Fietskoeriers leveren elektrotechnisch materiaal bij Brusselse klanten
Het verkeer in onze steden slibt steeds meer dicht. Dat is zeker zo in Brussel. Daarom gaat Cebeo werken met fietskoeriers in de Brusselse binnenstad. “Vanuit de sector is er steeds meer vraag naar ecologische en efficiënte leveringen. Vandaar onze keuze voor fietskoeriers, stelt Wim Pyra, transport manager bij het bedrijf.
Marktleider met voorbeeldfunctie
Tegen 2030 moet Europa 40% minder broeikasgassen uitstoten. Om die doelstelling te halen, zullen bedrijven forse inspanningen moeten leveren. Ook Cebeo wil met concrete acties steeds duurzamer worden.
Wim Pyra: “Als marktleider vervullen we een voorbeeldrol. Klanten verwachten duurzame transportoplossingen van ons. We zoeken al jaren intensief naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo deden we al testen met kleine elektrische bestelwagens. Maar in grootsteden zoals Brussel boek je met een wagen geen tijdwinst en geraak je nog steeds moeilijk op je bestemming.”
Proefproject met fietskoeriers wordt duurzame samenwerking
Om een antwoord te vinden op dit mobiliteitsvraagstuk, ging Cebeo in zee met Urbike, een coöperatieve vennootschap die leveringsdiensten voor bedrijven aanbiedt.
Wim Pyra: “We zetten enkele maanden een pilootproject op, waarbij we de fietskoeriers op de voet konden volgen. Leveringen en materiaal retourneren gebeurden correct, tijdig en vlot. Daarnaast keken we ook of ons afzetvolume voldoende groot was. Met zo’n 35 leveringen per dag werd al snel duidelijk dat hier toekomst in zat.”
Dat mag niet verbazen. Urbike heeft ook al projecten lopen met Bpost, Delhaize en MultiPharma, vertelt Philippe Lovens, CEO van het bedrijf.
“Onze missie is het verduurzamen van logistieke activiteiten. Fietskoeriers met cargobikes zijn volgens ons essentieel om de mobiliteitsproblematiek in een grootstad aan te pakken.
We combineren technische expertise met proefprojecten die tot meetbare resultaten leiden. Uit de testperiode met Cebeo bleek alvast dat de cargobike ook voor hen een ideale oplossing was. Bovendien garanderen ze voldoende leveringen om een fietskoerier continu op de baan te houden”.
Naast de fietskoeriers ook de eigen chauffeurs en wagens
Na de succesvolle testperiode ging Cebeo officieel van start met leveringen per cargobike. Die werd daarvoor in een nieuw Cebeo-jasje gestopt. Bovendien onderzoekt het bedrijf of het ook in andere steden fietskoeriers kan inzetten.
“We geloven hier sterk in en we willen andere bedrijven en klanten inspireren. Daarnaast nemen we ook andere maatregelen om onze ecologische voetafdruk nog kleiner te maken. Het gaat dan bijvoorbeeld over opleidingen ecodriving voor onze chauffeurs en de verdere elektrificatie van ons wagenpark”, besluit Wim Pyra.
Wil je geïnspireerd worden door de duurzaamheidsvisie van Cebeo? Of heb je vragen over de producten en diensten van het bedrijf? Neem dan contact op via onderstaand formulier.
Lees ook:
Cebeo test elektrische vrachtwagens en begint met de FE Electric
Cebeo en Out of Use: van circulaire mindset naar nieuw, Belgisch bos
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Autovak
Hyundai
Velodi