De logistiek boomt: magazijnen worden steeds groter en gesofisticeerder
Meer dan 3 miljoen vierkante meter aan nieuwe, steeds groter en gesofisticeerder wordende magazijnen (‘super-magazijnen’) in Vlaanderen, een boost door de brexit ...
Er is tussen 2013 en 2019 meer dan 3 miljoen vierkante meter aan nieuwe magazijnen gebouwd. Dat zijn zo’n 443 voetbalvelden ofwel 1.174 vierkante meter per dag. Het ziet ernaar uit dat deze evolutie zich zal doorzetten.
In het jaar 2020 kwam er naar schatting 600.000 vierkante meter bij, wat goed is voor zo’n 1.644 vierkante meter per dag. Op de agenda voor 2021 en 2022 staat er 400.000 vierkante meter nieuwe magazijnen. De alsmaar toenemende vraag naar opslagplaatsen, is een gevolg van de coronacrisis en het steeds frequenter online bestellen. Daardoor zijn winkels en bedrijven verplicht om meer strategische voorraden aan te leggen.
Groter, gesofisticeerder en diverser
Frappant: niet alleen kwamen er nieuwe distributiecentra bij, ze werden telkens groter, gesofisticeerder en diverser. Ze dragen niet voor niets de naam ‘mega-distributiecentra’ of ‘super-magazijnen’. Vanaf 2013 kwamen er zo’n 41 bij. Het overgrote deel van die super-magazijnen is gebouwd in Vlaanderen. Daarbij doen de haven van Antwerpen en de haven van Gent het goed.
Lage leegstand
Het afgelopen jaar werd meer dan 2 miljoen vierkante meter magazijnen in gebruik genomen. Nooit eerder waren dat er zoveel, in 2018 lag dat aantal zo’n 8% lager. Het ziet er sterk naar uit dat almaar meer magazijnen niet langer leeg zullen staan.
Vandaag is dat in België amper één procent. Met deze historische leegstandsgraad is België koploper van Europa. Direct beschikbare ruimtes worden in recordtijd verhuurd.
Nederland & brexit
Hoewel ons land jarenlang grote magazijnen - en bijgevolg inkomsten en werkgelegenheid - verloor aan Nederland, is die tijd nu voorbij. Dat stelt Christophe Wuyts, Head of Industrial Agency van vastgoedbedrijf Ceusters. Hij verwacht dat België de komende jaren een sleutelpositie zal innemen voor de logistiek in Europa.
Tenslotte zal mede de brexit voor een versnelling zorgen op onze markt. Dat stellen de vastgoedexperten. Als het Verenigd Koninkrijk een externe markt wordt, willen bedrijven een locatie binnen de eengemaakte Europese markt. België - met haar Europese instellingen - is daarvoor een interessante toegangspoort, waardoor onze markt een extra boost zal krijgen.
Lees ook:
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Jouw klanten lopen nooit meer pakjes mis
Ben je niet op je zaak of thuis op het moment dat een belangrijk bpost-pakje wordt gele...
Een bpost-pakje verzenden? Da’s easy peasy!
Als ondernemer wil je dat je pakjes snel en vlot worden verstuurd. Zonder veel gedoe o...