Het hoger wettelijk pensioen voor zelfstandigen: wat met jouw IPT?
Vorig jaar verhoogde de overheid het wettelijk pensioen voor zelfstandigen. Deze verhoging was broodnodig en werd dan ook goed onthaald door de vele ondernemers in ons land. Recent publiceerde de belastingadministratie echter een circulaire die het enthousiasme lijkt te dempen. De verhoging van het wettelijk pensioen heeft immers een impact op jouw Individuele Pensioentoezegging (IPT) .
Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen en de 80%-regel uitgelegd.
Heb je een eenmanszaak of onderneming, dan bouw je een recht op het wettelijk pensioen voor zelfstandigen op. Ben je een zelfstandige met een vennootschap kan je daarnaast ook een aanvullend pensioen opbouwen via de Individuele Pensioentoezegging (IPT). Dat is fiscaal voordelig omdat de vennootschap de premies kan aftrekken als beroepskost.
Daaraan is wél een voorwaarde verbonden: ze moet de 80% regel respecteren. Die zegt dat de som van je wettelijke pensioen en je aanvullend pensioen in de tweede pijler, zoals de IPT en de VAPZ, niet meer mag bedragen dan 80% van je bruto belastbare inkomen.
De verhoging van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen
Tot vorig jaar werd het wettelijk pensioen voor zelfstandigen berekend op basis van 69% van het beroepsinkomen. In juni 2021 besliste de overheid om de zelfstandigenpensioenen tot op het niveau te brengen van het de werknemerspensioenen door deze zogenaamde correctiecoëfficiënt af te schaffen. Resultaat? Een hoger wettelijk pensioen voor zelfstandigen!
Wat met de IPT?
Maar de verhoging van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen heeft ook gevolgen voor het kapitaal dat de vennootschap kan opbouwen in je IPT. Kort gezegd: hoe hoger je wettelijk pensioen, hoe minder ruimte in de fiscaal voordelige IPT-pot. De premies die jouw vennootschap jaarlijks kan storten kunnen lager liggen dan voordien.
Dat is zeker het geval sinds de belastingadministratie op 31 maart 2022 een nieuwe circulaire publiceerde die de berekening van de 80% regel bepaalt. Tot deze publicatie werd het wettelijk pensioen voor zelfstandige bedrijfsleiders immers geraamd op 25% van de brutojaarbezoldiging. Sinds de circulaire van 31 maart wordt die geraamd op 50%, en dit voor de gepresteerde jaren als zelfstandige vanaf 2021.
Veel vragen na de verhoging van het wettelijk pensioen voor zelfstandigen
Vanzelfsprekend roept de publicatie van deze circulaire heel wat vragen op. De richtlijn geldt voor aanslagjaar 2022 en heeft dus betrekking op de premies gestort in 2021. Toen was de nieuwe berekeningswijze echter nog niet gekend. Er zijn dus nog veel onduidelijkheden over de toepassing van de circulaire.
Als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk alles weten over de mogelijkheden die jij nog hebt binnen de IPT.
Jouw consulent bij DVV Verzekeringen kan jou bijstaan in de herberekening van je IPT rekening houdend met deze nieuw circulaire.
Neem contact op via onderstaand formulier en DVV verzekeringen helpt je snel verder.
Lees ook:
Kan ik vastgoed financieren met mijn aanvullend pensioen (tweede pijler)?
1 op 2 ondernemingen slachtoffer van cybercriminaliteit: verzekering is onmisbaar!
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel