Het belang van toekomstbestendige laadoplossingen voor je bedrijf

Mobiliteit

De Europese Unie heeft zichzelf opgelegd om in 2030 minstens 55% minder CO2 uit te stoten dan in 1990 en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Een van de belangrijkste methodes om die hoge ambities waar te maken, is het vervangen van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen door elektrische wagens.

Om die stap richting een duurzamere planeet te zetten, moeten ook de laadpalen voor elektrische auto’s klaar zijn voor de toekomst. Dergelijke slimme laadpalen zijn verbonden met het internet. En dat biedt ook heel wat voordelen wanneer je ze aan jouw bedrijf plaatst.

Toekomstbestendige, slimme laadpalen

In feite is een laadpaal niet meer dan een stopcontact met een ingebouwde transformator, zoals de lader voor je smartphone. De nieuwe generatie slimme laadpalen houdt echter met veel meer rekening. Ze zijn verbonden met het internet, waardoor ze kunnen communiceren met het elektriciteitsnetwerk. Zo beschikken ze over allerlei geavanceerde technologieën die het opladen optimaliseren, zoals load balancing, toegangscontrole en gefaseerd laden.

Load balancing

Een slimme laadpaal houdt rekening met het energieverbruik en de capaciteit van het elektriciteitsnet. Verbruik je op bepaalde momenten heel veel, bijvoorbeeld bij het opstarten van machines? Dan verlagen slimme laadpalen het bijtanken van de batterijen in de elektrische wagens die gekoppeld zijn, of ze leggen het zelfs volledig stil. Wanneer de andere energiebehoeftes terug dalen, kan er weer volop opgeladen worden. Load balancing maakt het oplaadproces niet alleen efficiënter, maar ook heel wat veiliger: gedaan met overbelastingen en gesprongen zekeringen.

Gefaseerd laden

Naast load balancing biedt de huidige generatie laadpalen de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende laadmodi. Zo tank je op het hoogste vermogen wanneer je weinig tijd hebt of bespaar je net kosten door je tankbeurt uit te spreiden in de tijd. Stel je je laadpaal open voor derden? Dan maak jij extra winst door het verschil tussen het vaste tarief dat zij betalen en jouw besparing op je energiefactuur.

Koppeling met zonnepanelen

Perfect te combineren met gefaseerd laden: slimme laadpalen koppel je met de zonnepanelen op je bedrijf. Het laadstation houdt rekening met tekorten of overschotten aan geproduceerde stroom om de laadbehoeftes naargelang op te vangen. Een zonnige dag? Dan kost het opladen van de bedrijfswagens heel wat minder dan wanneer je gebruik maakt van de netstroom.

Gebruiksvriendelijker met een app

Slimme laadpalen bedien je met een app op je smartphone. Daarmee programmeren gebruikers hun laadsessies: ze kiezen zelf wanneer en hoe lang ze hun auto laten opladen. Door efficiënte laadschema’s te gebruiken, verminder je je verbruik en je energiekosten. Bovendien bieden deze gebruiksvriendelijke apps onmiddellijk inzicht in het gebruik van de laadpaal, zodat je steeds weet hoeveel stroom je afgeleverd hebt en hoeveel opkomst je dat opgeleverd heeft.

Eenvoudige toegangscontrole

Laden aan een slimme laadpaal doe je door je te identificeren met een RFID-kaart (op basis van radiofrequenties) of een mobiele app. Als eigenaar van de laadpaal beslis je zo wie mag laden en aan welke tarieven. Zo is het mogelijk klanten meer aan te rekenen dan medewerkers. De meest moderne modellen maken zelfs gebruik van gezichtsherkenning om het laadproces nog te vergemakkelijken.

Hou vandaag rekening met je laadnoden van morgen

Ben je klaar om laadpalen te kopen voor je bedrijf, dan kies je best voor slimme laadpalen. Dankzij hun verbinding met het internet bieden ze je een efficiënter oplaadproces, meer inzicht in het verbruik en een hogere gebruiksvriendelijkheid. Bovendien zorgen ze voor een goedkopere energiefactuur en een duurzamere toekomst. Een ervaren installateur legt je helder uit welke slimme laadpalen het best geschikt zijn voor jouw specifieke situatie

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Autovak

  • Hyundai

  • Velodi

Bekijk de socials