Minder export en meer private leasewagens door elektrificatie wagenpark

Mobiliteit

De coronacrisis heeft ook een impact op de leasesector, vooral op de verkoop van nieuwe leasewagens. Het totaal aantal bedrijfswagens dat in het verkeer is, blijft nagenoeg stabiel. De elektrificatie brengt dan weer de verwachting mee dat de tweedehandswagens minder geëxporteerd zullen worden. Deze auto’s kunnen bijvoorbeeld een tweede leven krijgen in private lease.

Frank Van Gool, algemeen directeur van Renta, de Belgische Federatie van Voertuigen Verhuurders, vreest dat de sector 2020 zal afsluiten met een minderverkoop van 25%.

Leasewagens langer in de vloot

Frank Van Gool: “Op het aantal leasewagens in roulatie heeft Covid minder weerslag. Maar heel wat bedrijven beslissen om hun firmawagens wat langer in de vloot te houden.”

De directeur verwacht dat vanaf het tweede of derde kwartaal van 2021, als de coronacrisis wat onder controle geraakt, de verkoopcijfers zullen normaliseren. De cijfers van voor 2020 evenaren zal echter niet evident zijn.

Frank Van Gool: “Wij verwachten ook dat er een zekere impact van corona gaat blijven. We geraken gewend aan tele-vergaderen en thuiswerken en dat voor een stuk ingeburgerd blijven, als is het maar een of twee dagen per week. Het aantal kilometers dat we zullen rijden zal daardoor wat verminderen.”

Invloed van elektrificatie op leasewagens

Ook de elektrificatie heeft een invloed op het langer in de vloot houden van leasewagens.

Frank Van Gool: “De levensduur van elektrische wagens is over het algemeen wat langer en de investeringsbedragen zijn wat hoger. Deze auto’s zijn mechanisch gezien ook minder gevoelig aan slijtage. Waar leasewagens gemiddeld een dikke vier jaar verhuurd worden, denken we dat dit naar vijf jaar zal evolueren.”

De sector anticipeert daarop, o.a. met de verlenging van contracten en met offertes op langere termijn.

Private leasemarkt

Plug-in hybrides en elektrische leasewagens worden na teruggave minder geëxporteerd. De restwaarde van deze wagens is hoger en deze exportmarkten hebben vaak niet de koopkracht om ze aan te schaffen. Ook laadinfrastructuur laat in die landen vaak te wensen over.

Frank Van Gool: “De wagens krijgen hier meer en meer een tweede leasingleven, bij particulieren of bij andere zelfstandigen. Een leasingcontract waarin alle onderhoud en herstellingen inbegrepen zijn, overtuigt een particulier vaak om toch voor een minder gekend product als een elektrische of plug-in hybride te kiezen, meteen een mooie manier om de elektrificatie te versnellen.”

Leasefietsen in de lift

Het leasen van fietsen zit duidelijk wel in de lift. De voorbije drie jaar werden 50.000 leasefietsen op de baan gezet. Frank Van Gool: “Een evolutie die veel sneller gaat dan we verwacht hadden. De fiets heeft naast de auto als bedrijfsvervoermiddel zijn plaats gekregen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Velodi

  • Hyundai

  • Autovak

Bekijk de socials