De POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen)
In een vorig artikel gaven we reeds aan wat het VAPZ was en waarom je dat als zelfstandige zéker moet nemen. In dit artikel stellen we de POZ voor en leggen we uit wat het jou als zelfstandige kan bieden.
Wat is de POZ?
De POZ (ook wel de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen) is een nieuwe mogelijkheid om een aanvullend pensioen op te bouwen.
Voor wie is de POZ?
De POZ is bedoelt voor zelfstandigen zonder vennootschap. Het is dus bedoelt voor bijvoorbeeld zelfstandigen met een eenmanszaak of meewerkende echtgenoten.
Wat is het verschil met het VAPZ?
Hoewel het VAPZ al langer gekend is, is de POZ een goede aanvulling hierop. Dat komt omdat het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) zijn grenzen kent. De bijdragen mogen niet hoger zijn dan een bepaalde drempel van het netto belastbare inkomen. Voor wie extra wil sparen voor zijn pensioen, is de POZ dé perfecte manier.
Tip
Het voordeel van een storting in het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen kan makkelijk dubbel zo groot zijn als in een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen. Haal dus eerst het maximale fiscale voordeel uit je VAPZ en vul nadien aan met het fiscale voordeel van de POZ.
Wat biedt het jou
Het biedt jou een mogelijkheid om op een fiscaal voordelige manier een extra pensioenkapitaal op te bouwen bovenop het VAPZ.
Fiscaal aantrekkelijk
- Als je de 80%-regel niet overschrijdt, heb je een belastingvermindering van 30% op de premies die je betaalt. Hierdoor mag je totale pensioenopbouw (je wettelijk én aanvullend pensioen) niet meer bedragen dan 80% van je inkomen. Voor de belastingvermindering wordt dat bedrag jaarlijks berekend in verhouding met je gemiddelde referentie-inkomen van de laatste drie jaren.
- Je geniet een gunstige inkomstenbelasting van 10% bij de uitbetaling van het eindkapitaal naar aanleiding van overlijden of wettelijk pensioen.
Gewaarborgd rendement
- Elke bijdrage van de POZ levert een gegarandeerde interestopbrengst op, zodat je pensioenkapitaal steeds groter wordt.
Winstdeling
- Je opbrengst wordt eventueel jaarlijks verhoogd met een variabele, niet gegarandeerde winstdeling. Dit is bijvoorbeeld het geval bij KBC.
Extra bescherming voor je nabestaanden
- Je kan bij je verzekeringsfonds een aanvullende overlijdensverzekering nemen. Zo ontvangen je nabestaanden het afgesproken kapitaal bij je overlijden.