8 antwoorden op jouw vragen over elektrisch rijden

Jaguar Land Rover kondigde aan om tegen 2025 alleen nog elektrische auto’s te maken. Het enthousiasme bij de producent is groot. Ook de klant loopt warm voor elektrisch rijden. Maar hoe groen zijn elektrische wagens? En zijn ze financieel ook interessant?

Waarom overschakelen op elektrisch rijden?

Julie Wuyts, Electric Vehicle Coach bij Jaguar Land Rover Metropool, vertelt ons waarom steeds meer mensen overschakelen op elektrisch rijden.

“De overschakeling van conventionele naar hybride en elektrische wagens is een onomkeerbaar proces. Zowel de Europese als Belgische overheden hebben ambitieuze doelstellingen en voeren een beleid dat elektrisch rijden stimuleert. Denk maar aan de lage-emissiezones en fiscale maatregelen.”

Toch hebben mensen volgens haar nog steeds bijzonder veel vragen over elektrisch rijden. Julie beantwoordt ze graag.

Is elektrisch rijden groener?

Wuyts: “Om de impact van een wagen op het klimaat te analyseren, moeten we elke stap in het productieproces, het gebruik en de recuperatie in rekening nemen. Gelukkig heeft een team aan de TU Eindhoven dit grondig onderzocht.

Uit dit onderzoek blijkt dat de productie van een batterij voor een elektrische wagen veel CO2 uitstoot. Ook het opladen van de wagen gaat gepaard met een uitstoot. Maar vergeleken met de productie en het gebruik van een conventionele wagen ligt deze uitstoot toch lager.

Ook op vlak van onderhoud scoort een volledig elektrisch wagen beter dan een conventionele. Bovendien bedraagt de levensduur van de batterij 15 tot 20 jaar. Nadien kan je ze nog gebruiken als noodgenerator, bijvoorbeeld.

We kunnen dus zeggen dat elektrisch rijden groener is dan conventioneel rijden.”

Hoe ver kan je officieel elektrisch rijden?

“De actieradius van een elektrische wagen hangt af van de batterij”, vertelt Julie Wuyts.

“Ik sta even stil bij de actieradius van onze plug-in hybride wagens en de elektrische wagens in ons gamma. Het elektrische bereik van onze hybride wagens, dus zonder combinatie met fossiele brandstof, varieert van 41 km bij de Range Rover Sport tot 66km bij de Range Rover Evoque, en van 55 km bij de Jaguar E-Pace tot 60 km bij de F-Pace. De volledig elektrische Jaguar I-Pace heeft dan weer een actieradius van maar liefst 470 km.”

Hoever kan je echt elektrisch rijden?

Volgens Julie Wuyts hebben volgende factoren een invloed op het verbruik van je wagen.

  • Luchtweerstand: aerodynamica speelt een grote rol
  • Buitentemperatuur: 20°-25° is ideaal voor een lithium-ion batterij
  • Gewicht: Jaguar Land Rover realiseert gewichtsverlies door de productie van aluminium wagens
  • Batterijconditie: je wint kilometers als je je batterij verwarmt
  • Energieverbruikers in de wagen: ga bewust om met verbruikers zoals zetelverwarming
  • Rijstand: rijden in eco-modus verbruikt uiteraard minder dan in sport-modus
  • Regeneratief remmen: gas loslaten is energie winnen
  • Soort route: stad is zuiniger dan lange afstanden aan hoge snelheid
  • Rijgedrag is bepalend

Hoe werkt het opladen?

“Het opladen van een wagen werkt volgens hetzelfde principe als van een telefoon,” vertelt Julie. “De omvormer in je wagen bepaalt de laadsnelheid. Je kan thuis en onderweg traag laden via een stekker aan je woning of via een zogenaamde mennekes laadkabel. Je kan ook snel laden aan de grote laadpalen onderweg.”

Waar kan ik opladen?

Veel vragen over elektrisch rijden hebben volgens Julie te maken met de oplaadmogelijkheden en waar men die kan vinden.

“Je kan laadpalen gemakkelijk vinden via de Plugsurfing app op je telefoon. Deze detecteert de palen en geeft ook informatie over de prijzen. De applicatie geeft ook op gps weer waar er laadpalen zijn op jouw traject.”

Zijn er voldoende laadpalen?

“In Europa zijn er ondertussen meer dan 200.000 laadpalen”, zegt Julie. “50.000 daarvan vind je in Nederland. In België zijn er 3.000 openbare laadpalen naast 2.500 particuliere en 4.500 op bedrijfsterreinen. Dat betekent dat er vandaag 1 laadpaal voor 7.5 elektrische wagens is. Tegen 2025 voorziet de overheid echter minstens 30.000 laadpalen extra.”

Hoelang duurt opladen?

De laadtijd van jouw wagen varieert naargelang het een hybride of elektrische wagen betreft en is ook afhankelijk van het vermogen waarmee je laadt.

Voor een plug-in hybride varieert de laadtijd van 5u12min (bij 2.3kw) tot 1u37min (bij 7.4kw) bij traag laden. Indien je kiest voor snel laden, is je wagen op 30 minuten 80% geladen.

Bij een volledig elektrische wagen varieert de laadtijd tussen 34u47min (2.3kw) en 7u16min (11kw) bij traag laden. Bij een snelle laadbeurt is je wagen 80% geladen op 45 minuten.

Hoeveel kost opladen?

Ook de kostprijs is erg verschillend en afhankelijk van waar je laadt en hoe snel je laadt. Voor een hybride wagen schommelt dit tussen 1.5 en 9 euro (snel laden). Bij een elektrische wagen betaal je dan weer tussen 6.5 en 54 euro (snel laden).

Meer weten over de hybride en elektrische wagens? Neem contact op met Jaguar Land Rover Metropool via onderstaand formulier.

Lees ook:

Tijd voor een nieuwe bedrijfswagen? Elektrisch rijden is fiscaal het interessantst

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Jaguar Land Rover Metropool

Meer weten?

Jaguar Land Rover

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Jaguar Land Rover Metropool Noord
  • Jaguar Land Rover Metropool Zuid

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Autovak

  • Velodi

  • Hyundai

Bekijk de socials