De Schelde: van bron tot wereldhaven
Het belang van de Schelde voor Antwerpen, en bij uitbreiding Vlaanderen, kan niet genoeg onder de aandacht worden gebracht. De bron van de rivier ligt in het Noord-Franse dorpje Gouy, tussen Cambrai en Saint Quentin. Je leest er alles over in de gratis brochure ‘De Schelde: van bron tot wereldhaven’.
De bron bevindt zich achter het dorp, tussen twee heuvelruggen, op een hoogte van 95 meter. Van hieruit meandert de relatief kleine rivier een afstand van 355 km af, waarvan 90 km in Frankrijk, 191 km in België en 65 km in Nederland. Zij volgt in België nagenoeg de provinciegrenzen tussen achtereenvolgens Henegouwen, West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen.
Schelde is gelinkt aan Antwerpen
De stad Antwerpen steunt de Franse gemeente Gouy al 90 jaar. In 1919 schonk wijlen Frans Van Cauwelaert, staatsman en Antwerps burgemeester, een som van 200.000 Belgische frank aan de Franse gemeente. De gemeente kon dit gebruiken voor het herstel van gebouwen die in de Eerste Wereldoorlog vernield werden. De stad Antwerpen werd meter van Gouy, maar het was ESPA (European Shipping Press Association) die in 1966 het initiatief nam om 50 procent aandelen te nemen in de vzw Association Franco-Belge de la Source de l’Escaut. ESPA verwierf hiermee het eigendomsrecht op de bron (en het omliggende land), met de bedoeling deze site te restaureren en onderhouden. In 2008 droeg ESPA deze aandelen over aan het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.
Zonder rivier een bescheiden provinciestad
Antwerpen zou een bescheiden provinciestad zijn zonder de Schelde. Door de meest recente Scheldeverdieping in 2010 kunnen nu de grootste containerschepen ter wereld vlot en veilig naar Antwerpen varen vanuit de Noordzee. Er is een constante diepgang van 13,1 meter mogelijk en rekening houdend met het getijde kunnen schepen met een diepgang tot 15,5 meter naar de Scheldehaven varen.
Nieuwe brochure over de Schelde: van bron tot wereldhaven
De Vlaamse vereniging van maritieme en logistieke journalisten heeft een brochure uitgegeven om het traject van de Schelde toe te lichten. Deze brochure kan inspireren om de tocht naar Gouy te maken en de loop van de Schelde over Cambrai, Valenciennes, Doornik, Oudenaarde, Gent, Rupelmonde tot Antwerpen te volgen.
De brochure ‘De Schelde: van bron tot wereldhaven’ is gratis verkrijgbaar bij het Havenhuis, het Havenpaviljoen MAS en de toeristische dienst Visit Antwerpen.