Versie 3 B-Close.gif

Heftruck en fiscaliteit: wat zijn de pro’s en cons van kopen, huren of leasen?

Een heftruck aankopen vergt een behoorlijke investering. Als je het toestel minder intensief of slechts in bepaalde piekperiodes gebruikt, kan een huur- of leaseformule een interessant alternatief vormen. Maar wat zijn de fiscale implicaties? In dit artikel gaan we dieper in op het thema heftruck en fiscaliteit.

B-CLOSE is de grootste onafhankelijke Belgische verdeler van nieuwe en tweedehands A-merk heftrucks en magazijntoestellen. Naargelang de specifieke behoeften en wensen van jouw kmo, kan je dit rollend materieel aankopen, huren of leasen. De specialisten werken voor jou een voorstel op maat uit. Ze vertellen je tevens alles over de wetgeving rond de heftruck en fiscaliteit.

Wanneer kiezen voor een aankoop?

Heb je de heftruck dagelijks nodig in jouw bedrijf en wil je de eigenaar zijn van het toestel, dan is kopen de logische keuze. Het aanbod van B-CLOSE omvat heftrucks van de meest gerenommeerde internationale merken. Vanuit lokale branches verzekert de onderneming snelle en flexibele interventies voor onderhoud en herstellingen. Startende ondernemingen en kmo’s met een beperkt budget, vinden hun gading vast in het tweedehandsassortiment Hyster Approved Used-heftrucks.

Kopen heftruck en fiscaliteit

Kies je ervoor om een heftruck te kopen, dan maak je aanspraak op belastingvoordelen zoals afschrijvingen en investeringsaftrek.

Wanneer kiezen voor huren?

Heb je de heftruck slechts tijdelijk nodig, dan biedt huren de grootste flexibiliteit. Je betaalt enkel voor het toestel wanneer je het echt nodig hebt en je moet niet instaan voor eventuele onderhouds- en reparatiekosten. De verhuurservice van B-CLOSE beschikt over uiteenlopende types, die je voor een dag of week tot zelfs meerdere maanden kunt huren.

Huren heftruck en fiscaliteit

De huurprijs voor een heftruck (aangerekend per uur of dag) is doorgaans fiscaal aftrekbaar als bedrijfskost.

Wanneer kiezen voor leasen?

Wanneer je een heftruck leaset, blijft de leasingmaatschappij juridisch eigenaar van het toestel. Jij bent economisch en fiscaal eigenaar. Je draagt ook het beheersrisico en betaalt een kapitaalaflossing en interesten. Na 2 tot 5 jaar verwerf jij de heftruck.

Leasen heftruck en fiscaliteit

Hier moeten we het (vooral boekhoudkundige) verschil maken tussen leasing en financiële renting.

Bij leasing blijft het eigen kapitaal beschikbaar voor de onderneming. De combinatie van een leasecontract met een onderhoudsovereenkomst biedt dan totale zekerheid over de periodieke lasten van de heftruck.

Bij financiële renting sluit je een contract af met de vooropgestelde looptijd, het aantal kilometers en de prijs. De overeenkomst kan eveneens een verzekering, onderhoud en andere extra diensten bevatten. Het grote verschil met leasing is dat de hefmachine niet op je balans komt. Wel kunnen de maandelijkse facturen als kosten worden ingeboekt. Aan het einde van je contract heb je een aankoopoptie aan minstens 16% van het investeringsbedrag.

De fiscale wetgeving in ons land wijzigt voortdurend. Overweeg je om een heftruck te kopen, huren of leasen? Steek dan zeker eerst je licht op bij de experts van B-CLOSE. Of stel je vraag via het formulier in hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en B-CLOSE

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Antwerpen
  • West- en Oost-Vlaanderen
  • Brabant & Limburg
  • Wallonië

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials