Versie 3 B-Close.gif

Voorraadbeheer in de voedingssector: optimaliseer met deze 3 tips

Voorraadbeheer in de voedingssector is altijd een stevige uitdaging. Het is voortdurend balanceren tussen beschikbaarheid, derving, efficiency en voorraad. Een food supply chain beheren voelt een beetje als een waterbed: als je ergens omlaag drukt, komt de rest omhoog.

De spagaat van het voorraadbeheer in de voedingssector

Ieder bedrijf wil aan de vraag van de klant kunnen voldoen, maar ook zoveel mogelijk derving en verlies vermijden. Dat maakt dat de food supply chain zich voortdurend in een spreidstand bevindt. Artikelen die niet beschikbaar zijn kan je ook niet leveren of verkopen, dus loop je omzet mis. Kun je dat wél, maar hou je artikelen over, dan verlies je weer marge. De voorraadwaarde loopt ook op en er ontstaat derving omdat producten over de houdbaarheidsdatum gaan.


Bovendien merken we een aantal markante tendensen op in het koopgedrag van het cliënteel, die deze spagaat er niet op vergemakkelijkt. Ervaren software-ontwikkelaar Slimstock zet ze op een rij:

Huidige trends in de voedingssector

1. Gezondheid: de consument van vandaag hecht veel meer belang aan gezond eten. Concreet betekent dat meer vers voedsel en dus kort houdbare artikelen. Deze moeten vanaf de levering zo snel mogelijk in de winkelrekken belanden. De ‘shelf life’, de tijdsduur waarbinnen een artikel verkocht kan worden, wordt ook korter.

2. Gemak: de klant wil direct consumeerbaar voedsel en ‘ready-to-eat’-maaltijden. Ook die hebben een kortere houdbaarheidsduur. Bovendien is de precieze vraag ervan moeilijker voorspelbaar dan losse ingrediënten.

3. Duurzaamheid: er is (terecht!) veel meer aandacht voor lokale producten en bewust koopgedrag. Dat betekent méér leveranciers en een stuk minder grip op het aanbod: weersinvloeden en oogstopbrengsten bepalen immers de beschikbaarheid, prijs en kwaliteit.

4. Assortiment vs. consumptie: de levenscycli van producten worden korter, het aanbod groeit enkel aan en de assortimenten breiden alsmaar uit. Helaas volgt het consumentengedrag die aangroei niet. De vraag wordt verdeeld over meerdere producten, waardoor de voorspelbaarheid weer lastiger wordt.

5. Verkoopkanalen: ook hier zien we een stijgende tendens. Je kan eten en drinken zowat overal verkrijgen, waardoor de voedingssector het aanbod blijft vergroten om zich te onderscheiden. ‘AH to go’ heeft bv. een ander assortiment dan de gewone Albert Heijn.

Drie handige tips voor efficiënt voorraadbeheer in de voedingssector

  • Vergroot de voorspelbaarheid

De sleutel voor efficiënt voorraadbeheer is een goede, betrouwbare forecast. De basis hiervoor blijft de statische prognose op basis van historische afzetdata. Machine learning maakt het mogelijk om complexe verbanden binnen grote data-hoeveelheden te identificeren en zo het consumentengedrag te helpen voorspellen.

  • Leg de focus

Om succesvol te zijn in de voedingssector, moet je keuzes maken. Waar sta je voor als bedrijf? Wil je de beste producten, de hoogste kwaliteit, een maximale ontzorging of de laagste prijs bieden? Je kan ze nu eenmaal niet allemaal. Met de juiste software kan je eenvoudig en helder in kaart brengen welke artikelen en klanten het belangrijkst zijn voor jouw omzet.

  • Werk samen met ketenpartners

Als toeleveranciers meer inzicht krijgen in de verkoop aan het einde van de keten, kunnen ze veel beter inschatten wat ze zelf moeten inkopen en produceren. Daarom valt er nog heel wat winst te halen uit slimme ketelsamenwerkingen. Helaas kunnen een gebrek aan vertrouwen, niet-geoptimaliseerde IT-systemen en een mismatch in communicatie hier wel roet in het eten gooien.


Als gevolg van de huidige foodtrends wordt deze uitdaging alleen maar groter: stromen worden dunner, de vraag grilliger en er ontstaat meer druk op THT. In dit whitepaper beschrijven wij drie tips om in de food supply chain toch tot een optimale voorraad te komen.

Wie geoptimaliseerd voorraadbeheer in de voedingssector zegt, zegt Slimstock. Onze software, trainingen en advies hielpen wereldwijd al ruim 1.000 bedrijven met de verbetering van hun processen.
Ook voor jouw voorraadbeheer staan onze experts klaar met hun straffe aanpak en degelijk advies. Wil je meer weten over onze know-how? Download hier onze gratis whitepaper!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Slimstock

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Slimstock

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials