Wil je een veilig magazijn? Zorg dan voor een goede veiligheidsstrategie!
Druk druk druk! Ook op de magazijnvloer. Om ongevallen en schade te voorkomen, heb je een goede veiligheidsstrategie nodig. Deze checklist is je leidraad om die strategie vakkundig uit te stippelen.
De basis voor een veilig magazijn? Een logisch en helder verkeersplan
B-CLOSE weet dat in een magazijn het gevaar in elke hoek schuilt en raadt aan om per zone een risicoanalyse te doen en zo te bepalen waar je welke maatregelen moet nemen.
De eerste stap om ongelukken te voorkomen, is voetgangers, heftrucks en vrachtwagens zoveel mogelijk van elkaar te scheiden. Dit kan met een gekleurde vloermarkering die aangeeft wie waar mag komen. Met een fysieke scheiding (zoals felgekleurde veiligheidshekken of vangrails) tussen voertuigen en voetgangers scoor je nog betere punten.
Wandelgang- en doorvalbeveiliging op de route, veiligheidspoortjes en voetgangersdeuren naast grote poorten en doorgangen verhogen de veiligheid van de voetgangers. Meer zekerheid heb je als je orderverzamelgebieden kunt afschermen van heftrucks, picklocaties in palletstellingen langs de achterzijde kunt herbevoorraden en rekken in de vloer verankert.
Voorrang van rechts, ook in een magazijn
Eenrichtingsverkeer is de makkelijkste manier om ongelukken te voorkomen, maar in veel magazijnen is dit soms moeilijk of zelfs onmogelijk. Goede afspraken zijn dus nodig.
De regels van de verkeerswet zoals rechts houden en voorrang van rechts kan je ook in je magazijn toepassen. Geef chauffeurs duidelijke richtlijnen rond snelheid en gewicht. Per zone een andere snelheidslimiet hanteren of een automatische snelheidsbegrenzer op het voertuig zijn ook het overwegen waard.
Geef ze de ruimte
Brede doorgangen en genoeg plaats om te draaien en elkaar te passeren maken je chauffeurs blij. Kijk ook naar de lastafmeting en de doorrijhoogte. Zorg ervoor dat de doorgang en het zicht niet worden belemmerd. Rondslingerend materieel en overhangende pallets zijn nefast voor de veiligheid. Plaats als het mogelijk is niets op ooghoogte of gebruik bolle spiegels. Een goede verlichting zorgt ook voor meer zichtbaarheid.
Zorg ervoor dat je materiaal tegen een stootje kan
Ongelukken uitsluiten is onmogelijk. Bescherm dus je magazijnuitrusting zo goed mogelijk. Extra stevige en verankerde veiligheidshekken of kunststof beschermpalen beschermen tegen zwaardere botsingen. Plooibakens zijn een lichter alternatief. Stootbuffers kan je plaatsen boven lage doorgangen en voor zuilen bestaat er specifieke kolombescherming. Hoekbeschermers uit kunststof kunnen je stellingen beschermen.
Snel schakelen dankzij regelmatige controles
Controleer regelmatig de veiligheid van je magazijn. Er zijn verplichte controles, maar je kan best ook periodieke preventieve controles doen. Zichtbare afwijkingen kunnen dan snel gerapporteerd worden en ook de verplichte keuring zal dan vlotter verlopen. Volgens B-CLOSE let je er best ook op dat je enkel erkende reparatiebedrijven die je een keuringsbewijs geven, herstellingen aan liggers of staanders laat uitvoeren.
Wil je meer info rond het zo veilig mogelijk laten verlopen van je intern transport? Neem zeker contact op via onderstaand formulier!
Meer lezen:
Contactinformatie
-
Antwerpen
-
West- en Oost-Vlaanderen
-
Brabant & Limburg
-
Wallonië