Bedrijfswagens delen is de toekomst
Deelauto-aanbieders kenden een sterke groei in 2022. Autodeelplatform GreenMobility verdubbelt in ons land zijn vloot van 200 naar 400 elektrische deelauto’s, nadat het vorig jaar zijn omzet wist te verdubbelen. “100% elektrische bedrijfswagens delen wordt de toekomst, nu bedrijven ook kunnen deelnemen voor een langere termijn”, zegt managing director Steve Van Avermaet. (auteur: Edith Vervliet)
Start-ups kiezen voor deelwagens
Thuiswerk, hoge brandstofprijzen, stijgende onderhoudskosten en trage leveringen van nieuwe auto’s zetten bedrijven ertoe aan om de mogelijkheid van autodelen ernstig te overwegen.
“De bedrijfswagen is nog steeds een ingebakken gegeven, maar we merken wel een kentering bij jonge dynamische start-ups. Zij zijn meer geneigd om hun medewerkers een mobiliteitsoplossing aan te bieden: auto, fiets, abonnement op het openbaar vervoer. Deze bedrijven grijpen niet zo maar naar een vaste bedrijfswagen voor hun medewerkers.”
Het van oorsprong Deense GreenMobility, opgericht in 2016, ging in ons land van start in 2020 met free-floating, vooral gericht op de particuliere markt. Vorig jaar wist het 11.000 nieuwe gebruikers op te tekenen, zodat het nu een klantenbestand van 20.000 heeft. Op twee jaar tijd is de Belgische vestiging er bijna in geslaagd het breakeven point te bereiken, wat het streefdoel ook is voor 2023. Sinds 2021 is het deelautoplatform volop bezig met het verkondigen van zijn blijde boodschap bij bedrijven.
De elektrische deelauto’s rijden rond in Antwerpen, Gent en Brussel. De huidige zones in die steden groeien in functie van de vloot.
Een deelwagen wordt 5 keer zoveel gebruikt
Steve Van Avermaet: “Een wagen die voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, staat voor 95% van de tijd stil. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een deelwagen minimaal 5 keer zoveel wordt gebruikt. GreenMobility Business helpt bedrijven om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. De deeleconomie draagt bij tot optimalisering en efficiëntieverhoging. Onze speciaal ontwikkelde B2B-app is de algemene sleutel tot alle deelauto’s. Werknemers kunnen er een auto mee reserveren en die openmaken. Via het business portaal kan je nagaan wie welke ritten heeft gemaakt en hoeveel CO2-uitstoot op die manier is vermeden. Werknemers die je met een deelauto wil laten rijden, registreer je makkelijk en snel via het online dashboard. Met de business app kunnen zij gebruikmaken van de GreenMobility deelauto’s. De ritten worden aan je bedrijf gefactureerd of afgerekend via creditcard.”
Een deelwagen reserveren, is één ding. We vragen Steve hoe die deelauto bij de werknemer die hem heeft geboekt geraakt.
“Met de verdubbeling van onze vloot verhoogt de beschikbaarheid uiteraard. Ook de vloten van onze concullega’s deelauto-aanbieders nemen toe. Er staat altijd wel een deelauto in de buurt. Met de ‘prebook functie’, die slechts een kleine meerkost betekent, leveren we het gereserveerde voertuig ter plaatse bij de klant. Na de rit volstaat het om de wagen gewoon achter te laten in een GreenMobility- zone. Onze streetrunners zorgen ervoor dat onze wagens altijd netjes en zo beschikbaar mogelijk zijn.”
Hoe ziet het kostenplaatje eruit?
De bedoeling van een deelauto is dat de klant compleet ontzorgd wordt van het beheer van een wagen. “Alle kosten die gepaard gaan met een wagen, zoals verbruik, onderhoud, verzekering, wegentaks en parking zijn inbegrepen in de prijs die de klant betaalt”, gaat Steve verder. “Je betaalt geen abonnementskosten, noch registratie- of instapkosten. Voor korte verplaatsingen binnen de stad of zone kiezen klanten er meestal voor om per minuut te betalen. Met aanschaf van prepaid minuten wordt de minuutprijs tevens goedkoper. Als je voor langere tijd over een wagen wil beschikken, vind je interessante pakketten op onze website. Zo kan je bijvoorbeeld voor 39 euro maar liefst 24 uur over een GreenMobility auto beschikken.”
“In elke GreenMobility wagen ligt een laadkaart waarmee je overal kan laden. Doe je de moeite om je wagen aan een laadpaal in te steken, dan krijg je extra minuten aan je account toegevoegd. In elke stad is er gratis VIP-parking van GreenMobility, zowel op de straat als in enkele Indigo parkeergarages waarmee we een samenwerking hebben en waar een aantal parkeerplaatsen speciaal voor GreenMobility gereserveerd is. Brussels Airport is een veel voorkomende bestemming en daar hebben we eveneens VIP-parking in P1 met gereserveerde plaatsen voor carsharing.”
Deelbestelwagens
GreenMobility heeft ook een vloot deelbestelwagens, type elektrische Renault Kangoo, waarvan het aantal dit jaar tot 20 wordt uitgebreid. Nuttig om weten is dat iedereen, ook voor bedrijfsdoeleinden, eveneens kan gebruikmaken van autodelen in bepaalde steden in Denemarken, Finland en Nederland waar GreenMobility actief is.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Autovak
Velodi
Hyundai