Op zoek naar geïntegreerde oplossingen voor stadsbeleveringen
Totaalconcept voor slimme stadslogistiek
VIL Empowering Logistics gaat samen met 22 bedrijven en 4 steden op zoek naar een geïntegreerde logistieke oplossing voor stadsbeleveringen. Het project R!sult, wat staat voor Responsive Sustainable Urban Logistics, moet het grote aantal bestelwagens in de stadscentra en de massaal veel postpakketjes en leveringen aan handelszaken die ze doen, in goede banen leiden, ten voordele van de leefbaarheid in de stad.
Impact van transport op het milieu
VIL wil een model ontwikkelen voor een stadslogistiek, die duurzaam is, maar ook economisch en gunstig voor alle stakeholders: de producten, de stad, de logistieke dienstverlener, de handelaar en de burger. Cruciaal hierbij is het gebruik van de juiste vervoersmiddelen en de optimale combinaties daarvan. Daarbij zullen de onderzoekers de capaciteit per modus, optimale routes, stockage, cross-dock capaciteit, maar ook de impact op de kosten en op het milieu onder de loep nemen.
Optimalisatie van supply chains
Met de kennis, het model en de roadmap wordt het mogelijk om supply chains te optimaliseren en vernieuwende logistieke diensten voor stadsbeleveringen uit te werken. Samen met de deelnemende bedrijven zet VIL ook een aantal pilootprojecten op.
Deelnemende bedrijven en steden
Deelnemers aan R!sult zijn: Stad Antwerpen, ASX-Ibeco, BD Myshopi, Beedrop, BME, Colruyt, Geosquare, DHL International, Etheclo, Futurelab (bpost), Stad Gent, GLS, Goodman, Stad Mechelen, Montea, OOVelo (Fietskoerier De Nil), PostNL, Proximus, Stad Sint-Niklaas, Smartship, Stint Urban Mobility, Tengu, Trimble, WDP, Weerts Supply Chain en Zetes.
Duurzame stadslogistiek met stadsdistributieplatform
De stad Gent neemt deel met de vzw Stadsdistributieplatform, dat het project ‘GentLevert’ ontwikkelt. Naast de stad zijn daarin ook Bubble Post, Citydepot, Puur Gent en Transport en Logistiek Vlaanderen partner.
“Met ons stadsdistributieplatform hebben we de voorbije jaren pionierswerk verricht op het gebied van duurzame stadsdistributie. Onze manier van werken, en meer bepaald de publiek-private samenwerking, is uniek in Vlaanderen en ik ben dan ook verheugd dat ook andere actoren, waaronder de markt, de steden en de Vlaamse overheid samen gaan onderzoeken hoe stedelijke logistiek efficiënter kan. Door in te stappen in dit project hopen we dan ook dat duurzame belevering in onze binnensteden nóg meer ingang vindt bij alle stakeholders,” stelt districoach Michael Geeraert.
Goederen bundelen, voertuigen optimaal beladen
GentLevert hanteert een aantal fundamentele principes: goederen worden zoveel mogelijk verzameld in een distributiecentrum aan de rand van de stad. Daar worden ze eerst gebundeld voor ze naar hun eindbestemming worden gebracht. Daarbij gaat veel aandacht uit naar optimale belading zodat voertuigen geen lucht rondrijden. Er worden milieuvriendelijke voertuigen ingezet en om de logistieke en ecologische druk te verminderen worden extra diensten ontwikkeld.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
MTL Transport