Versie 3 B-Close.gif

Wat is crossdocking in logistiek? B-CLOSE legt uit en geeft 10 tips voor een vlot verloop

Crossdocking in logistiek. Het is een populair concept met enkele belangrijke voordelen. Maar wat is crossdocking eigenlijk en hoe kan je optimaal genieten van de voordelen? B-CLOSE geeft een aantal handige tips voor een geslaagd crossdockingconcept.

Wat is crossdocking?

In plaats van goederen tussentijds op te slaan, gaan de binnenkomende goederen bij crossdocking bijna direct weer de deur uit. Ze blijven minder dan een uur tot maximum 24 uur in de crossdockruimte.

Wie maakt er gebruik van dit systeem? De ‘snelle’ sectoren zoals food, retail en spare parts passen dit vaak toe. Zo kan de doorvoer van goederen sneller verlopen. Maar ook logistieke dienstverleners gaan vrachten dikwijls bundelen via hun eigen crossdockingplatformen.

Wat zijn de voordelen?

De algemene voordelen op een rij:

  • Lagere kosten voor goederenopslag en pricing
  • Kortere wachttijden voor de klant
  • Plaatsbesparing in het distributiecentrum

Behandel je verse, bederfbare goederen? Dan kan je veel kostbare tijd en koelcellen uitsparen! Ook voor diepvriesgroenten is dit zo, aangezien een kortere opslag een grote positieve impact heeft op het milieu en de energiekosten.

Zo snel werken, dat vraagt wél de nodige synchronisatie en een pak discipline. B-CLOSE geeft je graag enkele tips om je crossdockingconcept op rolletjes te laten lopen…

Crossdocking in logistiek: 10 handige tips!

  1. Gebruik een betrouwbaar IT-systeem voor een vlotte doorstroming. Zo weet je vooraf perfect wanneer en waar er goederen aankomen en waar ze naartoe moeten. Check bij aanschaf van een nieuw warehouse management systeem of dit crossdocking ondersteunt en schakel zo veel mogelijk software in (bv. ritplanningssysteem) om alles te stroomlijnen.
  2. Een compacte crossdockruimte is het meest efficiënt. Veel ruimte lijkt comfortabel maar zorgt voor langere transporttijden.
  3. Zorg wel voor genoeg ruimte voor vrachtwagens en hou rekening met het maximum aantal trailers die je tegelijkertijd verwacht.
  4. Kies bij een nieuwbouwmagazijn voor een lay-out met een T-vorm (of bij erg grote crossdockcentra voor een X-vorm). Hou rekening met de locatie van de deuren: zorg voor korte afstanden tussen de deuren en laat de grootste stroom outboundverschepingen dicht bij de inboundzone liggen.
  5. Kwalitatief en betrouwbaar material handling equipment is een must. Stem je mix van heftrucks, pallettrucks en transportbanden af op je behoefte, maar kies voor degelijk materiaal.
  6. Weg met rommel! Voor een snel transport en de veiligheid is orde en netheid van groot belang.
  7. Een goed geolied team is goud waard! Goede communicatie en medewerkers die perfect weten wat ze moeten doen, zijn een must.
  8. Werk samen met betrouwbare leveranciers en transporteurs. Minder kwaliteitscontroles zijn dan geen ramp en heel je proces blijft op rolletjes lopen.
  9. Zorg voor een plan B. Zelfs al bereid je je tot in de puntjes voor, er kan altijd iets misgaan. Werk dus alternatieve scenario’s uit gebaseerd op de real time status en updates in het gehele crossdockingproces.
  10. Blijf je ‘standaard’ crossdockingplan regelmatig evalueren en bijsturen als de omstandigheden wijzigen.

Spreekt zo’n crossdockingconcept je ook aan of wil je dit concept verder optimaliseren? Neem dan contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en B-CLOSE

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Antwerpen
  • West- en Oost-Vlaanderen
  • Brabant & Limburg
  • Wallonië

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials