anr-banner.gif

Radiocommunicatie op een militair domein voor Sodexo-medewerkers

Wie Sodexo hoort, denkt wellicht in eerste instantie aan maaltijdcheques, HR en kantines. Hun dienstverlening gaat echter een heel stuk verder: voor Defensie ontwikkelden zij het onderhoud en herstel van digitale schietschijven.

Op het gekende Kamp Elsenborn, een domein van 28 km² aan de Duitse grens, experimenteert het Belgische leger in oefenzones dagelijks met vuurwapens. Een schootsveld van dergelijke omvang waar met live munitie wordt geschoten, dat vraagt om een doordacht beleid inzake communicatie en veiligheid. Precies daarvoor klopte Sodexo bij Sonal aan.

Patrick Uytterhoeven, verantwoordelijk voor de technische diensten bij Sodexo, legt ons uit hoe dat in z’n werk gaat.

Radiocommunicatie op een militair domein: safety first

“Kamp Elsenborn is een uitloper van de Hoge Venen. Het is een groot en vlak terrein dat prachtig is op zonnige dagen, maar waar bij regenweer de zichtbaarheid niet altijd 100% is. Het is dus absoluut noodzakelijk om een goed veiligheidsinstrument te hebben. Hiervoor kozen we voor een samenwerking met Sonal, met wie we dit systeem op maat samenstelden.

Sodexo is verantwoordelijk voor de technische uitbating en de operatie van alle schietstanden op Kamp Elsenborn. Ons team bestaat uit een 30-tal mensen die de standen klaarzetten, de scenario’s indelen en de veiligheid bewaken gedurende het hele gebeuren. We spreken hier over een gigantisch veld waar voortdurend op scherp wordt geschoten, dus een haarscherpe communicatie is onontbeerlijk. Sonal voorzag onze medewerkers daarom van een performante radiocommunicatie op dit militair domein, zodat iedereen vlot en ten allen tijde met de andere partijen in verbinding staat.”

Radiocommunicatie op een militair domein in de praktijk

“Aan de hand van het systeem en de bijgeleverde informatica van Sonal (onder meer Smart PTT dipatch systeem en het vernieuwende digitale DMR-systeem van Motorola), behouden we steeds het overzicht van waar onze operatoren zich op het terrein bevinden. Zo kunnen de militairen en onze ploeg nauw met elkaar samenwerken en onze noden op elkaar afstemmen, zodat er nooit gevaarlijke situaties ontstaan.

Elke operator is uitgerust met een mobiele radio, die ook dienst doet als GPS. Je kan deze vergelijken met de walkietalkies van de politie. Dit apparaat logt iedere verplaatsing en geeft duidelijk melding van de inslagzones van mortiergranaten en bommen. We doen dus aan geofencing: wanneer je je in de richting van een impactzone begeeft, word je duidelijk verwittigd. Al vanaf 50 meter in de buurt van een dergelijke gevaarlijke zone, krijg je zowel auditief als door een trilfunctie, aangevuld met een alarm, melding van het dreigingsniveau. Tegelijkertijd wordt een signaal doorgestuurd naar de centrale veiligheidsdienst, zowel die van de landmacht als de onze, waar de positie van de operator op de kaart wordt aangeduid. Ook de schutter wordt verwittigd: wanneer er onverhoopt iemand in de gevarenzone belandt, wordt ogenblikkelijk een staakt-het-vuren doorgeseind voor alle eenheden.

Het systeem functioneert ook als een logboek: iedere 15 seconden wordt er een GPS-punt geregistreerd. Daardoor kunnen we elk afgelegd traject retroactief samenstellen. Mocht er op een bepaald moment een gevaarlijke situatie zijn ontstaan, kunnen we aan de hand van de gemaakte opnames, zowel de voice als de verplaatsing, de gegevens op de kaart haarfijn weergeven. Met behulp van deze analyse kunnen we ervoor zorgen dat we de dergelijke situaties in de toekomst vermijden.”

Sonal als partner voor radiocommunicatie

“In schril contrast tot sommige andere aanbieders, blijven we aangenaam verrast door de professionele dienstverlening van Sonal. Ze maken werkelijk het verschil door actief te luisteren naar het verhaal en de noden van de klant. Deze vertalen zij vervolgens in een goed doordacht, concreet voorstel, aangevuld met hun expertise. Al van bij de start sprongen zij eruit als de beste partij.

Ook binnen de implementatiefase toonden ze zich als bijzonder flexibel. Na het bedenken van de oplossing werd deze aangevuld met voorstellen tot verbetering en de finetuning ervan. Gelet op de complexiteit van dit verhaal was dat echt een knap staaltje precisiewerk.

Samen met ons reden ze het hele uitgestrekte terrein rond, om iedere 100 meter de ontvangst en het bereik van de radiocommunicatie uit te zetten op kaart. Daardoor kunnen we nu met een gerust hart vertrouwen op een uiterst efficiënt systeem.”

Sonal staat gekend als een ervaren partner binnen radiocommunicatie.

Lees ook:

Samenwerken vanop afstand? Gebruik de juiste telefonie- en videotools
Push to talk: snelle breedbandcommunicatie voor elke kmo

Heb je zelf een vraag of project over radiocommunicatie? Vraag dan hier je demo of offerte, of neem contact op via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Sonal

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Sonal
  • Antwerpsestraat 145
    2640 Mortsel
  • 03 448 08 48

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials