in de eerste plaats worden gezien voor wat hij is, namelijk een zakenman. En aangezien hij zich kennelijk laat leiden door de reacties van de financiële markten (en meer in het bijzonder de ontwikkeling van de S&P 500-index), zal hij het programma van zijn presidentscampagne hoogstwaarschijnlijk niet naar de letter volgen. Feit is dat het ondernemingsvriendelijke beleid van belastingverlaging en deregulering een stimulerend effect zullen hebben op de productiviteit en investeringen. De Amerikaanse economie blijft zich dus dynamisch ontwikkelen door kracht te putten uit een solide arbeidsmarkt en voortgezette investeringen in artificiële intelligentie (AI).
Europese economie: het is onze hoop dat in 2025 een kentering wordt ingezet met de ondertekening van een vredesakkoord tussen Rusland en Oekraïne. Als het zo ver komt, zou dat de wereldwijde dynamiek opnieuw in balans kunnen brengen en tegelijk ook een uitweg uit de crisis bieden aan de landen van de Europese Unie (waarvan sommige economisch uitgeput zijn en financieel in het slop zitten). Politiek gezien zijn er twee gebeurtenissen die het vertrouwen van de beleggers in de eurozone kunnen doen omslaan (zowel in positieve als in negatieve zin):
- In Duitsland heeft bondskanselier Scholz voor 23 februari 2025 vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven. Kan een door de CDU aangevoerde pro-zakelijke coalitie als overwinnaar uit de stembusgang komen? En zo ja, welke aanpak zullen de economische en fiscale beleidsmakers volgen om het hoofd te bieden aan de tegenwind waarmee de Duitse industrie te kampen heeft?
- In Frankrijk blijft de obligatiemarkt na de val van de regering-Barnier onverminderd op zijn hoede: voor de eerste maal sinds de invoering van de euro ligt de Franse tienjaarsrente op hetzelfde niveau als in Griekenland! Frankrijk maakt zich dus op om in de zomer van 2025 een nieuw parlement en mogelijk zelfs een nieuwe president te kiezen…
Opkomende landen: de BRICS-landen doen zich steeds meer gelden op het internationale toneel door zich op te werpen als aanjagers van groei in een snel veranderende wereldeconomie. Wat de allocatie van activa betreft, blijven we in de BRICS-landen beleggingskansen zien en tegelijk ook een middel om portefeuilles te diversifiëren. Bovendien zijn het, anders dan in voorgaande decennia, niet langer de westerse centrale banken maar wel de opkomende landen die op kop lopen in de goudaankopen. Deze leiderspositie geeft de groeilanden ruimte om hun financiële stabiliteit te vergroten en tegelijk minder afhankelijk te worden van de westerse valuta (USD en EUR). Tot slot zou China, in reactie op de groeiende geopolitieke vijandigheid tegenover het westen, zijn afhankelijkheid van Amerikaanse technologie blijven verminderen en zich verder inspannen om geleidelijk een eigen financieel systeem op te zetten.
Inflatiedruk: vorig jaar hebben we er al op gewezen dat de aanhoudende inflatiedruk afremmend kan werken op de normalisering van het monetaire beleid van de Fed en de ECB.
Obligatiemarkt: we blijven voorzichtig tegenover staatsschulden. Landen die kampen met te grote schuldenlasten, een fiscale druk die een recordhoogte bereikt (vooral in Europa) en centrale banken die moeite hebben om hun basisrentetarief te verlagen, dit alles maakt dat er weinig speelruimte is. Wat meer in het bijzonder de Europese obligaties betreft, heeft de Europese Rekenkamer er in zijn laatste verslag al op gewezen dat het geen sinecure wordt om vanaf eind 2026 / begin 2027 een samenhangende begroting op poten te zetten. In deze context blijven we de voorkeur geven aan bedrijfsobligaties.
Grondstoffen: de aardolieprijs is in 2024 het hele jaar door binnen een bandbreedte van 70 tot 85 USD gebleven. Vanwege het overaanbod zou de olieprijs in 2025 geplafonneerd moeten blijven. Nochtans zien we talloze tekenen die erop wijzen dat de prijzen voor bepaalde grondstoffen (gas, uranium, koper, enz.) weer omhooggaan. Dit is te verklaren door het scenario van een sterker dan verwachte inflatie als gevolg van de door China aangekondigde stimuleringsmaatregelen.
Valuta: we handhaven onze ongunstige vooruitzichten voor de euro. De structureel neerwaartse trend van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar houdt aan en is zelfs meer uitgesproken sinds april 2022. In die periode heeft Europa immers strengere sancties tegen Rusland genomen waardoor het bedrijfsleven aan concurrentiekracht heeft moeten inboeten.
Aandelenallocatie en in 2025 te volgen uitdagingen
De Amerikaanse aandelen blijven centraal staan in ons scenario. Door de hoge waarderingen en het optimisme van de beleggers neemt ook het risico toe dat een correctiebeweging op de loer ligt, zeker nu het nog koffiedik kijken is over het komende beleid van de VS. Het spreekt vanzelf dat die onzekerheid beleggers ertoe zal aanzetten hun blootstelling aan aandelen te diversifiëren, zowel geografisch en naar sector als qua beleggingsstijl. Dit kan de small caps en zogenaamde 'value'-aandelen opnieuw aantrekkelijker maken. Hier volgen de drie belangrijkste thema's die we voor 2025 in het oog moeten houden:
Geopolitieke spanningen: vredesakkoord of escalatie van het conflict in Oekraïne? Hoe evolueert de toestand in het Nabije Oosten?
Europese aandelen: zullen de Europese markten hun achterstand op de Amerikaanse aandelen inlopen? Kan de euro zijn vrije val ten opzichte van de dollar tot stilstand brengen?
China: zullen de Chinese beurzen uit het dal weten te klimmen nu de op een na grootste economische macht ter wereld een pakket stimuleringsmaatregelen heeft aangekondigd om de vastgoedsector te stabiliseren en zijn economie nieuw leven in te blazen?
Selectie van 20 aandelen
Ter herinnering: de analisten van Leleux Associated Brokers selecteren steevast kwaliteitsactiva en kiezen voor gevestigde bedrijven die winstgevend kunnen blijven opereren, ongeacht het economische klimaat. Ze besteden bijzondere aandacht aan het groeipotentieel op lange termijn en aan de financiële gezondheid van het bedrijf (Investment Grade), diversificatie (geografisch, producten/diensten en markten), en dit alles tegen een correcte waardering.
Op basis van deze criteria hebben de analisten van Leleux Associated Brokers 20 aandelen met groeipotentieel op lange termijn geselecteerd. Deze selectie van 20 aandelen wordt actief beheerd en kan veranderen onder invloed van macro-economische ontwikkelingen.
Geografisch gezien staan de Verenigde Staten op kop (40% van de selectie), gevolgd door Frankrijk (25%), België en Duitsland (beide goed voor 10%) en tot slot Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken (met elk 5%).
De geselecteerde aandelen zijn:
- ADOBE
- AEDIFICA
- AIR LIQUIDE FR
- ALLIANZ DE
- ALPHABET INC-CL A
- ASML HOLDING
- BERKSHIRE HATHAWAY INC B
- CHIPOTLE MEXICAN GRILL
- ESSILORLUXOTTICA FR
- GBL
- GTT
- INTERCONTINENTAL EXCHANGE
- LVMH
- McKESSON CORPORATION
- MICROSOFT US
- NOVO NORDISK A/S
- RHEINMETALL
- SCHNEIDER ELECTRIC
- SHELL PLC
- VISA INC