Versie 3 B-Close.gif

Voorraadbeheer: wat zijn de kosten van voorraad?

Krijg inzicht in je voorraadkosten en leer wat je financieel te winnen hebt als je je voorraad beter gaat beheren. Lees er alles over in een handige gids en vermijd kosten door je voorraad te gaan optimaliseren. Reken uit wat een investering in beter voorraadbeheer je oplevert.

De kosten van voorraad bepalen

Voorraad kost geld. Geld dat je niet kunt investeren in iets anders. Maar ook het houden van die voorraad zelf kost geld. Maar hoeveel? Er zijn erg veel kosten op één of andere manier gerelateerd aan de voorraad. Slimstock beperkt zich tot 3 kostenpijlers:

  • Kapitaalkosten

Dit zijn de kosten toegekend aan het verkrijgen van geld. Een objectieve maatstaf hiervoor is de Weighted Average Cost of Capital (WACC).

  • Ruimtekosten

De variabele of vaste kosten vanaf het moment dat de goederen in het rek staan tot ze er weer uit worden gehaald om te verkopen.

Variabel: De kosten per pallet als je werkt met een dienstverlener qua warehouse-activiteiten (uitgedrukt in een percentage). Je kan natuurlijk zelf ook gaan rekenen en alle relevante kosten met een verdeelsleutel gaan toewijzen aan je voorraad.

Vast: Doe je de warehousing zelf? Doe dan niet alsof de ruimtekosten nihil zijn omdat je magazijn en medewerkers er sowieso zijn. Anders zullen je bestelgroottes op basis van de formule van Camp al snel té groot worden.

  • Risicokosten

Kosten verbonden aan het risico van het houden van een voorraad. De kosten van incourantie en ook de verzekeringskosten vallen hieronder.

Concreet rekenvoorbeeld van voorraadbeheer

Voor een voorraad met een waarde van 1 miljoen euro, kapitaalkosten van 15%, ruimtekosten van 100.000 euro, 50.000 euro aan kosten voor incourant en 2% aan verzekeringskosten kost je dit 320.000 euro per jaar, ofwel 32%.

Wat levert voorraadreductie je op?

Dankzij goed voorraadmanagement kan je een voorraadreductie van soms wel 30% halen! Wat de exacte besparing betreft, moet je wel kijken hoe die surplus-voorraad is opgebouwd: fast movers, slow movers of non movers.

  • Voorraadreductie in fast movers

Ga je van 6.000 stuks (inkoopwaarde 100 euro per stuk) naar 3.000 stuks aan fast movers, zou je met volledig variabele voorraadkosten jaarlijks 96.000 euro kunnen besparen (3.000 x 100 x 32%). Maar we mogen niet rekenen met 32% aan voorraadkosten, enkel met 15% kapitaalkosten wat je jaarlijks toch ook 45.000 euro (300.000 x 15%) uitspaart.

En wat voorraadreductie extra aantrekkelijk maakt: als je je voorraad met de helft kunt verlagen, moet je ook maar de helft aankopen en komt er ook een grote som vrij aan werkkapitaal!

  • Voorraadreductie in non movers

Gebeurt de voorraadreductie van 300.000 euro bij de non movers? Dan is het een ander plaatje. Heb je 3.000 stuks non movers en verklaren we deze incourant? Dan gebeurt er financieel niks maar ook wat cashflow betreft, gebeurt er niets. Soms kóst het zelfs geld om iets weg te gooien (bv. het afvoeren van bepaalde chemische stoffen). Toch ruim je incourante voorraad beter direct op. Het belangrijkste voordeel van beter voorraadbeheer qua non movers is het voorkomen van nieuwe incourante voorraad.

Samengevat: Beter voorraadbeheer kan je belangrijke financiële en andere voordelen opleveren. Download hier de gids met alle details.

Wil je nog meer leren over optimaal voorraadbeheer? Kom dan zeker naar de Slimstock Roadshows!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Slimstock

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Slimstock

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials