De bedrijfsfiets: alle vragen en voordelen op een rijtje
Sinds de coronapandemie heeft de bedrijfsfiets de wind in de zeilen. Meer dan 100.000 Belgen maken gebruik van een fiets via hun werkgever. Het ziet ernaar uit dat dit aantal in de toekomst nog zal toenemen. Maar wat zijn de voordelen van zo’n bedrijfsfiets voor jouw onderneming en medewerkers? Welke opties heb je? En hoe zit het met de verzekeringen?
De voordelen van een bedrijfsfiets
De voordelen van een fietsplan en fietsmobiliteit voor jouw onderneming zijn talrijk. Onderzoek toont immers aan dat medewerkers die gebruik maken van een bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer gezonder en minder gestresseerd zijn. Als gevolg daarvan zijn ze ook minder afwezig én productiever op de werkvloer. Bovendien bouwen fietsende medewerkers mee aan een dynamisch, gezond en duurzaam imago van je onderneming.
Kosten en fiscaliteit
Naast dit gezondheids- en imagovoordeel is fietsmobiliteit ook voordelig op het vlak van kosten en fiscaliteit.
Alle kosten die je als werkgever maakt om het gebruik van een bedrijfsfiets aan te moedigen, zijn vanaf het aanslagjaar 2021 100 % aftrekbaar als beroepskosten. Dat gaat over volgende kosten:
- de aankoop, het onderhoud en de reparatie van bedrijfsfietsen;
- fietsaccessoires (helm, hangslot, fietspomp, bel, fietsverlichting, reflectoren, toolkit, fietstas, batterij en lader van elektrische fiets enz.). De gewone kledij en de sport- en beschermingskledij niet inbegrepen;
- de aankoop, de bouw of de verbouwing van onroerende goederen die bestemd zijn om de fietsen in te stallen of die men kan inrichten als kleedkamers.
Voordelen voor de werknemer
Ook voor je medewerkers biedt een bedrijfsfiets naast de gezondheidswinst nog andere voordelen. We sommen de belangrijkste even op:
- Ze moeten geen voordeel alle aard (VAA) betalen indien ze hun fiets gebruiken voor ten minste 20% van hun woon-werkverkeer.
- Ze kunnen ook genieten van een fietsvergoeding. Deze is vaak niet verplicht maar kan worden opgelegd door het paritair comité. De vergoeding is niet belastbaar zolang het bedrag niet hoger ligt dan 0,25€ en gecombineerd wordt met andere verplaatsingsvergoedingen.
- Ze betalen geen sociale bijdrage.
- Er is geen enkele restrictie voor privégebruik.
Een bedrijfsfiets kopen of leasen?
Wil je je medewerkers een bedrijfsfiets aanbieden, dan kan je die aankopen of leasen. Kies je voor een groepsaankoop dan schrijf je de fietsen af op 3 jaar. Ga je voor leasing dan zijn er drie mogelijkheden:
- Jij betaalt de leasing en schenkt de fiets aan je werknemers: 100% aftrekbaar en gratis voor je werknemer.
- Je organiseert een fietslease. Je werknemer betaalt de fiets voordelig zelf met zijn brutoloon.
- Een mix: je werknemer neemt een fietsleasing en jij betaalt een klein deel.
Leasing is iets duurder maar omvat ook de verzekering, het onderhoud en de bijstand. De looptijd bedraagt gewoonlijk 36 maanden. Na afloop van het contract kan je de fiets aankopen.
Hoe verzeker je een bedrijfsfiets?
Leasemaatschappijen nemen een hele reeks verzekeringen op in hun pakket. Toch is het altijd verstandig om na te gaan wat er precies wordt gedekt. Is jouw werknemer gedekt in het kader van zijn privétrajecten? Of voor een val met zijn fiets als hij zijn boodschappen doet? Heeft hij recht op bijstand als hij op zondagavond een lekke band heeft ?
DVV heeft diverse oplossingen voor de privésfeer:
- Fietsverzekering: omvat een waarborg diefstal en materiële schade en een bijstand.
- Verkeersverzekering: dekt lichamelijke schade.
Ben je helemaal gewonnen voor de bedrijfsfiets? Of heb je nog vragen? Stel ze dan meteen aan de specialisten van DVV via onderstaand formulier
Lees ook:
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Hyundai
Velodi
Autovak