Welke risico’s loopt mijn kmo bij cyberincidenten?
Cybercriminelen maken gebruik van verschillende technieken om toegang te verkrijgen tot waardevolle, vertrouwelijke bedrijfsdata. Via ransomware blokkeren ze bijvoorbeeld jouw IT-systemen, waarna ze losgeld eisen in ruil voor het vrijgeven van het systeem. Er bestaan evenwel nog manieren waarmee cybercriminelen jouw onderneming kunnen raken.
Lees het volledige dossier rond cybersecurity van Hillewaere Verzekeringen
De cybercriminaliteit zit in een stroomversnelling. Zowel particulieren, overheden als ondernemingen, groot én klein, krijgen met cyberincidenten te maken. De gevolgen van een hacking vallen niet te onderschatten. De dienstverlening aan je klanten kan dagenlang onderbroken blijven. Gevolg? Financiële schade, reputatieschade, maar mogelijks ook boetes en langdurige juridische processen. In dit artikel gaan de specialisten cybersecurity van Hillewaere Verzekeringen dieper in op de soorten cyberincidenten en welke risico’s ze inhouden.
Ransomware bedreigt de continuïteit
Een cyberaanval met ransomware (of gijzelsoftware) is het vaakst voorkomende cyberincident. De cybercriminelen dringen het IT-systeem (meestal de server) van jouw onderneming binnen en blokkeren de toegang tot de belangrijkste software en data. Vanaf dat moment kan de onderneming niet verder werken of langs digitale weg communiceren met haar klanten. De criminelen eisen een vaak aanzienlijke som om de toegang opnieuw vrij te geven of dreigen ermee om de bedrijfsdata openbaar te maken. Dat laatste kan dan weer leiden tot schadeclaims en juridische procedures met betrekking tot de GDPR-regelgeving.
De menselijke factor bij cyberincidenten
De meeste gevallen van hacking beginnen bij een menselijke onoplettendheid, zoals het openen van een besmette bijlage. Maar het versturen van een e-mail naar een foute bestemmeling kan eveneens zware gevolgen hebben voor je onderneming. Wijs je medewerkers op elk niveau via opleiding en onafgebroken bewustmaking op risicogedrag, op het werk én thuis. Verder is een doordachte cybersecuritypolicy vandaag een must. Die begint met het gebruik van uiteenlopende, complexe wachtwoorden, die regelmatig gewijzigd worden. Het onderscheppen of ‘kraken’ van paswoorden ligt namelijk doorgaans aan de basis van cyberdiefstal of hacking van telefoonsystemen.
Bekijk de videopodcast van Hillewaere Verzekeringen over cyberincidenten
Kan ik mijn kmo beveiligen?
Zoals gezegd vormen de bewustwording van de medewerkers en het voeren van een goed beleid belangrijke eerste stappen om jouw onderneming te beschermen tegen cyberincidenten. Besef evenwel dat een waterdicht IT-systeem nog moet uitgevonden worden. Elke onderneming is een potentieel slachtoffer van cyberincidenten. Kortom, stel jezelf niet de vraag óf jouw kmo ooit zal gehackt worden, maar wanneer.
Tegen die achtergrond zou een cyberverzekering even vanzelfsprekend moeten zijn als een verzekering tegen brand, arbeidsongevallen of aansprakelijkheid. Verneem je hier graag meer over? Maak dan een afspraak met de experts van Hillewaere Verzekeringen voor persoonlijk advies over de mogelijkheden op maat van jouw onderneming.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
XsolveIT