CO2-project in Antwerpse haven krijgt 145 miljoen euro Europese steun
De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze 144,6 miljoen euro zal toekennen aan Air Liquide, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges. Dit in het kader van het financieringsprogramma 'Connecting Europe Facility for Energy'. De financiering is bestemd voor de bouw van gemeenschappelijke CO2-transport- en exportfaciliteiten op het Antwerpse havenplatform.
Het project kreeg de naam "Antwerp@C CO2 Export Hub’ en is opgezet als open access infrastructuur om CO2 te transporteren, vloeibaar te maken en op schepen te laden voor verdere offshore-opslag.
CO2 die wordt afgevangen op de terreinen van industriële bedrijven op het Antwerpse havenplatform, zal worden verzameld en getransporteerd via een open access pijpleidingennetwerk tussen de havens. Er zal een gemeenschappelijke vloeibaarmakings- en exportterminal worden gebouwd, inclusief een CO2-vloeibaarmakingseenheid, bufferopslagplaatsen en mariene laadfaciliteiten voor grensoverschrijdende scheepvaart.
Exportterminal
Als onderdeel van het project willen Air Liquide en Fluxys een joint venture opzetten voor de bouw en exploitatie van de CO2-vloeibaarmakings- en -exportterminal. De joint venture zal daarbij steunen op de expertise van Air Liquide in CO2-vloeibaarmaking en -overslag en op de ervaring van Fluxys in het uitbaten van terminals. Air Liquide zal zijn eigen technologie leveren voor de CO2-vloeibaarmakingdseenheid. Port of Antwerp-Bruges heeft voor de terminal een terrein gereserveerd op een strategische locatie in de haven en zal nieuwe kade-infrastructuur aanleggen voor het aanmeren van CO2-schepen.
CO2-uitstoot halveren tegen 2030
Het project is de eerste fase van Antwerp@C, een initiatief van Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, TotalEnergies, Fluxys en Port of Antwerp-Bruges met de ambitie om de CO2-uitstoot op het Antwerpse havenplatform tegen 2030 te halveren. Air Liquide en BASF zullen de eerste klanten van de exporthub zijn via hun gezamenlijke CO2-afvang- en -opslagproject (CCS) ‘Kairos@C’*. Antwerp@C CO2 Export Hub zal een initiële exportcapaciteit hebben van 2,5 miljoen ton per jaar (Mtpa) en wil deze capaciteit tegen 2030 tot 10 Mtpa verhogen. Dit zal de weg vrijmaken voor toekomstige CCS-initiatieven in de regio, door schaalbare en modulaire infrastructuur aan te bieden die toegankelijk is voor alle industriële spelers.
"Naast het gebruik van hernieuwbare energie is CCS essentieel om op korte tijd zeer grote CO2-verminderingen en doelstellingen m.b.t. koolstofneutraliteit te realiseren. Dit initiatief illustreert perfect de ambitie en expertise van Air Liquide om actief bij te dragen tot de verwezenlijking van een koolstofarme maatschappij. " (Pascal Vinet, Senior Vice President en lid van Air Liquide’s Executive Committee)
Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges: “Het feit dat we vandaag deze CEF-E-subsidie toegewezen krijgen, waardoor we nu kunnen starten met de bouw van een gemeenschappelijke CO2-infrastructuur, maakt ons bijzonder trots. Het sterkt ons in de overtuiging dat wij onze rol als 'community builder' ten volle moeten blijven opnemen om een klimaatimpact te realiseren die veel verder reikt dan de grenzen van het havenplatform."
* Kairos@C is een gezamenlijk project van Air Liquide en BASF dat, met steun van het EU-innovatiefonds, de uitstoot van broeikasgassen op de chemische site van BASF in Antwerpen met meer dan 14 Mt zal verminderen in de eerste tien jaar van het project.