Een universeel SDG productlabel is mijn droom
Catrien Scheers leidt samen met haar echtgenoot Yvan Vlaminckx Fast Lines Belgium, een tweedegeneratie transportbedrijf dat uitgroeide tot een totaallogistieker. Catrien draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. ”Met alle mogelijke middelen probeer ik privé en professioneel mijn steentje bij te dragen aan een duurzame samenleving.” De Maritieme Persoonlijkheid van 2021 pleit voor meer zichtbaarheid in de supply chain.
Je neemt op Transport & Logistics deel aan het panelgesprek over ʻgreen logistics & supply chain’. Wat betekent duurzaamheid voor jou?
Catrien Scheers (CS): “Duurzaam denken draait om veel meer dan alleen het terugdringen van de CO2-uitstoot. Duurzaamheid is een totaalplaatje dat ik herleid tot één kernwoord: respect. Met respect omgaan met jezelf, met de andere mensen en met onze planeet.”
Bij Fast Group laten we ons leiden door de SDG-principes van de VN. Deze SDG’s (Sustainable Development Goals) zijn een pakket van 17 ontwikkelingsdoelstellingen om tegen 2030 de samenleving duurzamer te maken: schoon water, beter onderwijs, geen armoede, … Ze zijn een blueprint voor een betere wereld.”
Geefʻs voorbeelden van hoe jullie duurzaamheid in de praktijk brengen.
CS: “Duurzaamheid zit in Fast Group’s DNA. Fast is gespecialiseerd in shortsea shipping. Coasters zijn ideaal in de strijd tegen files en luchtverontreiniging. Shortsea schepen pikken goederen op dicht bij de producent om ze te leveren dicht bij de eindconsument. Zo halen ze vrachtwagens van onze overvolle wegen. Bovendien is scheepvaart per tonkilometer de schoonste transportmodus.”
“In 2021 lieten we een student van Universiteit Antwerpen een master thesis rond Fast’s CSR rapportering schrijven. Fast’s duurzaamheids ingenieur, Iga Cierpial werkt dit verder uit. Intussen zitten we niet stil. We recycleren afval, werken gezond en ergonomisch aan aangepaste zit-stabureaus, sensibiliseren klanten over alle duurzame vormen van transport, elektrificeren ons wagenpark, bouwen nog schonere schepen, enzovoort...”.
“Duurzaamheid is ook het respectvol omgaan met onze medewerkers. Wij zijn een divers samengesteld team met collega’s van verschillende sekse met verschillende religies. Alle kleuren zijn welkom. Bij ons mag iedereen zichzelf mee naar het werk brengen, met respect voor elkaar.”
Respect voor jezelf, de anderen en het milieu. Klinkt dit niet te vrijblijvend?
CS: “Het totaalplaatje mag geen excuus zijn om niet zelf de hand aan de ploeg te slaan. Als iedereen een klein steentje bijdraagt, zoals wij doen, is het een begin. Ik ga voor de kleine tastbare verantwoordelijkheid, eerder dan het probleem te ontwijken onder het mom van ‘dit is een te omvattend probleem’. Ik probeer heel duidelijk die handschoen op te nemen.”
“ Bij ons mag iedereen zichzelf mee naar het werk brengen, met respect voor elkaar.”
In 2022 daalde in België de totale uitstoot van CO2, maar die daling was minder prominent in de transport- en logistieke sector. Hoe komt dit? CS: “Het klopt dat de transport en logistiek niet zo makkelijk te vergroenen zijn, maar dit mag geen excuus zijn om het proces niet te starten. Fast Group beschikt over eigen schepen en in de scheepvaart zijn de groene alternatieven moeilijker uitvoerbaar. In shortsea shipping zijn elektrische batterijen zijn vooralsnog geen haalbare kaart, net als waterstof. Maar dat belet ons niet om het proces in gang te zetten! Je kan al heel veel doen op het gebied van ergonomie van het schip, walstroom gebruiken, led verlichting, enzovoort.”
Je pleit voor een zichtbare supply chain met een universeel label.
CS: “Mijn ultieme droom is zichtbaarheid in de hele supply keten, vanaf het ontwerp van een product tot het levenseinde. Het zou fantastisch zijn als er een universeel SDG productlabel zou ontstaan, volgens de ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Dit label maakt de hele levenscyclus van een product transparant vanaf de bron tot bij de consument. Een label dat naast de CO2-uitstoot ook de arbeids- en transportomstandigheden weergeeft , van productie, design, tot het transport- en koopproces.”
“Want bij aankoop heb je geen idee wat de precieze oorsprong is van het product. Het is niet omdat je een duur product koopt, dat het ook op een duurzame manier is gemaakt. Neem een jeansbroek. De garen van de broek zijn misschien geteeld in Pakistan, gesponnen in China, de patronen geknipt in Bangladesh of een ander land voor andere behandelingen, dat weet je niet. Met een zichtbaar en universeel SDG-label counter je het ‘wir haben es nicht gewusst’ argument.
Een universeel label is een game changer. Er zijn al diverse zeer verdienstelijke pogingen in de diamantsector en de koff iebranche waar men de hele keten in kaart kan brengen. Het uiteindelijke resultaat is dat de consumenten een veel beter geïnformeerde keuze kunnen maken. Maak het onzichtbare zichtbaar en gebruik al die data als een sleutel voor een meer duurzame wereld. Knowledge is power!
En ja akkoord, die ketenvisibiliteit is een grote droom. Maar de Amerikaanse president Kennedy droomde er ooit van om een mens op de maan te brengen. Hij gooide er alle energie en middelen tegenaan en kijk, een jaar later was het zover. Niets is onmogelijk!”
Wie is Catrien Scheers?
Catrien Scheers leidt samen met haar echtgenoot het familiebedrijf Fast Group, met hoofdkantoor aan de Scheldekaaien in Antwerpen. Het bedrijf is een transportarchitect dat aan klanten de optimale en duurzaamste transportoplossing wil voorstellen. Het bedrijf werd opgestart door Herman Scheers en echtgenote Simonne Vervoort in 1991. Vandaag werken er 150 mensen voor het bedrijf en hebben ze vestigingen in eigen land, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Polen. De focus is gericht op duurzaamheid. Een mooi detail: de ouders van Catrien noemden de eerste schepen naar hun kinderen: Fast Ann, Fast Catrien en Fast Filip. Die lijn trekt Catrien vandaag verder met Fast Jef en Fast Sus, de namen van kleinkinderen van de stichters. Catrien Scheers werd verkozen tot Maritieme Persoonlijkheid van 2021.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Forward Belgium