![](https://www.kmoinsider.be/files/news_view/108939/adobestock-379561496-2-2f8ed5ba7c17e2cc81777e814c9fa823-2000.jpeg)
Welke nieuwe douaneprocedures lanceert de EU in 2025?
In 2016 bepaalde de EU de nieuwe douanewetgeving, met als doel de procedures te stroomlijnen en vereenvoudigen. Het einddoel? Een transitie naar volledig elektronische systemen. De uitrol van MASP-C, het meerjaarlijkse strategische plan voor de overstap, zal ook in 2025 ingrijpende nieuwe douaneprocedures omvatten. Hier lees je welke.
Tim Condes, Business Consultant Customs bij Descartes, houdt de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen. Hij ziet de volgende deadline met rasse schreden naderen. Het ‘deployment window’ voor de nieuwe douaneprocedures voor import-aangiften (IDMS) loopt af in maart van dit jaar.
Welke stappen hebben we al achter de rug?
“We hebben al behoorlijk wat stappen gezet, die samen een kluwen van afkortingen vormen,” aldus Tim. “Ik zet de belangrijkste op een rijtje. In 2016 verving de EU het douanewetboek door het UCC (Union Customs Code). Dat schetste het kader voor de transitie naar elektronische aangiften. Vorig jaar kenden we een bescheiden tsunami aan nieuwe douaneprocedures. Zo verving AES (Automated Export System) PLDA-Export en stapten de bedrijven over naar NCTS 5 (New Computerized Transit System). Alle nieuwe modules maken gebruik van het nieuwe EU Customs Data Model (EUCDM). Met deze nieuwe berichtenstructuur communiceren alle nieuwe douane-applicaties op een uniforme digitale manier met elkaar. Dit Europese model is compatibel met het datamodel van de World Customs Organisation.”
Welke nieuwe douaneprocedures volgen in de loop van 2025?
Het MASP-C (Multi-Annual Strategic Plan for electronic Customs) stelt de vervanging van alle papieren douanesystemen voorop tegen dit jaar. De volgende deadline valt op 3 maart. Dan moeten alle betrokken partijen de implementatie van IDMS (Import Declaration Management System) achter de rug hebben. Dit systeem vervangt PLDA-import en gaat gepaard met een nieuwe manier van aangeven. Tim: “De stakeholders kregen al van oktober vorig jaar tot nu de kans om over te stappen op dit systeem. Als softwareleverancier hebben we bij Descartes de gewoonte om onze klanten proactief op de hoogte te brengen. Dat geeft zowel ons als hen de tijd om de nodige maatregelen te nemen. Om wat voor reden dan ook (operationeel, budgettair, hr…) stellen sommige importeurs en exporteurs de investering uit. Zij moeten beseffen dat de tijd nu echt wel dringt om zelf de knowhow in huis te halen, of een te beroep doen op een specialist.”
![](https://images.storychief.com/account_11171/tim-linkedin_213db965937595b6f91a57edfafb63b0_800.jpg)
Waarom is Descartes jouw uitgelezen partner bij de implementatie van nieuwe douaneprocedures?
Descartes is toonaangevend in SaaS-oplossingen voor ondernemingen met logistieke activiteiten, en daarom goed geplaatst om de migratie van nieuwe douaneprocedures in goede banen te leiden. “Descartes startte decennia geleden al met de ontwikkeling van een algemeen datamodel. We hebben dus een unieke ervaring als pionier op dit domein. Dankzij onze wereldwijde activiteiten kennen we bovendien de douaneregelgeving in de meeste landen. Dat geeft ons een voorsprong. Een voorbeeld: In Nederland vond de migratie van AGS Import naar DMS Import al eerder plaats. Mits enkele aanpassingen beschikten we zo heel snel over een operationeel datamodel voor onze Belgische klanten. Ten slotte maken we deel uit van CRSNP (Customs Related Software & Network Providers). Binnen die organisatie overleggen softwareleveranciers rechtstreeks met de douane. Het doel is om de belangen van alle stakeholders maximaal op elkaar af te stemmen. Onze klanten plukken de vruchten van de informatie uit de eerste hand,” besluit Tim.
Is jouw kmo klaar voor de nieuwe douaneprocedures? Kijk je uit naar een ervaren partner die je proactief kan begeleiden bij toekomstige wijzigingen? Aarzel niet en neem contact op met onze specialisten. Of stel je vraag hieronder.
![](https://www.kmoinsider.be/files/location_logo/22528/logo-300x250.jpg)
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
- IT
MAHLE Aftermarket kiest voor robuuste oplossing van Getac voor nieuwe autodiagnosetool
Getac, een toonaangevende leverancier van robuuste computeroplossingen, werkt samen met...
- IT
- IT