Een heftruck kopen, huren of leasen: wat past bij jouw onderneming?
Of het nu gaat om een zware big truck met een hefcapaciteit van meer dan 12 ton of een lichtere magazijntruck, een heftoestel is voor veel bedrijven een onmisbaar voertuig. De ene onderneming maakt er dagelijks gebruik van, de andere slechts af en toe. Maar bij de aankoop van een heftruck komt altijd een grote investering kijken. En is dat wel nodig als je die niet intensief gebruikt? Precies om die redenen kan je een heftruck kopen, leasen of huren.
Een nieuwe heftruck kopen, huren of leasen
Als je bedrijf nood heeft aan een heftruck, dan sta je voor een aanzienlijke investering. Dat is zeker zo wanneer je kiest voor een aankoop. Dit doe je met eigen kapitaal of met behulp van een krediet.
Maar wist je dat je daarnaast ook een heftruck kan huren op korte of lange termijn. Huur op korte termijn is interessant wanneer jouw heftruck tijdelijk defect is of wanneer die op bepaalde periodes in het jaar niet genoeg werkzaamheden kan opvangen.
Wil je een heftruck voor een langere periode huren, kun je kiezen voor een financiële of operationele renting. In dit laatste geval is er geen aankoopoptie of beheersrisico voor de klant.
Naast kopen of huren kan je de machine ook leasen. Het doel daarvan is het verwerven van de machine na 2 tot 5 jaar. Je gaat daarvoor een contract aan met een leasingmaatschappij die juridisch eigenaar blijft. Als huurder ben jij economisch en fiscaal eigenaar. De truck komt met andere woorden op je balans. Je draagt ook het beheersrisico en betaal een kapitaalaflossing en interesten.
Financiële renting versus leasing
Het verschil tussen financiële renting en leasing is voornamelijk boekhoudkundig. Bij financiële renting sluit je als huurder een contract af met een verhuurder. In dit contract worden elementen waaronder de looptijd, het aantal kilometers en de prijs vastgesteld. Bovendien kan het verhuurbedrijf een verzekering, onderhoud en andere extra diensten in het contract opnemen.
In het geval van financiële renting blijft de machine altijd eigendom van de verhuurder. Jij draagt dan weer wel het beheersrisico. Daarnaast is het grote verschil met een leasing dat de hefmachine niet op je balans komt. Wel kunnen de maandelijkse facturen als kosten worden ingeboekt. Aan het einde van je contract heb je een aankoopoptie aan minstens 16% van het investeringsbedrag.
Welke financiering past het bij je bedrijf?
Zowel kopen, huren als leasen kent voor- en nadelen. De optie die het meest geschikt is voor je bedrijf hangt af van je specifieke situatie. “Om een weloverwogen beslissing te kunnen maken, is een grondige financiële analyse in elk geval een must”, klinkt het bij de grootste onafhankelijk Belgische verdeler en onderhoudsspecialist van A-merk heftrucks B-CLOSE. Met de expertise en ervaring van B-Close neem jij altijd de juiste beslissing.
Heb je vragen over het aanschaffen en de financiering van een nieuwe heftruck? Stel ze aan B-CLOSE via onderstaand invulformulier.
Lees meer:
‘Tot uw dienst’: B-CLOSE helpt bij alle interne logistieke uitdagingen
Contactinformatie
-
Antwerpen
-
West- en Oost-Vlaanderen
-
Brabant & Limburg
-
Wallonië
Neem contact op met B-CLOSE
Bent u op zoek naar een A-merk heftruck?
Ook interessant
Interessante bedrijven
Ahlers