Radiocommunicatie, een kwestie van veiligheid
Uiteraard doe je er alles aan om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig aan de slag kunnen gaan. Maar beeld je het volgende scenario in. Tijdens de nachtshift vertrekt een van je medewerkers alleen op ronde om de installaties op je uitgestrekte bedrijventerrein te controleren. Stel dat je werknemer valt en niet in staat is om hulp in te roepen, hoe lang duurt het dan voordat iemand hem of haar vindt? Wat als je werknemer in gevaar is en alle hulp te laat komt?
Radiocommunicatie verhoogt de veiligheid
Om zulke ongelukkige situaties te voorkomen en om je toe te laten sneller te reageren bij incidenten, zijn er radiocommunicatietoestellen die uitgerust zijn met specifieke veiligheidsfeatures. Ze zenden al dan niet automatisch een signaal uit als er iets misgaat met de drager, soms zelfs als die bewusteloos is na een ongeluk. Die veiligheidsfeatures stellen zowel jou als je werknemers gerust, want er kan snel ingegrepen worden bij mogelijke noodgevallen.
Er zijn een aantal functionaliteiten die de veiligheid van arbeiders verhogen.
Man down-functie
De man down-functie detecteert wanneer een arbeider niet meer beweegt, bijvoorbeeld na een ongeval. Er zijn twee technische features die dit kunnen ondersteunen:
- Tilt switch/kantelschakelaar
De tilt switch detecteert wanneer het toestel (en dus ook de drager) zich in een verdachte hoek bevindt en dus niet meer rechtop staat. Het systeem kan geprogrammeerd worden op verschillende hoeken (30, 60 of 75 graden) en uitgerust worden met een vertragingsmechanisme om vals alarm te vermijden wanneer de drager zich bukt. In dat geval begint er een klok te lopen wanneer de detector een verdachte hoek registreert. Na een tiental seconden volgt een alarmsignaal. De drager kan dan het toestel weer rechtzetten of het alarm uitschakelen om aan te geven dat alles in orde is. Wanneer de drager na een minuut niet reageert, wordt er een noodsignaal uitgezonden.
- Bewegingsdetector
Op een radiocommunicatietoestel kan ook een bewegingsdetector ingebouwd worden. Die registreert de aan- of afwezigheid van beweging, zonder rekening te houden met de lichaamspositie, zoals de tilt switch doet. Wanneer er een bepaalde tijd geen beweging wordt geregistreerd, kan er alarm geslagen worden. Desgewenst kan de bewegingsdetector ook een signaal geven bij andere activiteit, zoals wanneer iemand plots hard begint te lopen. Ook dat zou kunnen wijzen op een gevaarlijke situatie.
Lone worker functie
De lone worker-functie in een radiocommunicatietoestel registreert geen beweging, maar vraagt de gebruiker om op gezette tijden een bepaalde handeling uit te voeren, bijvoorbeeld op een knop drukken, om aan te geven dat hij of zij nog in staat is te reageren. Wanneer de handeling er niet komt, zendt het toestel een signaal uit. Een voordeel van dit systeem is dat het standaard in zowat elk toestel zit, omdat er geen extra hardware voor nodig is, zoals bij een bewegingsdetector of kantelschakelaar. Nadelen zijn dan weer dat de werknemer geregeld zijn of haar werk moet onderbreken. Afhankelijk van het ingestelde interval kan het even duren vooraleer een noodgeval daadwerkelijk gesignaleerd wordt. Daarom wordt dit systeem ook minder gebruikt.
Positiebepaling
Sommige toestellen zenden GPS-coördinaten uit. Dit systeem is beschikbaar op zowel indoor- als outdoortoestellen. Dankzij de GPS-coördinaten weet je precies waar je medewerker zich bevindt op je terrein of in je magazijn.
Locator tone
Een aantal radiocommunicatietoestellen kunnen in noodgevallen een geluidssignaal uitzenden, waardoor hulpverleners het toestel en de gebruiker makkelijker kunnen terugvinden.
Noodknop
Standaard hebben vele toestellen een opvallende noodknop die de drager kan indrukken in geval van nood. Een nadeel van dit systeem is dat het uiteraard niet werkt als de drager buiten bewustzijn is of niet meer kan bewegen.
Wat met het alarmsignaal?
Een alarmsignaal kan leiden tot een noodoproep …
- via het radionetwerk;
- via andere kanalen via een gateway (sms, mail, telefoonoproep …);
- via het gebouwbeheersysteem via een gateway (het alarmsysteem, het brandalarm, domotica …)
Zo worden anderen in geval van calamiteiten snel op de hoogte gesteld.
Slimme implementatie is noodzakelijk
De hierboven vermelde functies dienen weloverwogen gebruikt en geprogrammeerd te worden. Het is immers niet de bedoeling om valse alarmen te veroorzaken of ergernis op te wekken bij de gebruikers. Sonal is er dan ook om je advies te geven en te overleggen met de betrokken partijen en veiligheidsverantwoordelijken. Zo helpt Sonal je aan een oplossing voor radiocommunicatie en veiligheid op jouw maat.
Lees ook
Contactinformatie
-
Sonal
-
Antwerpsestraat 145
2640 Mortsel -
03 448 08 48
Neem contact op met Sonal
Vaste telefonie, cloud telefonie of VOIP?
Ook interessant
Interessante bedrijven
Speed.be