Uitgelegd: winterbanden, zomerbanden, vierseizoenenbanden

Mobiliteit

Er komt heel wat kijken bij de keuze van auto-onderdelen. Zo zijn er verschillende banden waaruit je kan kiezen. Voor jouw veiligheid, alsook de veiligheid van anderen op de baan, kies je bijvoorbeeld in de winter het best voor winterbanden. We leggen uit.

Zomerbanden

Winterbanden

Vierseizoenenbanden

Zomerbanden

De meest bekende banden zijn de zomerbanden. Zomerbanden werden ontworpen voor uitstekende prestaties bij temperaturen die hoger zijn dan 7°C. Rijd je met deze banden wanneer de temperatuur lager is dan 7°C? Dan zal het rubber verstijven, wat leidt tot minder grip op de baan. Zomerbanden werken uitstekend op droge en natte wegen.

Voor droge wegen

Wanneer je op een droge weg rijdt, zal je het meeste stuurprecisie hebben met banden met een stijf profiel. De stijfheid van banden is afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Het profiel van de autoband: een vlak profiel met vierkante schouders biedt, met name in bochten, een goede wegligging.
  2. Het aantal groeven: hoe minder insnijdingen de band heeft, hoe groter het contactoppervlak van het rubber wordt voor optimale grip.
  3. Massieve rubberblokken: hoe breder de rubberblokken van de band zijn, hoe minder het profiel van de autoband ingedrukt wordt.
  4. Zelfblokkerende lamellen: zorgen voor de waterafvoer, maar verminderen de stijfheid van het profiel.

Voor natte wegen

Als je rijdt op natte wegen, zullen banden met talloze groeven een betere precisie bieden. De groeven maken de weg droog en zorgen er bovendien voor dat het rolvlak voldoende grip behoudt. Het rijgedrag van een band op natte wegen is afhankelijk van het profieltype:

  1. Het aantal groeven: hoe hoger het aantal groeven, hoe beter de autoband het water zal absorberen (bij een gemiddelde maat is dat zo’n 15 l per seconde).
  2. De vorm en oriëntatie van de profielen: directioneel, symmetrisch of asymmetrisch, ze willen het water zo snel mogelijk naar de zijkant voeren.
  3. Siping: de kanten en de lamellen van het profiel dragen bij aan het droogleggen van de weg.

Winterbanden

Hoewel ze vaak de naam ‘sneeuwbanden’ dragen, is het een misvatting dat winterbanden uitsluitend voor sneeuw zijn. Winterbanden zijn banden die geoptimaliseerd zijn voor temperaturen onder de 7°C.

In tegenstelling tot zomerbanden, blijft het rubber van winterbanden soepel bij lage temperaturen. Daarnaast verbetert het sterk ingesneden profiel de handeling en het remmen bij lage temperaturen.

  1. Samenstelling: winterbanden bevatten rubber en silica, die de elasticiteit behouden en grip bieden bij lage temperaturen.
  2. Groeven: winterbanden hebben diepe groeven, die zorgen voor een snelle afvoer van water of sneeuw.
  3. Siping: winterbanden hebben tot wel vijf keer zoveel lamellen als zomerbanden. Deze dienen als noppen of spikes, die de tractiekracht verbeteren. Ze dringen het risico op slippen of aquaplanning aanzienlijk terug.

Extra stevige winterbanden

Wanneer je temperaturen van onder de -10°C wil trotseren, kies je best voor extra stevige winterbanden. Een voorbeeld van extra stevige winterbanden zijn spijkerbanden. Dat zijn banden die voorzien zijn van metalen punten (spikes) voor een verhoogde grip op besneeuwde wegen of wegen waarop ijzel ligt. Je kan de spijkers zelf aanbrengen of verwijderen. Het gebruik hiervan is niet overal in Europa toegestaan. Meer info

Vierseizoenenbanden

Vierseizoenenbanden zijn middenweg tussen zomer- en winterbanden. Ze zijn ontworpen voor gemiddelde rijprestaties ongeacht de weersomstandigheden, zonder dat ze het prestatieniveau van voorgenoemde banden bereiken. Ze worden bij voorkeur gebruikt in streken met zachte winters.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Velodi

  • Autovak

  • Hyundai

Bekijk de socials