Investeren in onroerend goed: via vennootschap of privé?

Ben je bedrijfsleider en wil je een woning aankopen? Dan kan dit via je vennootschap of privé. Wat is de beste optie en hoe zit het wat successieplanning betreft? We bekijken de mogelijkheden.

Belastingen en onroerend goed

Belasting en bewoning

  • Vennootschap

Wil je investeren in onroerend goed en een woning aankopen via je vennootschap die je zelf wil bewonen? Dan geniet je door de gratis bewoning van een belastbaar voordeel dat wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Dit voordeel kan proportioneel berekend worden in geval van bewoning gedurende slechts een deel van het jaar.

De vennootschap kan zorgen voor onderhouds- en renovatiekosten en de belastingen en verzekeringen in verband met de woning (zoals onroerende voorheffing en gemeentebelastingen).

  • Privébezit

Ga je privé investeren in onroerend goed? Dan wordt de bewoning ervan sowieso op jaarbasis belast. Het gaat wel om een voordelig berekende heffing die lager uitvalt dan de huurwaarde. Kosten zoals verzekeringen en werken kan je in dit geval niet aftrekken voor je inkomstenbelasting.

Belasting en verkoop

  • Vennootschap

Is de woning aangekocht via je vennootschap en wil je deze verkopen? Dan moet je vennootschapsbelasting betalen op de meerwaarde (verkoopprijs minus boekwaarde). Die meerwaarde is vaak wel aanzienlijk omdat de boekwaarde jaarlijks daalt en de waarde van de woning stijgt.

  • Privébezit

Heb je de woning privé aangekocht en wil je deze verkopen na deze minstens 5 jaar in je bezit te hebben gehad? Dan is de meerwaarde vrijgesteld.

Investeren in onroerend goed en successieplanning

  • Vennootschap

Is de woning aangekocht via je vennootschap? Dan is het makkelijk om aandelen van die vennootschap te schenken. Schenkingsrechten bedragen maximum 3,3% en er is wel een notariële akte nodig. Wil je graag controle behouden? Laat jezelf dan tot enige statutaire bestuurder benoemen en hou het vruchtgebruik van de geschonken aandelen.

  • Privébezit

Ga je investeren in onroerend goed en kies je voor een aankoop in privé? Dan kan je kiezen voor een gesplitste aankoop (vergelijkbaar met een gesplitste aankoop van effecten of beleggingen). Hierbij kopen ouders het vruchtgebruik en de kinderen de blote eigendom (met middelen van de ouders). Hiermee kan je schenkings- en successierechten vermijden.

Begin je pas later te denken aan het regelen van je nalatenschap? Ook dan kan je de woning nog wegschenken, maar het vruchtgebruik behouden. Schenkingsrechten kunnen in dit geval wel oplopen tot 27%.

Eén ideale optie is er niet

Wat investeren in onroerend goed betreft, is het duidelijk als je bovenstaande informatie van Pareto leest. Wat voor jou de ideale optie is, is afhankelijk van de situatie. Moet er veel verbouwd worden? Wat zou het belastbaar voordeel zijn? Hoe wil je je successieplanning regelen? Ook andere criteria spelen mee.

Wil je graag meer info? Vraag een gratis afspraak bij Pareto of vul onderstaand formulier in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Pareto

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Pareto
  • “Stationsstraat 92
    1930 Zaventem
  • +32 (0)2 201 26 67

Ook interessant

Ruben Casteleyn

Marketing & Sales Officer - WP Hotels & Events bij WP Hotels en Events

Interessante bedrijven

Bekijk de socials