Versie 3 B-Close.gif
Transport Roossens

Transportbedrijf zet volop in op duurzaamheid

Bij Transport Roosens is er niet alleen een economische focus, maar wordt ook aandacht geschonken aan de ecologische voetafdruk en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het bedrijf uit Kallo in het Antwerpse havengebied zet volop in op duurzaam ondernemen en is bezig met tal van concrete initiatieven en acties. Zaakvoerder Peter Van de Kerkhof zet ze voor KMOinsider op een rijtje.

Duurzame energie: windmolen op bedrijfsterrein

“Op ons bedrijfsterrein komt een windmolen, de vergunning is net toegekend”, steekt Peter van wal. “Momenteel zijn we in bespreking met de leverancier die aangebracht werd door Wind aan de Stroom, de vaste partner van het havenbedrijf voor dit soort activiteiten. Zij zullen ook de uitbating doen. Momenteel is er een bodemonderzoek bezig, wat groen licht moet geven om de fundering te leggen. Eens de fundering er ligt, is het bouwproces een kwestie van enkele weken. We hopen dat de werkzaamheden kunnen starten richting zomer, zodat de windmolens operationeel worden in de herfst. Ons terrein bevindt zich in de haven en is een ideale locatie voor een windmolen. Zo kunnen wij als bedrijf onze bijdrage leveren aan groene energie. De windmolen is niet voor eigen gebruik, omdat wij in wezen een zeer beperkte afnemer zijn. We gebruiken voorlopig enkel elektriciteit voor verlichting en een beetje voor verwarming. Dat maakt het zeer moeilijk om eigen stroom te gaan gebruiken.”

Duurzame mobiliteit: groene vloot

Groene vlootDe windmolen past in een breder ecologisch plaatje, want Transport Roosens zet bijvoorbeeld ook in op een groene vloot. “Wij hebben een wagenpark met heel wat vrachtwagens: het zijn weliswaar allemaal nog diesels, maar wel types die allen voldoen aan de Euro 6-norm”, vertelt Peter. “We volgen de markt zeer goed op voor groene evoluties:  het elektrisch verhaal lijkt me nog te vroeg voor het type werk dat wij doen. Als ik zie wat er momenteel beweegt op de markt, dan zal de toekomst van het vrachtvervoer eerder in de richting van waterstof gaan als brandstof. Gezien wij in de transportsector met kleine marges werken, is het niet evident om koploper te zijn in investeringen en ontwikkelingen die een nog onzeker karakter hebben. Voor waterstof moet je bijvoorbeeld tanks installeren als transporteur, wat niet zo evident is. We zullen als eerste bereid zijn om ook in deze vernieuwingen te stappen, zodra deze economisch haalbaar zijn.”

Zuinig en veilig transport

Ook het rijgedrag van chauffeurs kan een invloed hebben op de ecologische voetafdruk. “Onze vrachtwagens zijn uitgerust met een boordcomputer, waarop het rijgedrag kan gemonitord worden en waarop chauffeurs vervolgens kunnen feedback krijgen”, stelt Peter. “De manier van optrekken kan bijvoorbeeld meer of minder vervuilend zijn. Er zijn ook systemen die verdergaan en die met een systeem van dashcam constant gaan analyseren wat de chauffeur doet op vlak van veiligheid. Nu, wij hechten als maatschappelijk verantwoord bedrijf ook belang aan privacy en willen hier niet te ver in gaan.”

Zonnepanelen op het dak

“Naast vrachtwagens hebben we ook gewone wagens voor als chauffeurs hun wagen moeten achterlaten. Dat zijn nu wat oudere dieselwagens en we onderzoeken om over te schakelen naar elektrische wagens. We gaan ook zonnepanelen installeren om deze auto’s op te laden. Op het dak van ons garagegebouw zouden we afgerond een 2.000m² zonnepanelen kunnen leggen. De wagens staan hier vooral overdag en worden ’s avonds meegenomen: ideaal dus om ze overdag op te laden. Dit gaat om een investering van een 15-tal wagens. Het zijn kleine auto’s bedoeld voor korte afstand; elektriciteit als brandstof is dus ideaal.”

Truckwash met regenwater

Ook bij het nieuwe gebouw van Transport Roosens – sinds juli 2019 in gebruik – werd veel aandacht geschonken aan duurzaamheid. “Ons nieuw gebouw is uitgerust met warmtepompen en alle verlichting is LED”, stelt Peter, “onze truckwash, dit is onze wasstraat voor vrachtwagens, is met regenwater. Van het gebruikte water wordt ook nog eens 80% opnieuw gerecycleerd. In de werkplaats kunnen we niet anders dan met stralingswarmte werken, maar om dit zo energie-efficiënt mogelijk te doen, is dit op basis van bewegingssensoren, zodat deze enkel in gang schiet waar mensen aanwezig zijn.”

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Transport Roosens

Meer weten?

Transport Roosens

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Transport Roosens

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials