Kan jij communiceren via licentievrije radiocommunicatie?
.... of moet jouw onderneming beroep doen op een volledig vergund systeem? Sonal zoekt dat deskundig voor je uit én stelt een pasklare oplossing voor.
Specialisten in radiocommunicatie to the rescue
Efficiënte communicatie is en blijft één van de belangrijkste pijlers voor iedere onderneming. Een goed werkende en betrouwbare radio-oplossing is een vaak terugkerende vraag van vele bedrijven. Wanneer verschillende personen nauw met elkaar moeten samenwerken is het essentieel dat ze ten allen tijde met elkaar in contact kunnen staan.
Een aantal van je medewerkers bevinden zich in de kantoren, anderen op een industrieterrein, nog anderen in een magazijn, terwijl er nog een aantal op de baan onderweg zijn. Hoe kan je ervoor zorgen dat al deze mensen snel en continu met elkaar in verbinding staan?
Deze vraag is precies het expertisegebied van Sonal, specialist in radiocommunicatie. Wanneer ondernemers, bedrijfsleiders of teamleaders een (groeiende) nood voelen naar een degelijk, nieuw of uitgebreider communicatiemodel, kloppen ze al vele jaren bij Sonal aan voor een oplossing op maat van hun bedrijf.
Voor iedere context een oplossing op maat
Sonal vertrekt altijd vanuit de specifieke beginsituatie of probleemstelling van iedere klant. Wat is precies de bedoeling? Hoeveel medewerkers moeten er met elkaar in verbinding staan? Welke recente wijzigingen deden zich voor? Wat is de huidige toestand en op welke moeilijkheden stuiten jullie nu? Iedere omgeving, ruimte en situatie is anders, ookal lijken ze gelijkaardig. Alleen al binnen magazijnen kan de inrichting een volledig andere outcome opleveren op vlak van telecommunicatie. Het vooronderzoek is hier cruciaal: wat is de precieze opstelling van het magazijn? Ligt het volgestapeld met papierrollen of zijn het open hallen? Aan de hand van die informatie kan Sonal al achterhalen of er vergunningsvrij kan gewerkt worden of niet.
Vergunningsvrij communiceren?
Iedere radiofrequentie ligt reglementair ‘vast’ en is zodoende aan regels gebonden volgens Europese normen. Bovendien is elk toestel dat gebruikt mag worden voor het ontvangen en verzenden op die frequenties, eveneens gedefinieerd. Zo zijn ze bijvoorbeeld gelimiteerd tot een halve watt vermogen.
In bepaalde gevallen en situaties mag de communicatie nooit onderbroken worden en moet ze altijd gewaarborgd zijn, zoals de zendfrequenties van de openbare orde. De tijd dat de locale scoutsbeweging van om de hoek de radiocommunicatie van de politie bezet kon houden, ligt gelukkig ver achter ons.
De toestellen die we gebruiken voor radiocommunicatie kennen zodoende hun beperkingen op vlak van afstand en volume. Wanneer dit ‘opgebruikt’ is door een bepaalde hoeveelheid medewerkers, kan er niet langer gecommuniceerd worden.
Radiocommunicatie is maatwerk
Een voorbeeld van een recente Sonal-realisatie was een bedrijf met magazijnhal waarin een tiental medewerkers zich bewegen. Door de dikte van de muren en de lawaaierige omgeving bleek een GSM niet het ideale communicatiemiddel voor deze setting. Omdat in deze omgeving het WiFi-signaal niet overal even sterk is, viel ook die optie uit voor voicecommunicatie.
De probleemstelling was duidelijk: eens ze de kantoorruimte hadden verlaten, konden de medewerkers niet meer met elkaar communiceren.
Het bedrijf in kwestie voelde er weinig voor om nog astronomische bedragen neer te tellen voor een nieuwe technologie, maar wilde wél een snelle en efficiënte oplossing. Die zochten én vonden ze bij Sonal. De oplossing was even eenvoudig als vernuftig: voor iedere medewerker een walkie talkie. Volledig vergunningsvrij, zeer betaalbaar, en uiterst efficiënt voor deze situatie.
Naar een vergund systeem
Michael De Clercq, afgevaardigd bestuurder bij Sonal: “In de Haven van Antwerpen zit de ether tamelijk vol. Toch ontvangen we daar voortdurend nieuwe aanvragen, vaak van heel specifieke en moeilijke beginsituaties.
Een buitenomgeving waarbij een paar honderden meters moeten overbrugd worden, inclusief hangars en 50 medewerkers, om maar een voorbeeld te geven.
Ook hier kunnen wij uiteraard een geschikte oplossing voorstellen, maar dan zijn we de licentievrije walkie talkies natuurlijk voorbij. In dergelijk geval stellen wij een bedrijfseigen vergunde omgeving voor, omdat we de afstanden en beperkingen van een vergunningsvrije oplossing overschrijden.
Met die eigen vergunde omgeving hanteren we meteen hogere vermogens én een eigen frequentie. Indien nodig zetten we zelfs een netwerkinfrastructuur neer die een grotere en bredere dekking geeft, compleet met aangepaste toestellen.”
Ben je benieuwd welke radiocommunicatie voor jouw bedrijfsomgeving het meest geschikt zou zijn? Kom eens praten met Sonal, zij helpen je met plezier verder.
Lees ook:
Het abc van radiocommunicatie
Sonal levert maritieme radiocommunicatie via RoIP voor haven Antwerpen
Contactinformatie
-
Sonal
-
Antwerpsestraat 145
2640 Mortsel -
03 448 08 48