Guy Somers, de staal- én wijnbouwer van Wijnegem
Op basis van zijn naam leek Wijnegem wel voorbestemd tot de productie van wijn. Toch duurde het tot 2004 voor ondernemer Guy Somers daar verandering in bracht. Een kleine twintig jaar later maakt de Antwerpse gemeente niet alleen furore met zijn shoppingcenter, maar is ook de lokale Vignawijn een bekend begrip geworden.
Een ‘man van staal’ met een uniek verhaal
De onvermoeibare ondernemer Guy Somers heeft 74 jaren op de teller staan, zijn geesteskind Frisomat blies recent 44 kaarsjes uit. “Frisomat maakt al meer dan 4 decennia gebouwen in staal: 15 % is voor de Belgische markt, de rest is wereldwijd gespreid. Ondanks die mondiale markt hebben we stevige Wijnegemse wortels: in Wijnegem nemen ongeveer 150 medewerkers nagenoeg de hele productie voor hun rekening. We gebruiken koudgevormde stalen profielen, die geschikt zijn voor vervoer over lange afstand. Ter plaatse kunnen de diverse delen vlot en veilig met koppelstukken als meccano in elkaar gezet worden.”
Wijn, een levenslange liefde
Hoewel Guy nog langs elke porie Frisomat ademt, staat de boog niet meer 24/7 gespannen. In zijn spaarzame vrije tijd groeide zijn passie voor wijn en rijpte het idee voor een eigen wijngaard. “Mijn vader heeft tijdens heel zijn carrière wijn verkocht, de interesse is dus letterlijk met de paplepel meegegeven. Ik was een jaar of tien toen ik voorzichtig proefde van mijn vaders ‘huiswerk’. De fascinatie groeide gestaag, zeker met een oom die een wijnzaak had waar ik van jongs af tijdens vakanties aan de slag ging. Die oom heeft mij geïnspireerd.”
La Douce France
‘Franse rode wijnen waren mijn absolute favorieten. La Douce France is voor mij altijd het walhalla gebleven, dat op het vlak van wijn, gastronomie en bezienswaardigheden zijn gelijke niet kent. Frisomat werd een stevige kmo. Toen mijn spaarpot genoeg begon te wegen, ging ik met mijn vrouw een aantal wijngaarden bezoeken in de Côte du Rhône. Op een bepaald moment werd ik verliefd op een prachtige wijngaard op de rechter Rhône-oever, maar mijn vrouw zag het niet zitten om haar man die ze al een heel jaar moest missen, tijdens haar vakanties heelder dagen op een tractor door de wijngaard te zien hobbelen.’
Eerst water, de rest komt later
De oplossing lag gelukkig letterlijk naast de deur. “De door bossen omgeven site van Vigna, een voormalige water- en limonadefabriek in Wijnegem, was een geschikte locatie. Ik had meteen ook een geknipte naam: Vigna bleek toevallig Italiaans voor wijngaard. In 2004 plantten we de eerste 300 stokken aan. Anno 2022 is dat aantal verhonderdvoudigd. Van die 30000 stokken staan er 4000 op de oorspronkelijke Vignasite , het merendeel op het prachtige domein aan de overkant van de weg dat ik in 2010 kon kopen.”
De keuze van het hart blijkt een valse start
“Vigna was in het begin ook een vrij ‘persoonlijk’ project, waarin mijn eigen voorkeuren concrete keuzes bepaalden. En aangezien mijn hart bij rode Rhônedruiven ligt, gingen we daarmee aan de slag. Al snel bleken ronkende rassen als syrah en grenache zich niet echt thuis te voelen op Belgische bodem.”
Kleinschalige kwaliteit met een aanbod dat hier gedijt
Zoals het een echte ondernemer betaamt, liet Guy zich niet uit zijn lood slaan. “Ik hou enorm van wijn, maar van de technische kant heb ik geen kaas gegeten. Bij de nieuwe aanplant heb ik me professioneel laten adviseren om de juiste rassen te selecteren. Naast resistente rassen zoals johanniter, dornfelder en cabernet dorsa, werken we ook met internationale iconen, zoals pinot noir en merlot. Met succes, al blijft wijn maken op Belgische bodem een verhaal van risico’s nemen én heel veel doorzettingsvermogen. De focus moet te allen tijde liggen op kwaliteit, want ons kwakkelende klimaat geeft geen garanties voor kwantiteit.”
Een elegant elftal: één wijn voor elk kleinkind
Een boeiende babbel en de fles wijn lopen op hun einde. Guy Somers is een tevreden man, die zich gezegend voelt met wat hij heeft en vol plannen zit voor de toekomst. “Frisomat geeft me nog steeds veel voldoening. De financiële zekerheid die ik daar heb opgebouwd, geeft me de ruimte voor dit prachtige privéproject. De familiale link is voor mij een absolute meerwaarde: elke wijn draagt de naam van één van mijn kleinkinderen, die ik ook allemaal beter zie worden met de jaren!”
Meer info over deze Belgische wijn uit Wijnegem