Mag ik foto’s van het internet gebruiken voor mijn website?
Dat je op het wereldwijde web miljoenen foto’s kan terugvinden, is geen geheim. Zonder twijfel zitten daar foto’s tussen die je graag voor je website wil gebruiken. Maar mag dat zomaar? Vaak zijn foto’s auteursrechtelijk beschermd, waardoor je ze niet zomaar kan gebruiken.
Wat is auteursrecht?
Auteursrecht is het inherente recht van de maker van een creatief werk. Hij is de enige persoon die kan beslissen over de exploitatie van zijn werken. Het is van toepassing op literatuur, beeldende kunstwerken, muziek, films, foto’s en zelfs op software.
- Zijn alle foto’s die zich op het internet bevinden dan auteursrechtelijk beschermd? Nee, alleen wanneer ze voldoen aan de beschermingsvoorwaarden.
Beschermingsvoorwaarden
De beschermingsvoorwaarden waaraan een foto moet voldoen zijn:
- het werk moet het resultaat zijn van een creatieve activiteit,
- het werk moet uitgedrukt zijn een concrete vorm,
- het werk moet origineel zijn.
Een creatieve activiteit
Iedere schepping van de menselijke geest, die uitgedrukt is in een literaire of artistieke taal, kan beschermd worden door het auteursrecht. Het werk moet een uitdrukking zijn van de eigen intellectuele schepping van de auteur. Denk aan schilderijen, filmwerken...
Een concrete vorm
Om beschermd te kunnen worden door het recht, moet de creatie een concrete vorm hebben. Deze moet waarneembaar zijn met de zintuigen. Ideeën kunnen dus niet beschermd worden door het auteursrecht. De expressie of vormgeving ervan, wel.
Originaliteit
Het recht stelt dat een werk origineel is wanneer het getuigt van ‘de persoonlijkheid van de auteur’. Het werk draagt de stempel van de auteur wanneer:
- hij bij de creatie creatieve keuzes heeft gemaakt tussen mogelijkheden, bijvoorbeeld de omkadering en de lichtinval bij foto’s,
- de creatie niet alleen bepaald is door technische voorschriften.
Hoe herken je zulke foto’s?
Je herkent auteursrechtelijk beschermde foto’s aan de vermelding van ‘copyright ©’ of de naam van een auteur. Ook kan het zijn dat er ‘Alle rechten voorbehouden’ bijstaat.
Let op: het is mogelijk dat de auteur eventueel gekozen heeft voor de Creative Commons-licentie. Dan heeft hij jou voorwaarden en beperkingen opgelegd.
Wanneer mag je ze gebruiken?
In principe moet je vooraf toestemming vragen aan de auteur of rechthebbenden. Enkel toestemming vragen is niet genoeg, je moet deze ook krijgen voor je het werk gebruikt.
- Ik heb toestemming gekregen. Mag ik nu al zijn foto’s gebruiken? Nee, alleen de foto(’s) waarvoor je de toestemming hebt gevraagd én gekregen.
Wat zijn mogelijke oplossingen?
Bij embedding sluit je een stukje content in om het op een andere pagina te kunnen plaatsen. Je maakt dan geen kopie op je website, maar je legt een link. Dat is geen inbreuk tegen de auteursrechtenwet indien de originele foto legaal is en er staat met toestemming van de auteur.
Zoekmachine
Via een zoekmachine kan je op zoek gaan naar databanken met copyright-free foto’s.
Eigen foto’s
Uiteraard kan je altijd je eigen foto’s gebruiken voor je website.
Hulp nodig voor de realisatie van je website? Neem contact op met KMOdynamoo
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Coachingplanet.be