Milieuvriendelijk thuisbezorgen: win-win-win!
Hoewel de coronacrisis op veel zaken een negatieve impact heeft, kreeg e-commerce net een enorme boost. Er wordt massaal online gekocht en pakjesdiensten doen overuren om al die bestellingen af te leveren. Maar die aflevering? Die kan wel milieuvriendelijker.
Groene bezorgoptie voor milieuvriendelijk thuisbezorgen
CO2-emissies zijn vorig jaar met 7 procent gedaald. De oorzaak? De coronacrisis uiteraard. Ons milieu gaat duidelijk gebukt onder de globalisering. Albert van Roekel, Director Solutions Consultancy bij Descartes, deelt zijn visie over verduurzamen en de mogelijke opties zoals milieuvriendelijk thuisbezorgen met leveringsopties. Hierin zit veel potentieel!
Efficiëntie gaat hand in hand met duurzaamheid qua bezorgroutes. Minste kilometers = lagere uitstoot. Deze ‘groene bezorgoptie’ krijgt de klant tijdens het online shoppen te zien inclusief levertijd, kosten en impact op het milieu. En dit naast de standaardopties.
Resultaat? De klant kan bewust kiezen voor een duurzame leveringsoptie. Dit doen ze ook vaker omdat ze inzien dat de overvloed aan online bestellingen minder positief uitdraait voor het milieu en ze hier zelf ook aan willen meewerken.
Misvatting: duurzaam = duur
Een duurzame levering wil zeggen dat je gaat voor een hogere dropdichtheid: het aantal leveringen in 1 gebied laten stijgen. Per gereden kilometer zijn er dan meer stops en zo dalen de brandstofkosten.
Duurzaamheid is dus niet altijd duurder, je kostenefficiëntie stijgt net! Helaas bestaat er nóg een hardnekkige misvatting: men denkt dat een snelle levering dé topprioriteit is van online shoppers. Om die reden wordt er helaas te weinig ingespeeld op dropdichtheid.
Succesvol milieuvriendelijk thuisbezorgen
Wat is er nodig om succesvol milieuvriendelijk thuisbezorgen te doen slagen? Je moet:
- ...de meest efficiënte bezorgroute met de minste CO2-uitstoot in real time bepalen.
- ...die opties ook aanbieden aan de klant.
Inzicht krijgen in de bestellingen en leveringsroutes is nodig om die kortste routes te gaan bepalen:
- Alle informatie moet altijd up-to-date zijn. Een nieuwe bezorgafspraak moet direct na bevestiging in de routeplanning worden opgenomen.
- Elke klant heeft natuurlijk een unieke combinatie van producten en bezorgadres. Ook veranderen de bestellingen van een webshop continu. Het is dus nodig om verschillende leveringsopties dynamisch te berekenen.
- Leveringsopties aanbieden op basis van een statisch schema? Maar 1 of enkele keren per dag plannen? Die traditionele werkwijzes moet je achter je laten als je in real time wil kunnen reageren op veranderingen.
Misvatting: duurzaam = traag
Milieuvriendelijk thuisbezorgen? Dan zal de levering wel even op zich laten wachten. Of dat denk je maar! Als je dynamische leveringsopties gaat voorstellen, kan je routes snel op elkaar plannen. Resultaat? Een hogere dropdichtheid.
Concreet voorbeeld: De eerstvolgende bezorgoptie is de volgende dag na de lunch. Woon je als klant in de buurt van een bestaande bezorgafspraak, dan kan je hier mee gebruik van maken en kan er je een milieuvriendelijke bezorgoptie worden aangeboden vóór de volgende middag. Zowel brandstofverbruik als tijd worden zo optimaal ingezet.
Klanten focussen als ze online shoppen niet enkel op een snelle levering maar appreciëren ook verschillende (groene) bezorgopties. Milieuvriendelijke leveringsopties aanbieden? Dat kan je klantenservice een boost geven en logistieke kosten doen dalen. Milieuvriendelijk thuisbezorgen wordt dan een win-win-win: zowel het milieu, het bedrijf en de klant varen er wel bij.
Wil je meer weten over het in de praktijk brengen van milieuvriendelijk thuisleveren met behulp van de gepaste software? Neem dan contact op met de experts van Descartes via onderstaand formulier.
Meer lezen:
- Automatisering op maat voor maximale efficiëntie en flexibiliteit in distributie
- Steden zijn grootste opportuniteit en uitdaging voor logistieke bedrijven
- Hoe de logistieke afhandeling van je e-commerce automatiseren?