Hoe stel ik mijn beleggingsportefeuille samen?
Een gespreide beleggingsportefeuille bestaat uit deze drie bouwstenen: liquiditeit, bescherming en rendement. Via jouw risicoprofiel bepaal je jouw evenwicht daartussen. KMOinsider nam een kijkje bij Bank J.Van Breda & C° en ontdekte welke stappen er zijn.
Bouwstenen
Liquiditeit
Liquiditeit vormt je financiële buffer. Deze is op ieder moment beschikbaar en kan gebruikt worden om onvoorziene uitgaven mee op te vangen. Zij spreken over kortlopende deposito’s en termijnrekeningen op minder dan drie jaar.
“Het opbouwen van voldoende buffer is de enige manier om onverwachte omstandigheden op te vangen. Een buffer die groot genoeg is om minstens zes maanden verder te kunnen, dat is ons advies.” - Vic Pourbaix
Bescherming
Bescherming is een fundamentele bouwsteen. Kies voor kapitaalvaste beleggingen, die je spreidt over verschillende looptijden. Je krijgt misschien niet het ‘hoogste’ rendement erdoor, maar ze bieden jou wel zekerheid en bescherming. We onderscheiden:
- focus op bescherming
Dat staat gelijk aan kapitaalbehoud.
- focus op rendement
Beleggen op de financiële markten, wat meer risico’s inhoudt.
“Ons advies luidt: bepaal een bedrag waarmee je geen enkel risico wil nemen en beleg dit veilig. Zo loop je geen tot weinig risico.” - Pourbaix
Rendement
Op lange termijn bieden dynamische beleggingen een hoger rendementsperspectief. Daarom kunnen ze een mooie hefboom vormen, die op lange termijn groot kan zijn.
- Zonder gevaar?
Dergelijke beleggingen zijn onderhevig aan schommelingen. Wie niet om kan met schommelingen, kiest beter voor kapitaalvaste beleggingen (en veilig beleggen).
Lees verder onder de foto
Stappenplan
Bank J.Van Breda & C° biedt een uitgebreid stappenplan aan. We bespreken een viertal stappen.
Stap 1. Voorzie een buffer voor onverwachte uitgaven
Bouw voor je start met beleggen een financiële buffer op die op ieder moment meteen beschikbaar is. Dat bedrag plaats je op een klassieke spaarrekening of termijnrekening.
Het aangeraden bedrag bedraagt:
- 6 x jouw maandelijkse behoeften +
- je geplande uitgaven voor de volgende 6 jaar.
Stap 2. Zet in op fiscaalvriendelijk sparen
Geen enkele andere belegging kan je het fiscaal voordeel en rendement dat je hierbij krijgt, bieden. Bouw als zelfstandige eveneens een eigen kapitaal op via het VAPZ.
Stap 3. Kies bescherming als fundament
Bescherm jezelf via kapitaalvaste beleggingen, die je spreidt over verschillende looptijden. Zo zal je een veilige fundering leggen in jouw beleggingsportefeuille en krijg je gegarandeerd bescherming én zekerheid.
Stap 4. Dynamische beleggingen voor rendement
Op termijn bieden dynamische beleggingen jou een potentieel hoger rendement dan kapitaalvaste beleggingen. Ze vormen een hefboom, die op lange termijn groot kan zijn.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Crypto: gebakken lucht of een niet te missen belegging?
Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien Belgen al van cryptomunten - virtuele munten,...