Man down! Portofoon als waakhond van lone worker
Door de aanhoudende coronamaatregelen en het toegenomen thuiswerk, lopen er bij de meeste bedrijven al een tijdje beduidend minder mensen rond. Dat is uitstekend om social distancing toe te passen, maar minder interessant naar veiligheid toe. Hoe kan je zeker weten dat je eenzame medewerker (lone worker) helemaal oké en veilig aan het werk is?
Lone worker alarm
Helemaal alleen op een industriële site moet een technicus een herstelling uitvoeren. In de verre omtrek geen levende ziel te bespeuren. Er zijn massa’s penibele scenario’s te bedenken waarin deze arme werknemer zich zou kunnen bevinden, zonder dat hij daarvan iemand op de hoogte kan brengen.
Petrochemische noodsituaties, elektrische schokken, rekken of zware elementen die neervallen, explosies, ... Nee, we willen niet doemdenken, maar je wil je teamleden liefst in alle veiligheid hun werk laten doen. En mocht er onverhoopt iets voorvallen, wil je onmiddellijk verwittigd worden en kunnen ingrijpen.
Veilig werken via de portofoon
Specialist in de nobele leer der communicatie Sonal levert een ruim gamma aan ‘lone worker’-oplossingen. Dit zijn systemen gekoppeld aan portofoons, ook wel gekend als die goeie oude walkie talkies, die bij ongewone bewegingen of in noodsituaties meteen alarm slaan.
Enkele voorbeelden:
- Een medewerker begint plots heel snel te rennen. Dit kan wijzen op een gevaarlijke situatie waarvan hij/zij wegrent. De walkietalkie geeft een alarm door naar de dispatching: daar loopt iets mis.
- Overal waar men te maken krijgt met niet-tevreden klanten en agressieve reacties is een potentiële gevaarlijke plek. Met één druk op de knop kan de bewaking quasi ongemerkt mee ingeschakeld worden.
- Ook voor de bewakingssector is dit alarm een must. Wanneer een medewerker overvallen wordt en bewusteloos neerligt, zal de walkie talkie doorgeven dat hij zich in een horizontale positie bevindt. Na een zeker aantal seconden zal hij een alarmsignaal uitzenden dat de rest van het team verwittigt.
- Het omgekeerde is ook mogelijk: een gebouwbeheerder die alle beveiligingsagenten in één beweging informeert van wat of wie er op hen afkomt.
De uitgestuurde alarmen kunnen direct worden gelinkt aan de centrale dispatching. Dit systeem kan uitgebreid worden met software die door middel van een GPS-systeem of bluetoothbakens meteen de exacte positie van het noodgeval aangeeft. Ook kunnen alle gegevens gelogd worden om nadien te worden geanalyseerd.
Heb jij interesse in een dergelijk pakket? Neem dan contact op of laat je gegevens achter in onderstaand formulier. Sonal neemt zo snel mogelijk contact op voor meer informatie!
Contactinformatie
-
Sonal
-
Antwerpsestraat 145
2640 Mortsel -
03 448 08 48