KMOinsider Lunch:
Connecting your business

Voor controleorganisme BTV was de KMOinsider lunch in het Ekerse Hof Ter Delft de ideale gelegenheid om klanten en prospecten in te lichten over de recente wijzigingen in de VCA-wetgeving. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers, een uitgelezen instrument om nog veiliger te werken.

Commercieel directeur Joris Breugelmans leidde de lunch in met een korte voorstelling van de BTV Groep. “BTV is een externe dienst voor technische controle en een erkend controleorganisme. Wij onderzoeken de veiligheid bij particulieren en bedrijven door wettelijk verplichte controles uit te voeren op systemen, machines en installaties. In totaal bestaan er zo’n 150 soorten controles.”

BTV Audit richt zich op de VCA -certificatie

“BTV Audit is  een onderdeel van de BTV Groep en is een certificatie-instelling die zich specifiek op de VCA richt”, kadert Ronny Macharis, auditor en kwaliteitsmanager bij BTV Audit. “VCA wordt gebruikt door aannemingsbedrijven die voornamelijk voor grotere bedrijven werken. Door de certificatie geven ze een duidelijk signaal dat ze zich betrokken voelen bij hun veiligheid.”

Nieuwe VCA is geen revolutie

Sinds 2 april is er een nieuwe versie van de VCA in voege. “Deze aangepaste versie is een evolutie, geen revolutie, en legt meer nadruk op de praktische invulling zoals de werfbezoeken en de toetsing in het veld”, aldus Ronny tijdens zijn uiteenzetting.

Concreet zijn er 5 uitgangspunten

  1. Terug naar de basis

De vragen in de audit zijn verminderd en logischer gestructureerd.
 

  1. Meer aandacht voor de praktijk
  • herinvoering van toolboxmeetings (veiligheidsmeetings) voor VCA*;
  • Ook de directie wordt betrokken bij de werkplekinspecties,
  • Meer nadruk op gedragsbewustwording;
  • Verplichte  evaluatie van onderaannemers
  • Extra werfbezoeken tijdens de audit
     
  1. Maatwerk voor veiligheidsgedrag en -cultuur
    Elk bedrijf is anders en er is meer  ruimte voor een maatwerkaanpak van de gedragsaspecten van VCA. Elk bedrijf kan een eigen bewustwordingsprogramma maken. Het observatieprogramma uit de vorige VCA-versie is vervangen door een programma voor VGM- bewustzijn en -gedrag, dat verplicht is voor VCA**-bedrijven.
     
  2. Meer duidelijkheid en betrouwbaarheid voor de keten
    De beoordeling van de onderaannemers is verplicht vanaf het VCA** niveau. Zzp’ers (Zelfstandige Zonder Personeel) kunnen nog steeds geen VCA-certificaat behalen.
     
  3. VCA en andere landen 
    Op dit moment bestaat er één BE-NL versie van de VCA. Bedoeling is om andere landen te overtuigen om mee in te stappen. De nieuwe versie is nu zo ingericht dat ook andere landen deze makkelijk kunnen toepassen wat voor meer gelijkwaardigheid zorgt.

Wat zijn de overgangstermijnen?

Ronny Macharis besloot zijn uiteenzetting met praktische informatie. BTV maakt sinds 2 april offertes volgens de nieuwe VCA-versie maar de certificatie-audits kunnen nog worden uitgevoerd volgens de oude versie  tot 1 oktober van dit jaar. Vanaf drie maanden na publicatie van de VCA ‘new style’, dus vanaf 2 juli 2018, moeten de contracten voor certificatie worden gebaseerd op de nieuwe versie. Gecertificeerde bedrijven blijven onder de oude versie worden geauditeerd tot aan de vervaldatum van hun huidige certificaat, met uitzondering van bedrijven met vestigingen buiten Nederland en België, deze laatste dienen te worden overgezet op het nieuwe certificaat voor 2 oktober 2019.

Lunch en elevator pitches

Na de informatiesessie was het tijd voor een heerlijke lunch, samengesteld door de topchef van Hof Ter Delft. De gasten lichtten daarna nog individueel kort hun activiteiten toe. De lunch werd afgesloten met enkele vragen voor de spreker waarna de deelnemers met nieuwe kennis en contacten in de auto stapten. Vragen over VCA-certificatie mogen steeds worden gesteld via info@btvaudit.be.

Meer informatie: lunch@kmoinsider.be,  of bel: 03 491 83 75.

_DSC5990.jpg
_DSC6013.jpg
_DSC6016.jpg
_DSC5962.jpg
_DSC5987.jpg
_DSC5992.jpg
_DSC6017.jpg
Bekijk de socials