Derving voorkomen in de food-supplychain: 3 onmiddellijk bruikbare tips
Hoe kan je de beschikbaarheid van voedingsmiddelen vergroten en tegelijk derving voorkomen? Het is een vraag waarover supplychain-professionals in de foodsector zich dagelijks het hoofd breken. Slimstock wijdde een whitepaper aan de kwestie en formuleerde 3 tips voor een optimale voorraad in de food-supplychain. Hier lees je alvast een korte samenvatting.
Voorraadbeheer en het optimaliseren van supplychains. Dat is de corebusiness van Slimstock. Wereldwijd deden reeds meer dan duizend bedrijven een beroep op de specialist. Aan de hand van software, trainingen en advies van experts helpt Slimstock de prestaties van hun supplychain te verbeteren. In de foodsector vormt derving voorkomen bijvoorbeeld één van de grote uitdagingen.
Derving voorkomen binnen de context van complexe voorraadoptimalisatie
Het vinden van een goed evenwicht tussen beschikbaarheid, derving, efficiëntie en voorraad is allesbehalve een sinecure als het om voedingsmiddelen gaat. Eigenlijk moeten de verantwoordelijken voor de supplychain conflicterende belangen met elkaar verzoenen. Enerzijds heb je voldoende voorraad nodig om aan de klantvraag te voldoen. Anderzijds wil je derving voorkomen. De huidige trends in de sector maken het er bovendien niet makkelijker op.
Enkele foodtrends/uitdagingen in een notendop
- Stijgende vraag naar verse voeding: kort houdbaar.
- Stijgende vraag naar convenience en ‘ready to eat’-maaltijden: kort houdbaar en moeilijk voorspelbare vraag.
- Stijgende vraag naar lokale en duurzame producten: wisselende beschikbaarheid, prijs en kwaliteit.
- Meer productlanceringen en kortere levenscycli: moelijker voorspelbaar.
- Meer verkoopkanalen: leidt tot meer ‘private labels’ van hetzelfde basisproduct.
Zo kan je derving voorkomen in de food-supplychain
Het gevolg van deze markttrends? Een toenemende versplintering van de vraag, dunnere aanvoerstromen, minder voorspelbaarheid en meer druk op de THT. Tegen die achtergrond derving voorkomen is meer dan ooit een relevante opdracht in de foodsector. De Slimstock-experts in voorraadoptimalisatie geven volgende 3 tips.
Tip 1: Vergroot de voorspelbaarheid
Alles begint met de statistische prognose op basis van historische afzetdata. De software moet daarbij wel rekening houden met trends en seizoenspatronen, een heel belangrijk aspect met het oog op derving voorkomen in de foodsector. Vervolgens verrijk je de statistische forecast met data die de vraag beïnvloeden (geplande promoties, productintroducties en handelsinformatie over klanten). Via machine learning kan je complexe verbanden blootleggen binnen grote hoeveelheden data en de voorspelbaarheid vergroten. Denk bijvoorbeeld aan weersinvloeden of het kortingseffect van promoties. Ten slotte moet je targets vooropstellen voor de komende periode. Zo bereik je een ‘consensus forecast’ als basis voor het operationele productie- en inkoopplan.
Tip 2. Zorg voor focus
Als onderneming in de foodindustrie moet je een duidelijke bedrijfsstrategie vooropstellen. Wat is voor jou prioritair: de beste producten en de hoogste kwaliteit, de ontzorging van je klanten of maximale efficiëntie en de beste prijsvoorwaarden? Assortimenten zijn vaak te groot om alles evenveel aandacht te geven. Met een ABC/XYZ-analyse ontdek je welke artikelen en klanten het belangrijkst zijn voor je omzet en/of marge. Door te differentiëren in servicegraad en bijvoorbeeld aparte forecasts te maken voor strategische klanten, houd je focus op de zaken die voor jouw bedrijf het meest belangrijk zijn. Snel schakelen en inspelen op veranderde omstandigheden is zeker in de foodsector cruciaal, op voorwaarde dat je focust op de juiste artikelen en klanten.
Tip 3. Werk samen met je supplychain-partners
Dankzij inzicht in de consumentenverkoop kunnen toeleveranciers hun inkopen en productie beter inschatten. Daarom is het essentieel dat jouw supplychain-verantwoordelijken strategische data delen met hun evenknieën bij je ketenpartners. Ook de IT-systemen kunnen hierin ondersteunen. Wanneer de bedrijven op elkaar anticiperen, kan de hele supplychainkosten besparen, meer beschikbaarheid realiseren en derving voorkomen.
Lees de Slimstock-whitepaper ‘Voorraadoptimalisatie in food wordt complexer’.
Derving voorkomen, voorraden beperken en efficiënter werken is dus wel degelijk mogelijk in de food-supplychain. Heb je nog vragen na het lezen van de whitepaper? Neem dan vrijblijvend contact op met Slimstock. Of stel je vraag hieronder.