Globalisatieaangiftes anders en beter: de elektronische globalisatie volop in ontwikkeling
In 2019 werd er voor 313 miljard euro aan goederen ingevoerd. De douane heeft uiteraard zijn handen meer dan vol met de verwerking van de aangiftes van deze goederen. Om dit proces te vergemakkelijken wordt er achter de schermen hard gewerkt aan een nieuw systeem voor de globalisatieaangiftes: de elektronische globalisatie.
Weg met de Excel-rapportjes en op naar elektronische globalisatie via XML-berichten
Heb je een vergunning om periodiek (1 keer per week of maand) een aangifte op te maken van je transacties in plaats van per zending? Dan zit er een niet te onderschatten verandering aan te komen. De huidige werkwijze om deze globalisaties ter controle bij de douane aan te geven is het doorsturen van een Excel-file via usb, cd-rom of mail. De douane moet deze Excels dan één voor één openen en behandelen. Dat moet toch beter kunnen?
Tijd voor vernieuwing dus!
Na het nodige denkwerk ligt de nieuwe procedure intussen vast en werden de technische specificaties ook volledig uitgeschreven. In het nieuwe systeem zal er een globalisatieperiode gecreëerd worden, die dagelijks zal worden aangevuld met de verwerkte zendingen en die op het einde van de periode wordt afgesloten. Dit zal lopen via XML-berichten die gegevens op een gestructureerde manier vastleggen en automatisch kunnen ingelezen worden in het systeem van de douane. De Centrale Administratie zal deze dan controleren.
Wat is nu de uitdaging? Het in de praktijk brengen van deze theorie.
De ontwikkeling van de elektronische globalisatie: een pioniersfunctie voor Stream Software
Specialist in software voor douane en logistiek Stream Software staat mee aan de basis van deze vernieuwing en zij zijn al volop bezig met de ontwikkeling van de elektronische globalisatie.
Sam Jespers van Stream Software gaat hier wat dieper op in en vertelt over de voortrekkersrol die zij spelen in deze nieuwe werkwijze. Hun Customs Streamliner, een geïntegreerd geheel van aangiftesoftware, ondersteunt nu al probleemloos de huidige werkwijze voor wat betreft globalisaties en zal ook vanaf dag 1 tot in de puntjes voorbereid zijn op de nieuwe manier van werken. Stream Software is ook in een pilootproject gestapt en gaat later dit jaar samen met de douane de elektronische globalisatie in de praktijk grondig testen met een grote klant. In oktober zullen in totaal 2 pilootklanten operationeel starten. Als alles naar wens verloopt, zal de officiële ingebruikname op 1/2/2021 volgen.
Degelijke douanesoftware werpt ook nu zijn vruchten af
Ben je een aangever die bij Stream Software al een globalisatie heeft draaien? Dan kan je gerust zijn. De nieuwe werkwijze zal direct vervat zitten in de software en loopt automatisch op de achtergrond. Ook als er iets wijzigt, is Stream Software er snel bij om daarop in te spelen en achter de schermen de nodige aanpassingen te doen.
Hield je deze aangiftes tot nu toe zelf manueel bij? Dan zal het zeker wat tijd en moeite kosten om over te gaan naar de nieuwe aanpak. Ook als je niet zeker bent van je huidige software, zal je niet staan te springen voor zo’n grote wijzigingen. Van een Excel-file overgaan naar XML-berichten is niet evident en complex om te ontwikkelen. Een gespecialiseerde software kan dan zorgen voor de nodige peace of mind. Op maat van je vergunningen wordt alles geconfigureerd en met één druk op de knop is je globalisatieaangifte klaar. Of het nu op de huidige of de nieuwe manier gebeurt.
Wil jij ook tot in de puntjes voorbereid zijn op dit soort nieuwe ontwikkelingen? Heb je hier nog vragen bij? Ontdek de oplossingen van Stream Software op hun website of neem contact op via onderstaand formulier.
Meer lezen:
Contactinformatie
-
Stream Software
-
Potvlietlaan 4
2600 Berchem -
+32 (0)3 825 77 74