Bedrijfsdeelwagens: de voor- en nadelen
Naast leasing en renting worden ook bedrijfsdeelwagens steeds populairder. Enkele bekende deelwagenbedrijven zijn Cambio, Poppy en GreenMobility. KMOinsider nam deze bedrijven onder de loep en onderzocht de voor- en nadelen van de deelservice.
Wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
Voordelen van bedrijfsdeelwagens
Efficiëntie
Deelwagens worden efficiënter gebruikt omdat ze minder vaak stilstaan. Zo zouden privéwagens voor 95% van de tijd stilstaan.
Milieubewust
Wie voor autodelen kiest, kiest milieubewust. Enerzijds omdat het elektrische wagens zijn, anderzijds omdat het aantal nodige privéwagens afneemt. Daardoor zijn er minder auto’s op hetzelfde moment op de baan en worden er minder files veroorzaakt. De CO2-uitstoot vermindert en er komt meer plaats vrij in steden.
Kostenbesparend
Privéwagens hebben veel verborgen kosten. Denk aan verzekeringen, onderhoud, verbruik, parking, enzovoort. Daarom is autodelen in de meeste gevallen goedkoper. Je betaalt alleen voor het werkelijke gebruik.
Flexibel
Zolang je binnen de zone blijft, kan je als gebruiker je deelwagen achterlaten waar je wil. Dat kan dankzij free-floating. Je gebruikt de wagen waar, wanneer én zolang je wil.
De zone is het gebied waarbinnen gebruikers zich vrij kunnen verplaatsen met hun deelwagens.
Mobiliteit
Tenslotte hoef je met autodelen niet in te boeten op mobiliteit. Zeker in steden vind je een autodeelplaats dichtbij je woonplaats. Wil je een auto voor je deur hebben, kan je de pre-book functie gebruiken.
Nadelen van bedrijfsdeelwagens
Verlies van vrijheid
Sommige mensen hebben het gevoel dat ze moeten inboeten op hun vrijheid.
Bezette wagens
Het is mogelijk dat je op drukke momenten iets verder moet wandelen naar een vrije auto. Op zulke momenten zijn er namelijk veel bezette wagens.
Opladen
Als je voorganger een lange rit gedaan heeft, kan het zijn dat je de auto moet opladen voor je deze kan gebruiken (maar daar krijg je dan gratis minuten voor).
Vooral in steden
Hoewel deelwagens een flexibel en milieuvriendelijk alternatief zijn, is het vaak zo dat er niet veel handige, flexibele autodeelsystemen zijn voor mensen die niet in een stad wonen. Voor hen kan het een hele klus met heel wat planwerk zijn om te autodelen.
Parking
Indien je aan de laadpaal parkeert, zonder dat je écht moet opladen, dan wordt de plaats onnodig geblokkeerd voor elektrische privéwagens. Daarom doen de deelwagenbedrijven geregeld de ronde om (het juiste gebruik van parkeren aan) laadpalen te controleren.
Waar kan ik hiervoor terecht?
Dit zijn enkele bedrijven die bedrijfsdeelwagens aanbieden:
Cambio
De grootste troef van Cambio is flexibiliteit. Je hebt wagens wanneer je die nodig hebt. Geïnteresseerde bedrijven kunnen een e-mail sturen of bellen naar Cambio.
Kort:
- Opgericht in 2000 (Duitsland), sinds 2003 in België
- In totaal zijn er 1.560 deelwagens van Cambio in België
- 1.553 klanten gebruiken deze service voor bedrijfsdoeleinden
- Tarieven afhankelijk van wanneer en hoelang je rijdt
Lees verder onder de foto
- Het Business Flex-tarief: voor gebruikers die vooral op weekdagen tussen 07:00-18:00 rijden.
- Het Business Bonus-tarief: het aangeraden tarief voor wie zowel overdag als ‘s avonds én in het weekend rijdt. Let op: dit is het aangeraden tarief als je minder dan 300 km per maand rijdt.
- Business-Comfort: voor wie vaker dan dat op de baan is.
Er zijn geen instapkosten aan verbonden. Bovendien zijn er geen abonnementskosten voor de eerste 6 maand. Daarnaast is er een verlaagde financieringsbijdrage van 500 euro i.p.v. 1.000 euro, ongeacht het aantal chauffeurs. Bij interesse mailen naar bedrijfsoplossingen@cambio.be.
GreenMobility
Met aanwezigheid in 7 Europese steden focust GreenMobility op urbanisatie, duurzaamheid en deeleconomie. Zij bedient een 100% elektrisch free-float autodeelplatform. Bedrijven die interesse hebben in de deelwagens van GreenMobility, kunnen hen een e-mail sturen of hen opbellen.
Kort:
- Opgericht in 2016 (Kopenhagen), sinds 2020 in Antwerpen
- 200 deelwagens in België
- 179 klanten gebruiken deze service voor bedrijfsdoeleinden
- Deelwagens voor alle type gebruikers, met twee uitzonderingen
Lees verder onder de foto
- Fixed fleet: een bedrijf kan een vaste vloot auto’s van GreenMobility ter beschikking stellen bij het bedrijf voor gedeeld gebruik. Dat is een alternatief op de klassieke bedrijfswagen, maar dan flexibeler.
- Fusion fleet: een bestaande pools van bedrijfswagens wordt als deelwagens ingezet.
Het grootste verschil tussen fixed fleet en fusion fleet, is dat er bij het eerstgenoemde een bepaald deel van de GreenMobility auto’s gebruikt wordt om onder werknemers van een bedrijf te delen, terwijl ze bij fusion fleet de bestaande bedrijfswagens van het bedrijf aan de app en werking toevoegen.
Er zijn geen instapkosten aan verbonden. Wie van start wil gaan met GreenMobility mailt naar hallo@greenmobility.com of belt naar +32 3 322 11 22.
Nieuw: via de recent gelanceerde GreenMobility Business app kan je je gratis registeren.
Poppy
Poppy omschrijft zich als het ‘gedeeldemobiliteitsplatform’ in Antwerpen en Brussel met milieuvriendelijke deelwagens en elektrische scooters. Bedrijven kunnen een aanvraag doen op de website als ze gebruik willen maken van de deelwagens van Poppy.
Kort:
- Opgericht in 2018, 100% Belgisch
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Hyundai
Autovak
Velodi